Стандартната момичешка мечта включва булчинска рокля, огромен диамантен пръстен и принц, получаващ от свещеника позволение най-сетне да целуне булката.

Трябва ли да отлагаме осъществяването на тази мечта до момента, в който сме абсолютно сигурни в чувствата си?

Логично погледнато, не си заслужава да отлагате сватбата до неопределен срок, независимо от това на колко сте години. Мъжът може да свикне, че и без това получава всичко необходимо, без да даде ръката и сърцето си в отплата за вашите най-добри години. От друга страна обаче не е разумно да се хвърляте презглава към олтара, само защото „приятелките ви са омъжени отдавна“. Бракът има своите плюсове и минуси на всяка възраст. Точно тях ще обсъдим в тази статия.


18 години

Плюс: на тази възраст не е трудно да намерите подходящ кандидат-съпруг, който няма нито деца от първия брак, нито дори бивша жена. Така че можете да забравите за постоянната ревност - „Защо пак отива при нея, тя не може ли сама да си поправи бушоните?!“, излишните съмнения - „Тя защо пак му се обажда?“ и нежеланите разходи - „Трябва да подкрепим собственото си дете, бившата му печели предостатъчно, може да мине и без издръжка“. Накратко казано, можете да заемете гордо своето място под слънцето, а не да живеете в сянката на бившата съпруга, която ту изчезва, когато всичко й е наред, ту започва да се препречва на пътя ви, когато има нужда от нещо.

Минуси: объркате ли хормоналния бум на страстта с любов, шансовете ви да се окажете в ролята на същата онази „бивша съпруга“ нарастват значително.

Дете: никой не твърди, че ще ви е лесно. Най-вероятно няма да се разминете с недоспиването, тъмните кръгове под очите и нечовешката умора. Но си заслужава. В един прекрасен момент ще стане чудо – детето ви ще е пораснало, а вие ще сте още млада.

25 години

Плюсове: по мнение на тексаски учени най-здравите бракове сключват младоженци на възраст от 23 до 27 години. Има логика – младежката вятърничавост на тази възраст вече е по-умерена, а две-три години по-късно ще се окаже, че всички свестни мъже вече са заети.

Минуси: изведнъж може да се окаже, че 25 е твърде малко и че един от съпрузите все още не е изживял „бурната си младост“. Разминаването във възгледите, когато единият мисли за семейния бюджет а другият – за нощните клубове, може да накара и най-силната любов да повехне.

Дете: детето ще се радва на това, че майка му може да се надбягва с него и да се държи така, все едно му е кака.


30 години

Минуси: „демографският“ проблем, че всички мъже са вече женени! В редица форуми ще намерите оплаквания от страна на неомъжените дами, отпразнували третата си декада. На тази възраст повечето представители на силния пол наистина вече са се задомили. Можете да се пробвате на „чуждо игрище“ и да омаете женен мъж, разбира се. Но къде по-лесно е да си потърсите съпруг-чужденец, който да не се впечатлява от цифрата 30. Пък ако сте в добра форма – какво ви спира да си хванете младо гадже? Ако наистина ви обича, възрастта ви може само да го пришпори за по-скорошна сватба.

Плюсове: в Германия средната възраст на младоженците е 33 години, в Австрия – 31, а в Швеция – 35. При това едва ли някой ще ви попречи да организирате сватбата си според собствените си национални традиции.

Дете: ако раждате на 30, няма да важи народната поговорка, че първото дете е и последната кукла. Ще разполагате с достатъчно житейска мъдрост и достатъчно здраве, за да отгледате детето си добре.

35 години

Плюсове: чудесна възраст за брак, тъй като с целия си опит досега ще сте се уверили, че няма смисъл да търсите кусури на подаръците на съдбата. Няма да имате и повод да си мислите, че сте хванали преоценена стока от последната разпродажба. Както сигурно знаете, и свестните мъже се развеждат понякога. Най-важното е да не смятате възрастта си за пречка при заформянето на нова връзка и да имате самоуважение и достойнство. Освен това жените на около 35 са достатъчно привлекателни и за по-млади мъже.

Минуси: ще трябва да се научите да живеете в хармония не само с мъжа си, но и с бившата му жена (най-вероятно ще има такава) и с децата от предишния му брак.

Дете: време е да забременеете и да родите, ако още не сте го направили. След 35-годишна възраст плодовитостта започва да спада, при някои по-бавно, а при други – по-бързо.



45 години

Плюсове: вече сте натрупали завиден опит, а розовите очила са прибрани в шкафчето за употреба по желание. Ако успеете да постигнете баланс между компромисите в името на любовта и собствените си интереси, бракът ви може да се окаже най-хубавото, което ви се е случвало някога (дори ако далеч не е първият такъв). И никой няма да ви забрани да бъдете щастлива като момиче дори и на 45.

Минуси: добре ще е избраникът ви да е по-млад от вас, иначе рискувате да си имате проблеми в половия живот. Сексуалните възможности на жената си остават същите като на младини дори и на 45, но за мъжете не винаги може да се каже същото. Точно от тази възраст активността на силния пол тръгва по наклонената крива надолу.

Дете: някои особено смели жени раждат и на петдесет години. Но общоприетият здравословен предел от 43 години едва ли е измислен случайно. По-добре се реализирайте в други градивни и креативни проекти.

Над 50 години

Плюсове: няма нужда да се обяснявате с близките и да обосновавате решението си. При избора на партньор ще се ръководите най-вече от принципа „Това ме прави щастлива“ и от висотата на опита си ще нехаете за предразсъдъците и чуждото мнение. Ще живеете така, както ви харесва.

Минуси: може и да има такива, но след 80-ата си годишнина няма да си спомняте за тях! Шегата настрана – периодът на адаптация „от самотник към обвързан“ на тази възраст протича по-трудно. Възрастта дава не само опит, но и оформени през годините навици и разбирания, които трудно ще отхвърлите заради любимия. Дреболиите от типа „Парцалът трябва да виси на крана, а не да се въргаля в мивката“, „Как можа да ми изпие всичкото кафе!“ и „Нужно ли е да крещи толкова, като гледа мач?!“ могат буквално да отровят семейния живот.

Дете: можете да си припомните какво е било, гледайки внуците си. Но това не е задължителен елемент от програмата, дори ако порасналите ви деца наистина разчитат да ви ползват като детегледачка.