Илияна Лазарова от сериала "Връзки": Никой не може да ме спре да искам чист въздух за децата си

23 май 2019 | 12:06
1708
1
Снимки: Личен архив
1

Илияна Лазарова е завършила театрален и филмов институт „Лий Страсбърг“ в Ню Йорк. Участвала е в сериалите „Стъклен дом“, „Седем часа разлика“ и в двата сезона на „Връзки“. Играе главна роля в американската продукция „Вампирска нация“, в който си партнира с Нийл Джаксън – един от враговете на Джеймс Бонд в лентата „Спектър на утехата“. Неин партньор е и Андрю Лий Потс от американския фантастичен сериал „Първично”. Илияна Лазарова има редица роли в постановки на театъра на „Лий Страсбърг“ в Ню Йорк, а също и на българска сцена. От септември 2013 г. до днес е част от трупата на ДКТ “Константин Величков” – Пазарджик. Преди няколко години Илияна продуцира в Народния театър „Иван Вазов“ представлението по пиесата „В съседната стая, или пиеса за вибратора“ на Сара Раул, носител на „Пулицър”.

Актрисата инициира кампания против намерениeто на общините да горят отпадъци. В София всеки ден се изхвърлят между 800 и 1000 тона отпадъци. С тази своя инициатива тя застава зад екологичните организации „Грийнпийс“ и “За Земята“, които в момента водят активна кампания на същата тема. Топлоелектрическите централи в Русе, Сливен, Перник, Бобов дол, Димитровград и Гълъбово искат да получат разрешение да горят отпадъци заедно с въглищата. Това ще доведе до замърсяване на въздуха с фини прахови частици, тежки метали и отделяне на най-опасните известни замърсители  - диоксини и фурани, доказано канцерогенни, за които няма 100% ефективни филтри.

„Горенето на отпадъци в градските тецове ще създаде два основни проблема. Ще замърси въздуха в градовете, който и без това от години е извън нормите и ще отклони общинските средства за реално справяне с проблема с боклука. Да си изгорим отпадъците не решава проблема, а го задълбочава. Това е като да заметем събрания боклук от вкъщи под килима, вместо да помислим как да го намалим. Чистият въздух и здравословната околна среда са право на всеки от нас, затова тези проекти не трябва да бъдат одобравяни от институциите“ – коментира Илияна Лазарова във връзка с горенето в тецовете.

Ето какво още сподели тя по повод инициативата пред Woman.bg:

- Кой и защо е решил отпадъци да бъдат изгаряни в ТЕЦ? Защо според теб това е нещо лошо?

- Собствениците на остарелите топлоелектрически централи в Русе, Сливен, Перник, Бобов дол, Димитровград и Гълъбово искат да удължат живота им като получат разрешение да горят отпадъци заедно с въглищата. Това се случва със знанието на общините и разрешението на регионалните звена на Министерството на околната среда и водите.
Проблемът е, че тези централи са морално остарели и пригодени единствено за горене на въглища, докато в отпадъците имаме, така да се каже, цялата Менделеева таблица, включително всякакви вредни химикали, които при изгаряне стават още по-опасни, излитат през комина или остават в пепелите.
Тревожно е и че изобщо не е ясно какво точно ще се гори, нито откъде ще идват отпадъците. Има голяма вероятност да се внасят боклуци за горене и от други страни като Италия и Великобритания.

- Защо си против построяването на инсталация за горене на отпадъци в София? Изгарянето няма ли да реши проблема с тях?

- Не, изгарянето не решава нищо, само замърсява въздуха и оставя токсична пепел, а по този начин се унищожават и ценни ресурси. В София се планира една гигантска инсталация, която трябва да гори 180 000 тона отпадъци годишно в продължение на 30 години. Това означава, че през следващите няколко десетилетия Столична община няма да предприема никакви политики за намаляване на отпадъците и ще изостане от тенденциите в Европа и света.- Филтрите няма ли да уловят 100% от опасните вещества? Твърдиш, че ще има и опасен остатъчен материал от горенето?

- Освен вече познатите ни фини прахови частици, за които няма 100% ефективни филтри, при изгарянето на отпадъци се отделят живак и други тежки метали, както и диоксини, които доказано причиняват рак и нарушават развитието, особено при децата.
Да, има остатъчен материал от горенето. Една четвърт от изгорените отпадъци остава под формата на пепел, която също съдържа опасни вещества и трябва да се съхранява някъде, създавайки риск за работещите и живеещите в близост и по маршрута между ТЕЦ и пепелните депа.

- Ти си против построяването на инсинератор в София, но това е модел, който съществува в други европейски столици?

- Да, така е. Инсинератори съществуват на много места в Европа, но през годините е доказано, че те са изключително неефективни. Но градовете вече инвестират в разделно събиране, а не в нови мощности за изгаряне. Флоренция точно преди година се отказа от инсинератор и каза, че парите ще вложи в повече рециклиране. В Детройт обявиха, че затварят огромен инсинератор, който работеше 30 години, а ние тепърва искаме да строим нов. Няма никаква напредничавост в това да си построим последния инсинератор в Европа, защото след 2020 г. еврофондове за горене на отпадъци няма да се отпускат.

От друга страна географското разположение на София е различно от това на другите столици, където съществува такъв инсинератор. Сравненията с инсталацията за изгаряне на отпадъци във Виена са неподходящи, тъй като, за разлика от австрийската столица, София се намира в котловина, където замърсяването остава, заради преобладаващото тихо време и характерните температурни инверсии.
И не на последно място, ако проектът не бъде спрян, осъществяването му не само ще попречи да се подобри управлението на отпадъците в София, ще струва скъпо на местните данъкоплатци, които ще плащат високата издръжка на инсинератора, както и на всички българи, които ще заплащат много вероятните санкции за неизпълнение на повишаващите се общоевропейски цели за рециклиране.
Има и още нещо – това е сериозна инсталация, която се нуждае от непрекъсната поддръжка, а като гледаме Столична община как слага плочки, много се притеснявам как ще се направи това съоръжение и то ще е в ръцете на Топлофикация – също дружество с много ниско доверие от обществото.- Какво се случва, ако не ни стигат боклуците за горене?

- Това е много добър въпрос и е съвсем нормално да бъде зададен. Ако направим инсталацията, няма да можем да достигнем новите европейски цели за рециклиране на 65% до 2030 г., тъй като инсталацията ще изисква за гориво 50% (180 000 тона/година) от отпадъка на София. Ако няма достатъчно отпадъци в София, може да се стигне до внасяне на отпадъци от други градове и дори други държави, а според проекта ще се горят и утайките от пречиствателната станция за отпадъчните води на столицата.

- Какви са алтернативите тогава?

- Обществените средства трябва да отидат за две основни промени в системата за управление на отпадъците в София: Първо, да се осигурят индивидуални кофи за разделно събиране за всички сгради и второ, да се заплаща справедлива такса смет според количеството неразделно изхвърлени отпадъци. Особено важно е да има постоянна информационна кампания, така че всеки жител и посетител на София да знае правилата за изхвърляне на отпадъци.

Инвестицията в промяната на сегашната неефективна система вероятно ще бъде по-ниска от тази за строежа на инсинератора, който би струвал 350 милиона лева.- Какво те накара да инициираш една толкова необичайна кампания?

- Не бих казала, че кампанията е необичайна. Човек диша от 12-20 пъти в минута. Сега си представете, че със всяко вдишване поемате отрова. От 17 000-30000 вдишвания на 24 часа не са на 100% чист въздух, без който организмът ни не може повече от 1-2 минути. А сега си представете, че и вашите деца вдишват този отровен въздух. Въпросът дали да застана зад кампанията, изобщо не стоеше пред мен. Най-основната ми мотивация е здравето на моите деца, както и моето и на моите близки. Това което предстои да се случи, ако не се намесим си е чисто бавно отравяне. Въздухът не е ничий, а е за всички и никой няма право да го замърсява. И всеки има право да диша чист въздух. Да не влизам и в подробности какво би причинило това на нашето здраве. Но земята не спира да съществува с края на нашето съществуване. След нас остават нашите поколения: деца, внуци... Те какъв въздух ще дишат!?

- Илияна, направи много интересни роли напоследък, и в театъра, и в киното. Кои в момента са вълнуващите проекти, по които работиш?

- Преди няколко седмици приключих снимките на един много забавен филм "По стечение на обстоятелствата" на реж. Петер Чивийски. Имах щастието да си партнирам с Ники Илиев, Николай Ишков и много други артисти. Есента ще бъде и премиерата на лентата. А на сцената, където е и сърцето ми, излязох с премиерно представление "Съединението на дете Кореи" от Жоел Помра, където си партнирам със Стоян Алексиев, уникален и щедър артист. Само едно ще издам на читателите и спирам да говоря. Пиесата не е никак политическа, въпреки заглавието, а за Любовта с главно Л, във всичките ѝ форми!!! Това чувство, което ни дава ток да функционираме!

Коментари

1 Реалист
  27 септември 2019 | 09:31 отговор
 

Душицо, спри да ползващ парно, топла ,вода и ток, да те питам тогава дали горенето, не е решение. Всички се имате за големи природозащитници, а карате коли, и на макс ползвате услугите на ТЕЦ-а. Дай да заживеем в пещери и землянки и да си топлим вода на слънцето!

 

Добави Коментар

Най-четени

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.