Преди броени дни светът научи за кончината на първата кралска особа, покосена от коронавируса. На 26 март, в града на любовта - Париж, завинаги затвори очи испанската принцеса Мария Тереза де Бурбон-Пармска. Новината за смъртта на 86-годишната принцеса бе огласена от по-малкия ѝ брат - принц Сиктус Хенри от Бурбон-Парма. Тогава, на профила си във Фейсбук, той съобщи, че сестра му е починала от КОВИД-19.

Така член на Карлисткия клон на династията Бурбони, Мария Тереза стана първата кралска жертва на пандемията, тегнеща над Европа от седмици.

Известна като Червената принцеса заради критичния й поглед към капитализма и поддръжничеството ѝ на идеята за "социалистическа монархия", Бурбон-Пармска е работила като професор по социолгоия в Сорбоната в Париж. Скромна и деликатна, тя никога не е парадирала с кралската си титла. Използвала я само в редки случаи, когато протоколът ѝ го налагал.

Разковничето на хармония и мир между обществата тя е виждала не в класовата борба, а в правенето на компромиси и в постоянното търсене на съгласие. Мария Тереза де Бурбон-Пармска няма деца, тъй като през по-голямата част от живота си е живяла сама.

View post on Instagram
 


Междувременно стана ясно, че други двама представители на кралски фамилии са заразени с коронавируса: наследникът на британския престол, принц Чарлз, най-големият син на кралица Елизабет II, както и управляващият принц на Монако Алберт II.

Четете още: Пласидо Доминго е заразен с коронавирус COVID-19