Историята на Даяна и Чарлз през очите на Камила

04 юли 2017 | 08:01
72891
18
18

Стана това, което отдавна се очакваше – Камила Паркър Боулс проговори. Прочутото британско търпение се оказа достатъчно за 25 години мълчание, но всяко нещо си има край. Скоро ще излезе новото издание на книгата „Даяна, истинската ѝ история“, в която съкрушителната истина за не-приказния живот с принца на Уелс е допълнена със злепоставящи стенограми на лични аудиозаписи на лейди Ди.

25 години след първата публикация на тези откровения съперничката на Даяна решава да представи пред широката публика и своята част от историята. Съвсем скоро на бял свят ще се появи и книгата „Херцогинята. Премълчаната история“, чийто автор е известната биографична авторка Пени Джунър. Тя е прекарала доста часове в разговори с Камила, Чарлз, техни близки и приятели, бивши секретари, икономи и асистенти, за да напише това, което британското издание Daily Mail вече определи като „взривоопасната биография на Камила“.

Лъжливата принцеса

„В този брак винаги сме били трима, а това е малко множко“, заявява лейди Ди в интервю за BBC през 1995 г., забърсвайки внезапно избила сълза. Въпросната „трета“ по това време седи у дома пред телевизора, без да може да сдържи саркастичната си усмивка. Онези, които познават Даяна също толкова добре, колкото приятелите на Чарлз, знаят прекрасно, че това е просто театър. Проблемът е, че малцина познават истинската Даяна. За повечето хора в този ден Камила се превръща в олицетворение на абсолютното зло, в развратно създание, съсипало семейството на красивата и великодушна принцеса. По времето, когато лейди Ди дава това странно във всяко едно отношение интервю, имиджът ѝ на светица е толкова непоклатим, че малцина могат да дадат критична оценка на думите ѝ.

Например Даяна казва, че когато на бял свят излязла книгата на бившия ѝ любовник Джеймс Хюит, тя веднага се втурнала към децата си, ужасена от евентуалната им реакция. Но как се връзва загрижеността ѝ за децата с факта, че година по-късно тя самата дава интервю, в което пред 20-милионна аудитория съобщава къде по-лоши неща за брака си?

Друга лъжа е отричането пред камерите на личното ѝ участие в написването на книгата „Даяна, истинската ѝ история“. Истината излиза наяве чак след смъртта ѝ – Даяна не просто позволила на приятелите си да разкажат на Андрю Мортън за страданията ѝ, но и тя самата се явила като главен разказвач. Седмици наред се срещала със своя приятел и психотерапевт Джеймс Колтърс. Двамата излизали на разходка край Кенсингтънския дворец, Джеймс, въоръжен с диктофон, ѝ задавал въпроси от списъка на Мортън, а тя отговаряла подробно на тях. Понякога, когато обстоятелствата позволявали, те си говорели по телефона и лейди Ди отново диктувала отговорите си пред записващо устройство от другия край на жицата. Дали я е било грижа как ще се почувстват синовете ѝ, когато цялата тази мръсотия стигне до ушите им?

„Винаги съм смятала, че книгата на Андрю Мортън трябва да се възприема доста предпазливо“, казва Пени Джунър, авторката на книгата за Камила. „В онзи момент Даяна вече от 10 години била омъжена за Чарлз, като този брак бил нещастен и за двамата. Тя била озлобена и обидена, искала да си отмъсти. Точно с тази мисъл трябва да се четат записите ѝ. Това, което за Даяна е било „истина“, не задължително е било истина за другите“.

Проучвайки историята на най-прочутия любовен триъгълник, Джунър е положила огромен труд. „В своите откровения Даяна често изопачавала фактите – така твърдят много от участниците в онези събития. И това обезкуражило хората“. Така било и с цялата история за връзката между Чарлз и Камила – още от годежа на принца с Даяна.

Четете още: Британски агент призна: Убих ДаянаЧуждата булка

„В този брак винаги сме били трима“, казва лейди Ди, но това според Джунър не е истина. Омъжената Камила наистина била любовница на Чарлз, но когато принцът предложил брак на Даяна, той прекъснал връзката си с Паркър Боулс. Двамата се разделили по взаимно съгласие. По онова време Камила от личен опит знаела какво е да си съпруга на неверен мъж – съпругът ѝ Андрю ѝ изневерявал през всичките години брак и това не било тайна за приятелите им (той често си избирал любовниците сред тях). Чарлз смятал, че с Камила могат да си останат просто приятели – сексът далеч не бил единственото, което ги свързвало. При това принцът бил твърдо решен да се постарае да обикне симпатичното момиче, което му били избрали за жена. Той вярвал, че това е възможно (все пак историята е пълна с такива примери). За никого не било тайна, че бракът е уреден. Чарлз и Даяна едва се познавали. Почти нямали възможност да се срещнат, за да се опознаят по-добре. Твърди се, че поначало Даяна се държала доста мило и се харесала на повечето приятели на Чарлз. Дори Камила я сметнала за достойна партия за принца и фактически одобрила избора на съпруга за своя вече бивш любовник.

Само трима от приятелите на Чарлз се усъмнили в желанието на принца да се ожени за Даяна Спенсър. Николас Сомс, станал по-късно член на британския парламент, смятал, че двамата младоженци нямат много общо и се притеснявал заради интелектуалната пропаст помежду им. На същото мнение бил и Нортън Ромзи, внук на граф Маунбатън, както и жена му Пени. Тя, впрочем, не вярвала в искреността на госпожица Спенсър и казвала, че Даяна е влюбена не в принца, а „в една концепция“. В крайна сметка лейди Ди сама веднъж е казала „Ако имам късмет, ще стана принцеса на Уелс“. Според лейди Ромзи, Даяна Спенсър просто искала да влезе в ролята на принцеса, без всъщност да знае как да я играе.

Уви, тези три мнения потънали нечути във всеобщия одобрителен хор – всички били очаровани от скромността на годеницата на принца. Камила също определено харесвала Даяна. На Чарлз това му стигало.

Джунър пише, че месец преди смъртта си (през 1993 г.) бабата на Даяна, лейди Рут Фърмой (компаньонка на кралицата-майка) поискала прошка от кралица Елизабет и Чарлз за това, че заради семейните си амбиции не ги предупредила от самото начало за психологичните проблеми на внучката си. По думите на лейди Фърмой Даяна винаги била твърде демонстративна, неуравновесена и, склонна към патологични лъжи, личност, но при нужда умеела да заблуди публиката. През далечната 1981 г. обаче Рут само казала на Даяна,че не е създадена за живот като член на кралското семейство и че няма да може да се впише в него. Затова „скромната“ ѝ внучка зачеркнала името ѝ от списъка с гостите на сватбата.

Четете още: Лейди Ди: Чарлз обичаше Камила, исках да се самоубияМъките на Камила


Поведението на Даяна започнало да се променя драстично едва няколко седмици след официалното обявяване на годежа. Пени Джунър пише, че лейди Ди изведнъж станала подозрителна, капризна и раздразнителна. Струвало ѝ се, че всички наоколо постоянно я обсъждат, че принц Чарлз говори за нея с приятелите си и с кралицата. Даяна била сигурна, че всички слуги в двореца на кралицата-майка (където тя се преместила, за да се спаси от досадните папараци) си шушнат нещо за нея и я смятат за недостойна. Интересно е, че самата лейди Ди е разказала абсолютно същото, но с по-убедителен глас и без израза „струва ми се“. Тя била сигурна, че е било точно така - и никой не можел да я убеди в обратното. Тогава започнала отново да получава пристъпи на булимия, от която страдала и преди, но не в толкова силна форма. Тя тайно се тъпчела с всичко, което можела да намери в хладилника, а после предизвиквала повръщане. За този неин проблем Чарлз разбрал чак по време на медения им месец.

Джунър пише, че Даяна започнала да ревнува Чарлз от всичките му приятели. Не ѝ харесвало, че той продължава да се вижда с тях, смятала, че той трябва да ѝ отделя повече време. На същото мнение била и по повод общуването на принца с кралицата. Чарлз и други свидетели били сигурни, че резките промени в поведението на Даяна са резултат от стреса, предизвикан от повишеното внимание към нейната персона. Очаквали тя да дойде на себе си след сватбата. За да не изнервя годеницата си, принцът наистина ограничил контактите си с приятели и започнал да общува с тях предимно по телефона. Пак „по жицата“ поддържал връзка и с Камила. Тя била единствената му близка приятелка от женски пол, затова именно от нея искал съвети по въпроса как да се държи с депресивната си булка.

По това време станало нещо ужасно – някой съобщил на Даяна в какви отношения са били Чарлз и Камила. Груба грешка било от страна на принца да не се погрижи годеницата му да научи цялата истина директно от него. Станал ужасен скандал, Даяна чупила мебели и крещяла, а принцът успял да каже само, че от годежа им нататък той не е имал и няма и да има друга жена. Принцесата, разбира се, не му повярвала

От този момент Даяна била обсебена от мисълта за Камила. Принцесата шпионирала годеника си, търсела признаци за изневяра. Той пък като пълен глупак звънял на Камила и питал какво да прави с всичко това. Когато майка ти е самата кралица, трудно е просто да отидеш при нея и да си поговорите задушевно. Камила била за Чарлз единствената жена, с която той можел честно и открито да обсъди проблемите си.

Камила не харесвала тази своя роля. Разказите на Чарлз я карали да се чувства неудобно, тя искала да се отдръпне, поне за известно време. В крайна сметка двамата вече не можели да бъдат любовници, а поведението на Даяна показвало ясно, че и приятели едва ли е разумно да останат. Но Чарлз имал нужда от приятел. Не можел да остави Камила да си отиде от живота му в такъв момент, макар да не се виждали, както преди. По-късно Даяна разказва, че е била много засегната от това, че Чарлз изпратил на болната от менингит Камила букет цветя. Но най-отвратителният скандал по повод Камила станал една-две седмици преди сватбата. Даяна изобщо не познавала Чарлз, когато с омъжила за него. Затова давала оценка на постъпките му, изхождайки от собствения си, крайно беден житейски опит (до голяма степен почерпен от не много умни любовни романи). Както пише Джунър, малко преди сватбата Чарлз решил да отбележи финала на ергенския си живот и да се прости с жените, които са имали значение за него в миналото. Принцът просто си падал по подаръците и символичните жестове. В списъка му имало едва четири имена – лейди Трайън, лейди Сара Кесуик, лейди Сесил Камерън и Камила Паркър Боулс. Той поръчал за всичките тези дами бижута с паметни надписи. За Камила избрал златна гривна с емайлиран елемент и абревиатура „GF“. Това означавало „good friend“ („добър приятел“), но Даяна го изтълкувала пред общността като „Gladys and Fred“, твърдейки, че още тогава Чарлз и Камила ползвали псевдоними, за да си уреждат тайни срещи. Намерила подаръка сред други кутии, лежащи на бюрото на Майкъл Колбърн, един от секретарите на принца. Колбърн я срещнал на прага на стаята и лейди Ди му изглеждала крайно ядосана. По-късно тя признава, че е ровила из вещите по бюрото му, но случаят не се разисквал повече. Същия ден Даяна отново бушувала и крещяла по Чарлз. Но той все пак подарил гривната на Камила.Една от придворните дами на кралицата си спомня, че в навечерието на сватбата принцът е стоял край прозорците на Бъкингамския дворец, гледал е последните приготовления за празника на площада и е ронил мълчаливо сълзи.

На 29 юли 1981 г. два чифта очи се оглеждат за Камила сред тълпата гости на кралската сватба. Даяна – за да види лицето на съперничката си, на която окончателно и безвъзвратно ѝ отнема „спорния“ мъж. И Чарлз – за да се прости завинаги с миналото си. Така си мислели двамата.

Според Пени Джунър, Камила мълчаливо се отдръпнала от живота на Чарлз и Даяна за няколко години. Обадила му се отново чак през 1986 г.. Това обаче е друга глава в историята.Автор: Ива Петрова

Още по темата

Коментари

8 Нуша
  04 юли 2017 | 17:36 отговор
 

ПЪЛНА ТЪПОТИЯ

 
7
  04 юли 2017 | 17:30 отговор
 

Истината е, че просто им е трябвало момиче за разплод - това, което са видяли в лицето на Даяна. Само че действително са я подценили, очаквайки, че тя ще си мълчи и покорно ще стои до неверния си съпруг. Та нали още по времето на медения им месец, Даяна разбира, че той продължава да поддържа отношение с Камила. Как ли се чувства едно 19-годишно момиче, нямащо на кого да се оплаче. А тази книга излиза много удобно. Чудя се дали не ни готвят нова кралица, а това да е опит да подобрят имиджа й... Колкото до Пени Джуниър, тя цял живот е пишела отвратителни неща за принцесата (но пък баща й е обичал принцесата), така че не се учудвам. Интересно как се чувстват сега синовете на Чарлз и Даяна, четейки нападките на баща им и Камила срещу майка им...

 
6 Мария ПАНАЙОТОВА
  04 юли 2017 | 17:00 отговор
 

КАКВОТО И ДА СЕ ПИШЕ ПРОТИВ ДАЯНА, КОЙТО Я ОБИЧА, ВИНАГИ ЩЕ Я ОБИЧА И ЩЕ Я РАЗБИРА! ВИНАГИ ИЗА ВСИЧКО! ДАЯНА Е ПРЕКРАСНА ЖЕНА И Е ЧОВЕК! БЕЗКРАЙНО СЪЖАЛЯВАМ, ЧЕ Я НЯМА! СВЕТЛА Й ПАМЕТ! ТЯ Е ЖИВА В СЪРЦАТА НА ОБИЧАЩИТЕ Я!

 
5
  04 юли 2017 | 14:57 отговор
 

Истината е,че на камиларя му е харесвало да язди камилата и за това е "отписал"майката на децата му.Агентът от МИ-6 преди време каза каквото трябваше да каже и предаде Богу духа.

 
4
  04 юли 2017 | 14:41 отговор
 

Истината е, че просто им е трябвало момиче за разплод - това, което са видяли в лицето на Даяна. Само че действително са я подценили, очаквайки, че тя ще си мълчи и покорно ще стои до неверния си съпруг. Та нали още по времето на медения им месец, Даяна разбира, че той продължава да поддържа отношение с Камила. Как ли се чувства едно 19-годишно момиче, нямащо на кого да се оплаче. А тази книга излиза много удобно. Чудя се дали не ни готвят нова кралица, а това да е опит да подобрят имиджа й... Колкото до Пени Джуниър, тя цял живот е пишела отвратителни неща за принцесата (но пък баща й е обичал принцесата), така че не се учудвам. Интересно как се чувстват сега синовете на Чарлз и Даяна, четейки нападките на баща им и Камила срещу майка им...

 
 
Румяна
04 юли 2017 | 15:44

Даяна е от фамилия Спенсър и със сигурност е искала да стане Принцеса... Но Принцесата има специфични задължения, не само лукс. В пресата е имало много информация за Чарлс и неговите интереси, като екология, спорт, екоземеделие, поло, живот в провинцията..., след това Даяна го обвинява, че не иска да ходи с нея на дискотека, това е смешно и жалко....както са жалки всичките лъжи и пошли любовни истории: от шофьора до арабския богаташ. Всяка жена знае, че от нея зависи дали ще издигне или съсипе съпруга си, освен тъпите и лудите, те правят скандали и се правят на мъченици....

 
04 юли 2017 | 17:41

Румяна, не мисля, че сте особено запозната с историята. Даяна не е имала проблем със задълженията си, а само със съпруга си. Не разбирам как се очаква от 19-годишно невинно момиче да е толкова обиграна, че да се справи с далеч по-опитния Чарлз, че и да го върти на пръста си. Виж вече Камила се е справила перфектно с ролята...

3 ММ
  04 юли 2017 | 13:42 отговор
 

Исината е, че грозната Камила е далеч по-подходяща за Грозния Чарлз. И едно дете ще каже, че те са си лика прилика. Даяна е едно момиче, дете, което я е блазнило идеята да бъде принцеса. Мечта на всяко момиченце и е реагирала съвсем по детски, а и понеже не е толкова умна, и глупаво. Ако беше по-зряла щеше да успее да "завърти" мъжа си и да го откъсне от бившата му любовница. С Чарлз Камила е отмъщавала на неверния си съпруг, а Чарлз, понеже сосновалие е нямал необходимото самочувствие да се справи с едно симпатично, но глупаво момиче, което му е съпруга, се е съветвал точно с когото не трябва. Има си психолози за тази цел, а не бивши любовници.

 
2
  04 юли 2017 | 12:20 отговор
 

Само дето Даяна няма как да се "защити". Много е лесно така...

 
1
  04 юли 2017 | 08:56 отговор
 

Интересен поглед. Колкото са хората, толкова са и гледните точки. Всеки е прав за себе си и истината винаги е някъде по средата.

 

Добави Коментар

Най-четени