На днешната дата преди 37 години на бял свят се появява една от най-големите гордости на българската лека атлетика – Ивет Лалова.

Родена в семейство на спортисти, Ивет активно тренира от малка. Първоначално се занимава с плуване и гимнастика, докато не открива голямата си страст, на която отдава живота и мечтите си – леката атлетика. Започва да се занимава с този спорт през 1996 г., а само пет години по-късно вече е 4-та на 200 м от Световното младежко първенство.

През 2003 г. на Европейското първенство за юноши и девойки до 19 г. в Тампере, Финландия, печели титлите на 100 м и 200 м.

На 19 юни 2004 г. на състезание за Купа „Европа“ в Пловдив Лалова пробягва 100-те метра за 10,77 сек. – нов национален рекорд и най-добър резултат в света за сезона. С това постижение Ивет влиза в историята и си спечелва 6-то място във вечната световна и на 2-ро място във вечната европейска ранглиста. Освен това официално е призната за най-бързата бяла жена в света.

Следващата 2005 г. започва успешно за Лалова. През зимата в Мадрид тя става европейска шампионка на 200 м в зала с 22,91 с. – нов национален рекорд. В началото на летния сезон печели турнира „Златният шпайк“ на Острова с време от 11,03 с., с които излиза на 2-ро място в годишната ранглиста. За нещастие седмица по-късно, преди старт от веригата „Супер гран при“ в Атина, Лалова чупи бедрена кост на десния крак след сблъсък с друг лекоатлет по време на загрявка. За да предпази него, Ивет контузва себе си по начин, който сковава не само спортния елит, но и феновете на красавицата с бадемови очи.

След удара бедрото на Лалова е раздробено, като феморалната кост е толкова деформирана, че между нея зее разстояние от няколко сантиметра.

В крака на Ивет е сложен 38-сантиметров пирон, а лекарите са категорични, че атлетката ще проходи, но едва ли ще може да тича нормално отново. За участия в състезания да не говорим, с кариерата е свършено, скръбно заявяват те.



Четете още: Едни от най-красивите олимпийски състезателки

Седем години по-късно – на 28 юни 2012 г., на европейското първенство в Хелзинки Ивет опровергава прогнозите и побеждава не само опонентките си, но и медицината. Ивет е първа на спринта от 100 метра с 11 секунди и 28 стотни и отново е най-бързата бяла жена в Европа.

Триумфът се повтаря през 2016 г. в Амстердам, когато напук на прогнозите надхвърлилата 30 години Лалова спечели два сребърни медала в двете най-престижни дисциплини на леката атлетика - спринтовете на 100 и 200 м.

Ивет е не само най-слънчевото момиче на леката атлетика и най-бързата бяла жена, но и борец и пример за подражание, нагледно доказващ, че няма невъзможни неща, стига да имаш кураж и сили да преследваш мечтите си.

В чест на златното момиче в българската атлетика ви поднасяме някои от нейните най-красиви и вдъхновяващи мисли за живота и победата:

"Продължавам напред. Няма да спирам или да се отказвам."

"Всеки от нас развява българския флаг с гордост."

"Формулата на успеха ли? Железен режим и един живот, посветен на спорта."

"Но усмивката ми и помага — когато се опитат да ме накарат да направя нещо, което аз не искам, се усмихвам веднъж-дваж и нещата приключват. Оставят ме на мира." - пред в."Труд"

"Ако всички мислим само за себе си и гледаме да ни е удобно и хубаво, смятам че светът няма да върви в добра посока. Едни такива мънички жестове, малка подкрепа, може да промени нечии живот." - пред bTV

"Добрата връзка трябва да ти помага и да те прави по-добър човек!" - пред bTV

"Любовта към това, което обичаш, те прави неразрушим."