Автор
Woman.bg

Изповедта на първия човек, дошъл на този свят с инвитро

Луиз Браун е първият човек в света, роден с инвитро, а днес тя навършва 40 години. Това невероятно за времето си събитие се случва през 1978 г. и предизвиква истинска сензация. Луис се появява на бял свят след 9 мъчителни години, в които нейните родители правят многобройни, но безуспешни опити да имат дете. Реакциите на този пробив в медицината, разбира се, са смесени - с първото бебе инвитро се занимава целият свят, по темата своя позиция има и папата, роят се теории за Франкенбебета.

В деня, когато семейството се прибира от болницата, пред дома им в Олдъм, Великобритания, чакат стотици журналисти и обикновени хора, които просто искат да видят този рядък екземпляр, наречен бебе в епруветка. Като първото такова бебе, Луиз израства в центъра на дебата до колко е етична процедурата, която същевременно е надежда за милиони бездетни двойки по света. Днес публикуваме част от нейната изповед от в. „Индипендънт“:

"Тази седмица е моят 40-и рожден ден. Като повечето хора и аз бих запазила този факт основно за себе си. Но по света много хора ще отбележат рождения ми ден и като годишнина от първата инвитро процедура, благодарение на която аз съм родена.

Според новите изследвания вече 8 милиона души са дошли на този свят по този начин. Според други данни те са 6 милиона – никой не може да е напълно сигурен, тъй като всеки ден се раждат деца чрез асистирани репродуктивни техники.

Когато съм се раждала, Патрик Степту и Робърт Едуардс (докторите, които провеждат процедурата) са искали второто ми име да е Joy (пр. радост), защото съм щяла да донеса радост на много хора. 40 години и милиони бебета по-късно много хора са съгласни, че са били прави.

Инвитро процедурата носи надежда на много хора, изпаднали в бездната на отчаянието, че не могат да имат деца. Много неща се промениха през последните десетилетия, но желанието на двойките за деца не.

Моята майка Лесли Браун също е страдала от депресия, че не може да има дете от баща ми Джон. Когато чули за експеримента, много се обнадеждили. Въпреки че все още нямало успешни опити, поне вече имали на какво да се надяват. По-късно късметът им се усмихнал и със сестра ми Натали, родена през 1982 г. Тя е 40-то бебе инвитро в света.

Разбира се, за наше съжаление щастието не идва при всички. Освен това дебатът относно моралната страна на въпроса и колко далеч е отишла медицината продължава да бъде ожесточен. Инвитро зачеването в момента е световна индустрия, в която се въртят милиарди.

Сега на това пътуване поемат много двойки. Първо те трябва да намерят куража да си признаят, че при тях нещата не се получават. Трябва да споделят проблемите си с доктори и специалисти. Някои крият от приятели и роднини.

На всички мъже и жени, които поемат по пътя на инвитро, искам да кажа: “Никога не спирайте да се надявате!" На докторите: “Продължавайте все така добре да вършите работата си!“ А на всички допринесли за успешното развитие на инвитро процедурата: „Благодаря ви от името на милиони бебета."