Автор
Woman.bg

Йоанна Савойска и цар Борис III - любовта, която победи предразсъдъците

*Йоанна Савойска е починала на днешната дата през далечната 2000 година. В нейна памет публикуваме един красив разказ за любов. За любовта ѝ с цар Борис III.

Има любовни истории, които ни карат да настръхнем. Една такава е тази на Йоанна Савойска - дъщерята на италианския крал Виктор Емануил III и цар Борис III, синът на цар Фердинанд I.

Годината е 1927-а. Двамата се срещат на обяд в кралското имение Сан Росоре, близо до Пиза. Тогава Борис III е поканен от родителите на Джована и много бързо се влюбва в нея. Тя е приветлива и с чувство за хумор. Лесно е да я обикнеш. Още тогава, на тази тяхна първа среща, се вижда пламъкът помежду им. Двамата обаче се виждат за втори път чак след 3 години. През 1930 г. Борис и Джо (Джована-Елисавета-Антония-Романа-Мария), както е рожденното ѝ име, са в дома на нейната сестра Мафалда. Борис не се колебае и прави предложение за брак. Отговорът е „Да“.

В този период от две години е имало много спорове за това - възможна ли е женитбата между католичка и източноправославен. Според разпорежданията на римското канонично право цар Борис трябва да даде писмено съгласие децата от този брак да бъдат кръстени и възпитавани като католици. Становището на Българската православна църква е мъжките наследници да бъдат кръстени православни, а момичетата - католици. По-късно Светият синод се съгласява само престолонаследникът да бъде православен.

Тогава царят губи надежда и нарежда на българския пълномощен министър в Италия, ген. Иван Вълков, да преустанови подготовката на женитбата. Джована обаче изпраща две писма до папа Пий XI, в които описва любовта си към Борис и в което дава думата си, че сватбата ще бъде католическа, а децата им ще бъдат кръстени в католическа вяра, въпреки че по-късно не се случва точно така.

През 1930 г. Борис отново е в Сан Росоре. Той носи радостната вест, че е успял да получи благословията на главата на Св. Синод, митрополит Неофит и на Софийския митрополит Стефан. От Италия също е дадена благословия за венчавката.

Официалният отговор на италианското кралско семейство по обявяване на годежа се получава на 4 октомври 1930 г.

Сватбата е на 25 октомври 1930 г. в Асизи. По улиците има хиляди хора, които чакат с нетърпение да видят младоженците, а 135 журналисти от цяла Европа отразяват голямото събитие.



Булката впечатлява гостите, като решава да не спази строгия етикет и прибавя воали към сватбения си тоалет. Тя е с рокля от фино бяло кадифе с шлейф, дълъг 15 м и с було от старинна дантела. Цар Борис е в униформа на генерал от българската армия, а на гърдите му блести орденът „Св. св. Кирил и Методий“.

По време на подписването свидетели на младоженците са премиерът на Италия Бенито Мусолини, в качеството си на държавен нотариус и Андрей Ляпчев, министър-председател на България тогава.

С царския влак Борис и съпругата му пристигат в София. Мнозина чакат да ги посрещнат. Следва православна сватбена церемония в софийската катедрала „Св. Александър Невски“. Джована променя името си и става Йоанна, по-известна като Царица Българска.

Малко по-късно се раждат децата Мария-Луиза и Симеон.

Борис III умира на 49 години, а Йоанна Българска на 92-годишна възраст. Тя е погребана е в църквата „Св. Франциск“ в Асизи, където години по-рано е венчавката ѝ с царя.

Четете още: Тя рухна след загубата на сина си, но днес е най-красивата баба на света