Според изследване, публикувано в журнала на Американската асоциация на психолозите, ранобудните хора са по-щастливи от нощните птици, колкото и вторите да се чувстват по-удовлетворени от парти живота си. В изследването вземат участие 700 души на възраст 17-79 г. Ето няколко съвета от успешните служители, които са ги превърнали в такива. какво рпавят те?

Имат план за работа още от предния ден

Много хора си правят график и твърдят, че това много помага. Голяма част от тях обаче правят този график още в края на предишния ден, за да не губят време в началото на следващия. Така се създава и усещането за ред и дисциплина, а съвсем логично - и на лекота.

Наспиват се

Много хора не искат да стават рано, за да се наспят добре. Всъщност въпросът не е кога ставате, а кога си лягате. Разбира се, има изключения, но повечето хора са най-продуктивни, след като са спали минимум 8 часа.

Стават още при първото позвъняване на будилника

Забравете за бутона snooze на смартфона си - първо са 5 минути, после само още пет, а после още 5... истината е, че 5 или 15 минути няма да ви накарат да се почувствате по-добре и по-отпочинали, а стресът от бързането, когато закъснявате, е напълно излишен.

Спортуват

Голяма част от работещите са убедени, че денят е много по-добър, след като сте станали рано и сте провели тренировката си. Дали ще е фитнес, няколко километра крос или плуване, няма особени значение. Всяко от тези занимания ви зарежда с енергия, а и това, че сте приключили тренировката, ви оставя времето след работа свободно. Пък и е доказано, че след хубава тренировка в тялото се отделят ендорфини, които ви карат да се чувствате щастливи и удовлетворени.

Имат си сутрешен ритуал

Психолози съветват да си имаме сутрешен ритуал, който да спазваме – дали ще е да прочетем вестника с кафето в ръка или да правим йога – важно е да отделим време за себе си. Не, гримът не е такъв ритуал, а необходимост.

Закусват

Всички експерти са единодушни – закуската е най-важното ядене през деня. Ако искате да имате енергия, започнете деня със силна закуска - плодовете са класически избор в живота на много жени, но е доказано, че малко чисто месо на тиган със зеленчуци може да ни даде енергията, която със сигурност ще ни трябва през дългия работен ден.

Пристигат в офиса навреме

Ако спазвате всичко изброено до тук (спали сте 8 часа и сте станали с с първото звънене на будилника) логично е да отидете на работа навреме. А това създава усещане на спокойствие, намалява нивата на стрес и ви прави по-работоспособни и като цяло доволни от работата си.

Правят си кратки почивки

Не става дума за обедната почивка, а за няколко кратки паузи, в които умът и съзнанието ви да си почиват от натоварването. Взимането на 10-минутни почивки е препоръчително, особено ако работите на компютър. Ако започвате работа около 8 – 8:30, добре е да си отделите по 10 минути за разсейване примерно около 10:30 часа, а след обяд и към 15:00.

Четете още: Още десет златни правила в етикета за всяка дама