Как да запазите бурната страст във връзката, ако с всяка изминала година (или с всеки изминал месец!) правите секс все по-рядко? И още по-рядко. И съвсем рядко…

В живота на всеки човек идва момент, в който той започва да живее с някого, а тоест с любовен партньор. Тази стъпка изглежда разумна – вие и без това се срещате почти всеки ден, спите заедно, преживяли сте заедно натравяне с миди (и свенливостта помежду ви се е разсеяла яко дим). На вас дори ви харесва да се връщате у дома при партньора, да ходите заедно в супермаркета, вие с удоволствие тичате до аптеката за аспирин, ако любимият се е разболял или страда от махмурлук.

Всичко това безусловно е прекрасно и възхитително, но няма нищо по-сложно, уморително и рутинно от съвместния живот. Да, той може да бъде страхотен. Но това е толкова трудно да се постигне!

Разбира се, има и прекрасни хора, които веднага започват да ходят до тоалетната с отворена врата, а за секс определят неделната вечер. Ако обаче не сте от тях, ще се сблъскате с трудности.

Рано или късно всичко опира до рутината. Измисляте си нещо като график. Отначало ви секва дъхът от страст на всеки 40 минути, после се оглеждате и осъзнавате, че имате и друг реален живот – работа, спортуване, приятели, магазини, пътувания… И се опитвате да обедините всичко в едно цяло – с оглед на мечтите, страданията, навиците и режима на другия човек. Това е влудяващо!

От една страна това е прекрасен момент, в който се връщате към живота и запълвате пропуските след любовната си треска. От друга страна обаче, сексът намалява. Намалява все повече и повече, докато почти не изчезва…

Вие все пак постоянно сте заедно. Прегръщате се, целувате се. Може би и докато все още виждате повече секс, отколкото в славните си ергенски години, вече усещате, че да отидете на фризьор, да се срещнете с приятели или да гледате сериал за вас е малко по-важно от секса. Не всеки ден, но достатъчно често.

А когато в живота ви навлязат деца и ремонти (много вероятно и двете), либидото съвсем угасва.

Ето това е съвместният живот.

Възможно е всъщност все още да обичате много партньора, но неизбежно да виждате, че отношенията ви са станали скучни – и да не ви е твърде ясно как да се измъкнете от тази скука.

Разбира се има и случаи, когато пламъкът вече е отдавна залят с вода и засипан с пясък и искрата не може да се разпали пак дори и с бензин. Друг път обаче хората просто дотолкова свикват един с друг, че не знаят как да възродят онази безумна страст, която са имали помежду си. Най-трудното в една връзка е да се преодолее тази рутина.

Жените в такива случаи обикновено ходят тайно на някакви секс-курсове, купуват си „секси“ бельо и казват „Скъпи, имам изненада за теб!“. По принцип този вариант не е чак толкова лош. Трябва обаче да имате предвид, че партньорът най-вероятно не е очаквал нищо подобно, затова на път към къщи може да е хапнал два дюнера и сега да умира тихо от преяждане, дъхайки на чесън. И той знае, че ако се оплаче от киселините си на жена, посрещнала го по червено бельо с разрез на вагината, ще си подпише смъртната присъда.

Проблемите и терзанията трябва да се обсъждат. Трябва честно да кажете, че сексът е станал унил, че не се случва достатъчно често или достатъчно продължително, че се страхувате цветето на любовта ви да не повехне. Откровеният разговор е крайно важен.

Ако партньорът изпитва подобни съмнения, може да се разберете колко пъти седмично ще правите секс. Това е като тренировките – нужен ви е график. И изобщо не е задължително и двамата да умирате от страст. Нека поначало сексът става като спорт, насила. Да, в интимната сфера също става така – отвикваш, тялото не те слуша, малко те е страх и много ти се иска вместо това да хапнеш торта и да гледаш любимия си сериал. Но, както се вика, апетитът идва с яденето.

След няколко години съместен живот и споделени трудности често ни се иска сексът да приключи час по-скоро. Уж е хубаво нещо, но повече ни влече да се върнем към задачите си. Уви, ще трябва да преодолеете това и да посветите на секса поне час, а най-добре час и половина. Трябва да забравите за рутината, да забравите как изглежда животът ви сега.

Трябва да правите неща, които за вас са останали в миналото, например, да пийнете шампанско на закуска. Заедно, разбира се.

Коварството на рутината е, че хората забравят колко много време могат да прекарват заедно. Забравят как да го правят с удоволствие.

Всичките тези фокуси, които прилагат уморените двойки – например почивка без децата в Париж – не работят. Защото те се измъкват от обикновения си живот, пренасят се някъде другаде, прекарват си чудесно, а накрая се връщат към същата онази рутина. Именно тя е вашият враг. Трите дни в Париж сами по себе си са прекрасни. Човек лесно се настройва романтично на пътуване. Но вкъщи всичко си остава същото – а точно там са необходими промени.

Други пробват експерименти в секса – тройка, суинг-клубове… Това е забавно, но не отговаря на въпроса искаш ли да правиш секс именно с този човек, с твоя партньор? Лесно е да се възбудиш на ново място, в нестандартни обстоятелства. Но лесно ли може да те възбуди именно партньорът? Точно затова тези секс-експерименти не помагат в такива случаи.

Най-важното е времето, което посвещаваме на връзката си.

Проблемът се корени в това, че си даваме все по-малко време за връзката си. „Здрасти-Здрасти“, „Ще ползваш ли ваната?“, „Не, мерси“, „Млякото е свършило“, „Ще мина през магазина“. И дотам. Това вече е навик.

Пък ако работата, приятелите, изложбите и йогата са станали за вас по-важни от тази връзка, може би е време да ѝ сложите край?

Ако този вариант не ви допада, отделете повече време за партньора си. Какво ще стане с живота ви, ако една прекрасна събота не излезете на кафе с приятелки, не си купите нови обувки, не отидете на рожден ден на някой познат – а прекарате деня в леглото с любимия си? Шампанско, секс, може би гледане на порно… Говорете си и се докосвайте. Вкъщи. Не в Париж. Именно в онези обстоятелства, където ви разсейват интернет, телевизорът, телефонът, тъжният самотен чорап насред стаята.

За да си върнете предишния страхотен секс, не трябва да правите нищо по-особено. Правете всичко пак така и пак на същото място, както и преди – но така, както сте го правили в най-добрите си години. Преди не сте имали нужда от легло в петзвезден хотел, вие сте се чувствали прекрасно и на старата си раздрънкана пружина.

Ясно е, че сте двойка, която вече от доста години е заедно, има багаж от съвместно минало и евентуално деца и общи грижи. Сигурно няма да се натискате по всички ъгли по пет пъти на ден, но все още можете да разпалите искрата и да гледате на секса помежду ви като на нещо специално, а не като на обичайните 10 горе-долу приятни минути между къпането и висенето във Фейсбук.

Днешно време много хора предпочитат дистанцираните връзки, в които партньорите не живеят заедно – за да не задълбаят в рутината. Това е разумно, дори удобно. Но ако сте изтървали тази възможност или ако сте били толкова влюбени, че не сте искали да се разделяте дори и за миг, ако вече от години живеете заедно – реставрирайте онези времена, когато нищо не е било по-важно за вас от връзката ви. Говорете си, забавлявайте се, снимайте гениталиите на партньора и им се любувайте на работа, пишете си секси-съобщения, научете се да мастурбирате, използвайки тялото на любимия. В живота се случва какво ли не, но не оставяйте любовта ви да угасне, просто защото не сте ѝ обърнали достатъчно внимание.