Автор
Woman.bg

Как да не изгорим в пламъка на токсичните връзки?

Kиното винаги е обличало в романтика и блясък истории за токсични връзки, в които влюбените имат разрушителна сила върху себе си. Привлечени като от магнит, точно като главните действащи лица в някои от най-обожаваните романтични филми, ние не можем да откъснем очи от любовта, която в реалния живот би била опустошителна и нездравословна.

Примерите за кино-романизирането на токсичните връзки са много. Започвайки от красивата история на Disney “Красавицата и Звяра“, преминавайки през скандалния хит „50 нюанса сиво“, където главната героиня Ана трябва да подпише съгласие, че няма да се противопоставя на тъмните сексуални желания на Крисчън и продължим с „Роди се звезда“… Нуждата ни да намираме себе си в тези истории подхрани и стрийминг платформите. Те, осъзнавайки зависимостта на зрителите към изгарящата любов на малкия екран, създадоха топ сериали, чиито основна линия напомня на нещо средно между стокхолмския синдром и сюжета на филма на Алмодовар „Ела, завържи ме!“

View post on Instagram
 


Токсичните връзки в реалния живот далеч не са толкова красиви и в почти всички случаи приключват с пламъци и дим, след които влюбените се превръщат в наранени, ядосани и тъжни хора. Поглеждайки встрани от филмовата индустрия, макар да няма точна клинична дефиниция за токсична връзка, всички ние имаме представа какво представляват нездравословните отношения без значение дали говорим за любов, връзка с родител, приятел или вреден навик.

Терминът „токсични взаимоотношения“ се използва от психолозите, за да опише многообразие от проблемни връзки. В книгата си Toxic Relationships and How to Change Them: Health and Holiness and Everyday Life, клиничният психолог Клинтън У. Маклемор споделя: „Токсичната връзка с някого или нещо, непрекъснато ви държи извън равновесие, повишава безпокойството ви без причина и ви кара да се чувствате зле.” До голяма степен токсичните връзки в реалния живот са свързани със самосъжаление, напомнящо на скоростно влакче, което ни сваля долу, а после ни качва нагоре, но не за да ни отведе към по-добро, а за да ни насочи отново надолу.

Високите градуси на горене на драматичната любов в киното, музиката и книгите напомня на изгарянето на цигарата, която често е в ръката на любимите ни главни герои. Кари Брадшоу не отказа пушенето и дори го „облече“ в блясък. Друг любим персонаж, който романтизираше токсичните си взаимоотношения с мъжете, пущайки цигара е любимата Бриджит Джоунс.

View post on Instagram
 


Както мислим за начините, по които можем да предпазим себе си от вредите, които ни нанасят токсичните и изгарящи връзки, така би трябвало да разглеждаме и връзките си с вредните ни навици. Психолозите съветват да оставим фантазията, че изгарящата, проблемна любов може да има красив край в реалността и да приемем, че това е само кино. Да оставим и лошите навици на любимите ни персонажи в пространството на малкия екран е най-доброто решение, което можем да вземем, за да подобрим връзката със самите нас.

Ако държите на любимите си филми и изпепеляващите любовни истории и искате да ди преживявате от комфорта на дома си, ви предлагаме да обмислите няколко алтернативи на най-честата компания на филмите.

Пицата е сред топ храните, които хората асоциират с идеята за киновечер. Ако сте тръгнали по не лекия път да прекратите консумацията на тесто, но не искате да се лишите от пицата в киновечер, опитайте някоя от многото онлайн рецепти за блатове, направени от карфиол или други зеленчуци.



Ако чашата вино е вашата любима романтична компания, но консумацията на алкохол е в списъка ви с вредни навици, с които се борите, то информирайте се за безалкохолните алтернативи на така любимата напитка. Методът, по който се случва деалкохолизацията на виното е чрез отстраняване на алкохола на ниска температура - 29С, под вакуум, като в същото време всички аромати във виното се запазват заедно с полезните му съставки и антиоксиданти.

Друг вреден навик, който се асоциира с киното и драматичната любов е тютюнопушенето. Ако сте узрели за идеята да се сбогувате с вредния навик, но опита ви показва, че отказването от днес за утре само подхранва токсичните навици, то имаме добра новина за вас. На пазара у нас се предлагат алтернативи на горимите цигари – устройства за нагряване на истински тютюн като IQOS и lil SOLID. Бездимните продукти, за които е научно доказано, че, макар и не без риск, са по-добра алтернатива на продължаващото пушене, носят на пълнолетните пушачи наслада от тютюна, без да създават дискомфорт от неприятната миризма на цигарен дим, която се пропива в дрехите, косата и мебелите. Основният проблем при конвенционалните цигари е именно горенето. При запалването на една цигара тютюнът изгаря при температури от 600 до 800оС. При този процес се образуват дим и пепел, а цигареният дим съдържа около 7000 вещества, от които 93 са определени като вредни или потенциално вредни.