Как да общуваме със злобните хора? Само в приказките ли доброто побеждава злото?

Хората стават зли по различни причини. Известният френски философ Жан-Пол Сартр стига до един такъв извод: „Умните хора не стават зли, злобата предполага ограниченост”.

В списъка на възможните причини може да се добавят още наследствеността, възпитанието, обкръжението на човека. За най-главната причина се разказва в една притча. А изводът от нея е как не бива да се държим с такива хора. Разбирането на причината – това е ключът към решението на проблема. Ето и самата притча:

В едно село имало учител, който бил от тези – много злобните и вредни хора. Децата често се оплаквали от него на родителите си, защото той бил до такава степен строг, че им правел несправедливи забележки и им пишел ниски оценки. В селото нямало други учители и поради това се налагало да се примирят с положението.

Но всичко и всеки си има граници. Родителите се видели в чудо и започнали да мислят как да решат проблема. Отишли за съвет при местния мъдрец. След като ги изслушал, той им казал:

Тук всичко е просто. Злобата е един вид болест. Има болести на тялото. А злобата – това е болест на духа. Тялото заболява заради недостиг на витамини, лоша храна, лоши навици, а душата – заради недостиг на любов. Затова най-често хората стават зли и вредни, тъй като тях никой не ги обича, те не получават любов от околните.

Другите хора обаче това не го разбират и на злобата отвръщат със същата монета. Така тази злоба и напрежение стават още по-големи. Разбира се, ако такива хора проявяват агресия, трябва да се защитавате от тях. Но единственият начин да бъдат променени, ако нямате възможност да стоите далече от тях, е ето какъв:

Нека вашите деца да не реагират на неговите изцепки, нека не отговарят на злобата със злоба, а да се стараят според силите си с доброта и състрадание да се отнасят към него. При такъв подход неговото сърце рано или късно ще омекне.

Родителите предали на децата си съвета на мъдреца и децата променили поведението си. Те започнали да се държат с него приветливо и дружелюбно дори, когато той ги нагрубявал. Преди те отвръщали на неговите несправедливости, спорили с него и го наричали най-всякакъв. А сега прост игнорирали думите му. Между уроците те се шегували с него, обсъждали различни интересни теми. А когато имало празници му правели подаръци.

След няколко месеца се случило чудо. Той поставил първата висока оценка на един от учениците – нещо, което никога преди не бил правил. И благодарил сърдечно на децата за добротата им към него.

От този момент нататък училището за всички се превърнало в радост.

Разбра се, притчата като всяка приказка завършва с победата на доброто над злото. В живота обаче не винаги става така – просто някои хора неспасяемо са лишени от човещина. Има и хора не само с болни души, но и с болни мозъци, които се нуждаят от сериозно лечение в специализирани болници. В такъв случай бягството колкото може по-далеч от такива хора е също много добро решение, стига обстоятелствата да позволяват това. Независимо дали става дума за токсичен партньор, или токсични роднини или колеги.

А когато такива токсични или наистина с болни мозъци хора се докопат до власт, тогава става страшно и за хората от близкото им обкръжение, и за групи, които нямат никакъв пряк контакт с тях. Решение и тук има – хората отдавна са го измислили, а историята подсказва как доброто наистина може да победи злото.

Четете още: Джена се щракна по бански и съобщи голяма новина (снимка)