Сигурно сте срещали хора, които просто излъчват доброжелателност? Те ни привличат, след среща с тях ни олеква на душата. Общуването с тях е не само приятно, но и полезно. Защо?

Емпатия, алтруизъм, търпимост, цялостност – това са отличителните черти на хората-енерджайзери. Те са внимателни към другите и към себе си, изграждат здрави отношения с околните, внасят хармония в света и щедро споделят с другите позитивната си нагласа.

Самото им присъствие ви зарежда с енергия. Но какво ги отличава от другите?

1. Те се познават добре, умеят да контролират емоциите си, лесно се адаптират към нови трудни обстоятелства.
2. Те умеят да съчувстват, да гледат на ситуациите от гледната точка на друг човек.
3. Те са толерантни – дори ако не са съгласни с някого, пак ще уважават мнението му.
4. Те са искрени и честни и не се страхуват да ви кажат какво изпитват и какво мислят всъщност.
5. Те правят добри дела абсолютно безкористно.
6. Те не са лицемери, държат се еднакво с всички.
7. Те намират самостоятелно мястото си в живота.

Хората-енерджайзери знаят много добре какво е добро и правилно за тях и умеят да кажат „не“, когато се налага. Те не са готови да хабят ресурсите си за нещо, което няма да е полезно за тях или за околните. Не бива обаче да ги идеализирате – те също са хора и допускат грешки като всички нас. Разликата е, че те неизменно проявяват стоицизъм пред житейските трудности и винаги намират оптимален изход от ситуацията, без при това да вредят на околните.

Какво ни дава ресурсното общуване?


Ползата от общуването с хора, които ни зареждат, е очевидна. Нека обаче все пак опишем основните моменти:

- зрелите отношения ни осигуряват по-добро качество на живот;
- ресурсното общуване ни дарява с чувство за хармония;
- хората-енерджайзери ни учат да гледаме позитивно на света и на проблемите си;
- отношенията с такива хора са истински и искрени.

Как да сформираме правилен кръг на общуване?

Обозначете границите си. Когато показвате ясно на околните какво е позволено в отношенията с вас и какво не, токсичните хора изчезват от само себе си и биват сменени от индивиди, които уважават себе си, вас и вашето мнение.

Зарежете съзависимостта. Ако се нуждаете от друг човек, за да се чувствате по-добре, значи сте в нездрави отношения. Научете се да се грижите за себе си и да не задушавате човека до себе си, да не изисквате от него да общува с вас и да удовлетворява потребностите ви.

Контролирайте поведението си. С кого се държите токсично и кого подхранвате с енергията си? Изследвайте себе си, анализирайте характера си, реакциите си, вътрешните си конфликти. Тази ретроспекция ще ви позволи да направите връзките си по-здрави.

Изучете емоциите си. Посветете известно време на това да си изясните чувствата и емоциите, които изпитвате, когато общувате с някого. Тогава ще разберете дали се чувствате комфортно с този човек и дали си заслужава да продължите да поддържате връзка с него.

Скорошно проучване на чилийските психолози Нева Милик и Ана Мария Арон показва, че ресурсното обкръжение създава климат, благоприятен както за обучение, така и за създаване и укрепване на междуличностни връзки. Зареждайки се един от друг с позитивна енергия, ние формираме благоприятен социален микроклимат и споделяме с другите всичко най-добро, което имаме.