Много често се случва дори и най-близките ни хора да анализират действията ни и да ни критикуват. Невинаги го правят с лошо. Затова опитайте се да погледнете нещата от друг ъгъл и да се научите как да реагирате, когато някой в обкръжението ви критикува.

Самокритиката разрушава самочувствието

Ако хобито ви е да търсите собствените си недостатъци, поздравления! Сравненията с други хора и приписване на плюсове за тях, не е много добър вариант за вашето самочувствие. Ако имате навика да подценявате добрите си качества, а да преувеличавате дефектите си, също не е вариант. Ако сте от този тип хора, то вие може често пъти да сте несигурни в себе си, дори и без повод, а това води до ниско самочувствие.

Защо хората критикуват

Има три основни неща, на които са подвластни нашите действия - храна, любов и господство. Ако човек непрекъснато критикува, това означава, че му липсва храна, секс и чувство за самооценка. Почти винаги хората, които дават негативна оценка относно вашите качества или умения, казват, че го правят с добри намерения. Критиката от такива хора не води до нищо добро и вие нямате полза от нея. Тя не е градивна!

Тази техника ще ви помогне при критика

Хората ще спрат да ви критикуват, когато вие спрете да им отговаряте. Има много полезна техника, която ще ви помогне да контролирате емоциите си по време на разговор с нотка на „критика“. Щом някой ви критикува, представете си, че думите на този човек са тъмен облак. Той се рее в пространството, без да ви докосва... Просто бъдете безразлични към критиките на другите хора.

Има едно „Но“...

Важно е да разберем защо критиката ни „докосва“. Отговорът на този въпрос беше даден от един от основателите на филма "Тайната" по време на обучение в САЩ. Той се обърна към едно от момичетата по време на лекция и каза: "Никога не съм имал такъв глупав слушател“, на което момичето започна да се възмущава. Психологът се извини и продължи своята лекция. След известно време той се обърна към същото това момиче с думите: "Никога не съм имал слушател със синя коса". Момичето се усмихна, защото знае, че всъщност тя не е със синя коса. Тук много важен е моралът. Ние се обиждаме само от критиките, които приписваме на самите нас. Излиза, че дълбоко в душата си момичето се смята за глупаво и това предизвика реакцията ѝ. В противен случай тя нямаше да обърне внимание на думите на един непознат. Ако критиката ви „докосне“ по някакъв начин, опитайте се да помислите относно вашите проблеми, страхове и терзания. В момента, в който започнете да се обичате и цените малко повече, мнението на другия човек ще спре да ви наранява.

Една стъпка - от критиката към обидата

Ето думи, които не би трябвало да ви обидят: "Миналия месец работеше по-ефективно", по правило, такива думи се казват от шефа, който оценява работата ви. Но изрази като: "Ти си грозен“, е обида. Един щастлив човек никога няма да анализира външния вид на някой друг и да търси такива недостатъци. Не комуникирайте с хора, които ви обиждат, без значение колко са ви близки.

Започнете да се обичате!