Автор
Теодор Муховски

Как да се отървем от невротичното желание "да бъдем първи" и "най-добри"във всичко?

Грешим, когато си мислим, че сме обичани и харесвани заради ума, характера, външния ни вид. Поради тази грешка се стремим да постигнем определен идеал, да станем "първи" във всичко. Водени сме от страха, че не сме достатъчно добри. Така картината на нашето съществуване е наситена с невротични нюанси.

Добре е да осъзнаем, че когато се стремим да бъдем идеални, ние собственоръчно предписваме на околните, че такива като нас няма как да бъдат обичани такива, каквито са. Това е лудост! Просто казано, имаме само един проблем – страх, че не отговаряме на определен идеал, че не сме „първи“,че не сме „най-добри“.



Страхът от несъответствието ни на идеала

Как да се отървем от патологичния навик винаги да се чувстваме неудовлетворени? От болезненото желание да бъдем по-добри, отколкото сме в действителност? Да изглеждаме в очите на другите идеални, но реално да не сме?

Първо,
трябва да разберем, че сме се втурнали в преследване на фалшив идеал, който не съществува никъде и най-важното – НЕ е възможно да съществува в действителност.

Второ, трябва да осъзнаем в себе си, че дори и да постигнем идеала си, няма гаранция, че ще бъдем обичани повече, отколкото сме обичани към настоящия момент.

И трето, трябва да осъзнаем, че когато се стремим към съчинения си идеал ние лично правим предписание на другите, че няма как да бъдем обичани такива, каквито сме според нас. Това е безумно!



И както винаги се случва със страха ни, той се оттегля само в момента, в който спрем да бягаме от него и се съгласим с това, което се опитваме да избегнем. С други думи, трябва да решим и да си позволим да не бъдем перфектни, да не бъдем „първи“, да не бъдем „най-добри“. Трябва да си позволим да бъдем себе си. Подобно решение изглежда като чист абсурд. Как можем да си позволим това? Какво е позволено? Но нека не си правим прибързани заключения.

Всяка невротична конструкция е нелогична и следователно разрешаването на невротичен конфликт не може да се промени на основата на Аристотеловата логика - това може да бъде само някаква безсмислица.



В конкретния случай тази "глупост", която може да обезоръжи една такава невроза, е следната: откажете се да бъдете "първи" и "най-добри", позволете си да бъдете това, което сте в действителност. Просто излезте от играта, премахнете прекомерните изисквания, които поставяте към себе си и се насладете на знанието за това кои сте, какво правите, от какво се интересувате и от какво наистина имате нужда.

Чак тогава вечно гладният йерархичен човешки инстинкт, който досега е пиел кръвта ви, ще отстъпи и ще получите възможността да се почувствате щастлив човек.

Научете се да обичате себе си по начина, по който бихте искали да бъдете обичани от родителите си и ще получите възможността да се почувствате щастливи.

Из книгата „Поправи детството си. Универсални правила” на Андрей Карпатов



Четете още: