Според статистиката бъдещите двойки често се запознават на работа. Командировки, фирмени партита, бизнес срещи в най-близкия ресторант – и не след дълго чуваме сватбения марш на Менделсон. Но дори и в преимуществено мъжки екип невинаги има възможност да намериш втората си половинка.

Едно момиче вече от няколко години работи в малка, но стабилна компания. В отдела ѝ на една неомъжена жена се падат по петима ергени – но те далеч не са завидна партия.

„Когато ме наеха на тази работа, бях безкрайно щастлива“, въздиша тя. „Майка ми пък беше на седмото небе – и заплатата беше добра, и осигурителният пакет страхотен, и екипът беше почти изцяло съставен от... мъже. Тя реши, че там аз непременно ще си намеря образован и добре печелещ мъж, който да не е пияница. Най-смешното е, че колегите ми наистина отговарят на тези параметри, но при това няма с кого дори да пофлиртувам! Това е като да плаваш с лодка по морето и да умираш от жажда – вода бол, а пак няма какво да пиеш. Защото сред колегите ми има само мъжки типажи, които категорично не мога да си представя като мои партньори.

Началник-отделът е класическото добро момче според разбиранията на еталонната майка-еврейка. Той може да отиде само до тоалетната, без да се обади на мама. Разбира се, трогателно е синът да е загрижен за майка си, но не и когато тя се е вкопчила като тиранозавър в своето 30-годишно чедо. По цял ден, криейки се от колегите, той тихомълком ѝ докладва, че е хапнал навреме, че не е забравил да отиде до банката за месечната вноска по кредита – и че ще гледа да се прибере бързо след работа. Ако този човек някога събере смелост да си намери приятелка, неговата майчица бързо ще ѝ покаже коя е най-важната жена в живота му. И макар че още с постъпването ми на работа той се опитваше да ме ухажва, аз възприемам тези пориви като покана за екзекуция.

Системният администратор е гола вода. Да дойде на работа с чорапи в различен цвят и с риза, която е носена не два, а двадесет и два дена, за него е нещо нормално. Той сякаш не обръща никакво внимание на това как е облечен и как изглежда. С личната хигиена е скаран напълно – по мустака му може да се види какво е ял вчера. Сисадминът постоянно буди у мен желание да му острижа ноктите, да му измия косата и да дам на химическо чистене лъсналото му от мазнина яке. При това обаче нито веднъж не ми се е приискало да му хвърля един кокетен поглед. Да, той е свестен във всяко едно отношение, но аз не съм готова да го уча на най-простите житейски навици. А и той видимо не изпитва нужда от нещо повече – след работа постоянно остава в офиса, за да се наиграе на спокойствие на копютърни игри, без да се разсейва със служебна рутина. Компютърът успешно му замества всички типични за мъжа радости в живота.

Заместник-началника отдел обаче се отдава на мъжки забави на макс. Той във всяка компания е най-големия купонджия, а и пред КАТ вече се е отбелязал с нарушения неведнъж. Но той, по думите на мои приятелки, „си е запалил фитила“ – и този фитил го потушават постоянните съобщения от неговите многобройни гаджета, обсебващи телефона му. А пикантните подробности, които той охотно споделя с целия екип, вече са ми дошли до гуша. Не бих сънувала в кошмар дори този сексуален атлет да ми е съпруг!

Двамата мениджъри са си живи клонинги един на друг. И двамата са представители на разпространения вид „офисен планктон“. Те са в течение на всички обществено-политически събития и си имат особено мнение за всичко. Не се стремят да го изказват открито, но по различни форуми бълват рафинирана отрова! Отстрани човек трудно може да разбере кога са заети с ефективна работа и кога с трупане на доказателства, че всичко покрай тях е пълна свинщина и че само те казват истината. Нямам никакво желание да задълбавам в дълбоката им душевност, само ми се иска те самите да намерят някаква яснота в нея.

Така че сред петимата абсолютно необвързани, физически здрави и добре печелещи мъже в нашия отдел аз нямам изобщо по кого да се загледам! На фирмени партита, когато се събираме всички, става още по-тъжно – единственият мъж, който хваща окото, е нашият генерален директор. Но той от години е щастливо женен и няма никакъв смисъл да точа лиги по него. Макар че на мястото на жена му не бих спала спокойно – тя със сигурност е наясно, че си има истинско съкровище, а армията от „златотърсачки“ постоянно намира нови попълнения.

Все по-често се замислям дали да не си потърся половинка по интернет. Спира ме притеснението, че шансът да попадна на някого от типажите, които имам в екипа си, е много голям. А пък вероятността да намеря някого като нашия генерален директор клони към нула – такива скъпоценни камъни се стопанисват още в процес на растеж от умни далновидни жени и се пазят от въпросните жени с цената на живота. А аз какво да правя? Не искам да бърша сополите на поредното мамино синче или да гася пламналия фитил на някой коцкар!“

Четете още: Какъв е той в леглото според любимото му питие