Автор
Весела Георгиева

Как да си поискаме от шефа повишение на заплатата, но така, че да го получим?

Никак не са малко работещите с усещането, че не получават справедливо възнаграждение за труда си. Понякога това е просто неподплатено с достатъчно качества самочувствие. Но истината е, че няма офис, в който едни „товарни” магарета да вършат най-много работа, но лениви тарикати, умели ласкатели на шефовете, да получават много повече от най-трудолюбивите.

Нещата стават още по-сложни, когато някое товарно „магаре” съвсем резонно поиска справедливо възнаграждение за труда си, но… отговорът да бъде не. Според психоаналитиците причината е в начина, по който се поставя въпросът. Нещо повече, според тях повишението на заплатата трябва да се поиска ПРАВИЛНО, за да бъде получено. Ето как:

Докажете, че сте готови да бъдете натоварени
Преди разговора си за повишение убедете вашия шеф, че можете да носите на раменете си отговорност за важни задачи. Помолете го да ви възложи по-важен проект спрямо това, което вършите в момента и непременно – с краен срок. Ако се справите, ръководителят ви ще приеме среща за повишение на заплатата, защото ще е убеден, че имате потенциал.
Ако нещо не се получи, вероятно причината е, че сте поставили въпроса преждевременно. Заемете с самообразование или запишете курс за повишение на квалификацията. Ако ви се появи работна възможност изпробвайте себе си като лидер – организирайте работата около себе си, а после поискайте повишение.

Предложете идеи
Работодателите с нежелание се срещат с онези, които просто искат повишение, но не предлагат нищо в замяна. Ето защо е добре да се запасите с идеи за подобряване на работата на отдела или направлението, в което се трудите, за оптимизация на процесите.
Колкото повече инициативи предложите и колкото повече научават за тях шефовете ви, толкова по-добре. Работодателите харесват всички онези свои служители, които не просто си изкарват работния ден, а които помагат за увеличаване печалбата на компанията, действат самостоятелно и мислят перспективно.
Може да помогне и по-мека формулировка: попитайте какво може още да направите, за да получите през идващите месеци повишение на заплатата. Разберете дали ръководителят ви е доволен от вас, има ли забележки към качеството на работата ви. Обратната връзка ще ви помогне да си направите съответните изводи и в каква посока да се движите.

Опишете професионалните си успехи
Преди да предизвикате разговор за повишение на заплатата, подгответе се за него. Представете си че отивате на събеседване, където ще се наложи да разкажете за успехите си на предишната ви месторабота. Разкажете за резултатите, които сте постигнали с помощта на презентация или графика. Допринесените от вас ползи докажете с цифри, а още по-убедително е – в пари.
Репетирайте изложението си пред огледалото или пред свои близки хора. Направете си план на изявлението.

Как да преговаряме с когото и да било
Докажете, че на служители като вас в други компании плащат повече. Но не залагайте на голословни твърдения. Намерете, разпечатайте свободни работни места с функции и опит, подобен на вашия, и ги покажете на началника. Направо е идеално, ако информацията ви е от конкуренти на вашата компания. Ако там възнагражденията са по-големи това ще бъде аргумент с тежест пред работодателя.
Доброто събеседване повишава увереността и в самите вас. Ще ви бъде по-лесно да защитавате своята позиция, ако конкурент е готов да ви наеме на работа още утре. Но не бива да се фукате с това. Просто обяснете, че не искате да напускате, че цените ръководителите си и сте готови да им носите ползи и в бъдеще, но не можете да живеете и да храните семейството с сегашната си заплата

Посочете колко много са нараснали отговорностите ви
Ако към досегашната ви работа се е добавила и тази, която са вършили ваши напуснали колеги, ако задачите ви са станали толкова много, че сте забравили как изглеждат собствените ви деца, за сметка на това помните отлично клиентите, то това е сериозен повод да започнете разговор за повишаване на заплатата ви.
Позовете се на длъжностната ви характеристика, в която няма и намек за тези допълнителни задължения, които изпълнявате сега. Помолете да се монетаризира цялата ви допълнителна работа. В случай на отказ, откажете и вие да я изпълнявате.

Посочете сумата
Много ръководители съжаляват за напуснали свои служители, на които своевременно не са повишили заплатата. Поради това тръгнете на този разговор като предварително сте си определили сумата, с която искате да ви бъде увеличена заплатата.
Не трябва да обявявате крайната сума до стотинка. Посочете я в определен диапазон, в който трябва да попадне вашата заплата. Бъдете морално подготвени, че ръководителят ще определи новата ви заплата спрямо посочената долна граница на предложението ви.

Убедете началството, че вашето уволнение ще им струва по-скъпо
Всяка компания губи пари, когато напуска печен служител, който е наясно изцяло с кухнята на работата. Дори веднага да назначат на вашето място нов човек, той дълго ще работи на половината на вас – ще му трябва време, за да се адаптира на новото работно място, да свикне с колегите, да усвои правилата на компанията.
Ако пък за сметка на компанията сте ходили на тренинги или курсове за преквалификация, то вашето напускате ще им излезе още по-скъпо. Компанията ще трябва да прави разходи за обучение на новия работник, така че очевидно ще й е по-изгодно да ви повиши заплатата.
Ако въпреки всичко отговорът е отрицателен, опитайте да се договорите за периодични премии заради допълнителното ви натоварване. Да увеличат фонд „Работна заплата” официално не са готови всички работодатели, поради това тази молба е добър вариант за задържане на служителя. Случва се работодателят да не може да намери достоен заместник и да предложи добри условия за връщане на напусналия.

Бъдете готови да промените всичко
Например градът, в който живеете и работите и да се отправите във филиал на компанията в друг регион. Понякога най-добрите условия са предлагат на онези, които могат да се преместят – заедно с увеличената заплата е възможно да получат частично покриване на наема за жилище, средства за транспорт или пък бързо кариерно израстване.
Случва се на служителя още в началото де бъде предложена висока заплата. Разузнайте от ейчарите компанията правила ли е такива предложения. Ако да, а вие искате да промените възнаграждението на труда ви, дерзайте.

В България обаче има един сериозен проблем, който не почива на горните принципи, а тъкмо обратното. През последните десетилетия у нас на възлови ръководни позиции се настаниха всевъзможни калинки. Това по принцип означава неопитни и ниско образовани, но с неподплатено от качества супер самочувствие и високомерие, с голяма власт. Те компенсират цялата си осъзната или неосъзната некомпетентност с агресивно поведение спрямо подчинените си. Колкото по-умен от тях е подчиненият им, толкова по-сигурно е, че ще му вгорчат живота.
Докато добрите ръководители знаят не само как да оценяват справедливо труда на подчинените си, но и как по позитивен начин да ги мотивират да работят все повече и все по ефективно.
Спасението от хищните калинки е едно единствено – затваряте вратата зад себе си завинаги. Търсете си друго работно място. Или още по-добре – създайте си го сами и станете самите вие ръководители на успешен бизнес.