Автор
Woman.bg

Как известните дами се борят за правата на жените - част I

На 7 октомври 1920 г., когато феминизмът едва започвал да набира сила, Оксфордският университет приел сред студентите си първите жени. Нека си припомним какви успехи е постигнало движението за защита на правата на жените до днес.

Вече от над половин век жените от различни страни по света се борят за правото си на равенство с мъжете. Всичко започва от възможността да носят панталон, което само допреди век-два предизвикваше бурно възмущение. Днешно време феминизмът е достигнал небивали размери, звездите от киното и световните политици вече не могат да странят от тази тема. Всяка една представителка на слабия пол се бори по различен начин за правата си. Нека видим как става това през 2015 г.



Мерил Стрийп открива школа за сценаристки

Прочутата холивудска звезда отдавна се бори усилено за правата на жените и при всеки удобен случай прави публични изказвания в полза на равноправието. Освен това предпочита и роли, които да демонстрират на екрана силни и ефектни героини. След безупречното пресъздаване на „желязната лейди“ Маргарет Тачър Стрийп изигра войнствената политическа фигура Емелин Панкхърст, лидер на британското движение на суфражетките и една от най-известните личности в историята на феминизма. Сега актрисата открива школа за сценаристки на възраст 40+.

По думите на Мерил целта на програмата е жените-сценаристи да разширят значително възможностите си, тъй като както и в други професии и в този бранш жените постигат успех много по-рядко от мъжете. Какво да говорим пък за дамите на средна възраст, които изведнъж са решили да сменят професията си и да започнат да пишат сценарии. Подобен обрат често се оказва абсолютно безперспективен. Сега обаче, когато с проблема се е заела Мерил Стрийп, вярваме, че положението ще се промени към по-добро.



Джиджи Хадид се гордее с формите си

Днешно време, когато твърде слабите фигури вече не са на мода, анорексичните модели отстъпват на втори план, а мястото им заемат момичета с апетитни форми. Ярка представителка на новото поколение манекенки и фотомодели е 19-годишната Джиджи Хадид. Моделиерите не спират да й предлагат договори, но въпреки това на седмицата на модата в Ню Йорк стана скандал. Намериха се почитатели на „класическия стил“, според които хубавицата с пищна женствена фигура няма какво да търси на подиума. Тази реакция доведе манекенката почти до нервен срив, но тя все пак се взе в ръце и отвърна достойно на удара: „Аз просто си върша работата. Момичетата, изглеждащи като мен, преди не бяха одобрени във висшата мода и аз много се радвам, че дизайнерите, стилистите и редакторите ме подкрепят. Те знаят, че модата е изкуство и че тя не може да остава вечно неизменна“. Семейството и приятелите на Джиджи я подкрепят в начинанието й, тъй като тя притежава всичко необходимо, за да стане модел – идеална фигура, запомнящо се красиво лице и най-вече вътрешна увереност, че жените с всякакви фигури имат правото да излязат на модния подиум.



Мишел Обама продължава да се бори за правата на момичетата от семейства с ниско ниво на образованието

В края на септември в нюйоркския Сентрал парк се проведе фестивал, посветен на целите за развитие на ООН. Освен звездите от световната сцена на празника дойде и Мишел Обама. Първата дама на САЩ разказа на гостите на събитието за новата си кампания за подпомагане на 62 млн. момичета от различни страни по света да получат образование. Госпожа Обама отдавна се бори за правата на малките момичета и смята, че жените от цял свят трябва да имат правото да учат.

В края на вълнуващата си реч първата лейди добави, че трябва да се положат повече усилия, за да възприемат родителите дъщерите си като личности, заслужаващи образование, също колкото синовете им.

Очаквайте продължение