Автор
Антония Дамянова

Как пластичната хирургия осакати най-екстравагантната аристократка в света - херцогинята на Алба

Испанска аристократка и херцогиня на Алба, тя е една от най-титулуваните и ексцентрични жени в историята. Любителка на лукса, необичайните тоалети и пластичната хирургия, тя e сред най-обичаните и уважавани от народа на Испания. Кайетана Фиц-Джеймс Стюарт е родена в благородно и богато семейство, в което е единствено дете.

Херцогинята, известна още и като една от музите на Франсиско Гоя, е родена през 1926 г. в Мадрид, прекарва значителна част от детството си в Лондон. Баща ѝ е посланик, което ѝ дава възможност да вечеря с Уинстън Чърчил и да се срещне с принцеса Маргарет.

"Краткото" ѝ име е Мария дел Росарио Кайетана Алфонса Виктория Еухения Франсиска Фиц-Джеймс Стюарт и де Силва, а "дългото" име включва 46 титли. Тя е по няколко пъти херцогиня, графиня и маркиза.

Отличаваща се с ярката си красота, младата Кайетана се омъжва за аристократа Луис Мартинес де Ирухо, когато е само на 21 години. По време на щастливия им брак двойката се сдобива с шест деца. Щастието на влюбените обаче не трае вечно - след 25 години съвместен живот съпругът на Алба почива. Дълго време херцогинята живее сама, опитвайки се да се примири със загубата на любимия.

Шест години по-късно тя се омъжва повторно. Този път избраник на Кайетана е девет години по-младият от нея бивш йезуитски свещеник Хесус Агире. Говори се, че именно заради него благородната дама става пламенен привърженик на пластичната хирургия. Всъщност, за да изглежда млада в очите на съпруга си, Кайетана се подлага под ножа не един или два пъти.



Какъв е точният брой на всички козметични операции на херцогинята, е трудно да се каже. Според някои сведения тя е променяла формата на носа и устните си многократно. Правила е лифтинг на лицето и шията си, прибягвайки до инжекции с ботокс множество пъти. Лесно е да се види, че подобни козметични манипулации не са имали особено добър ефект върху външния вид на аристократа. Заради тях впоследствие тя изглежда потресаващо.

Някога привлекателната и очарователна на благородничка Алба става абсолютно неразпознаваема.


Кайетана обаче изобщо не се интересува от нелицеприятните изказвания по неин адрес. Тя, както и преди, продължава да води обичаен начин на живот, заобиколена от любимите си предмети на изкуството, отдадена на страстта си към колекционирането на картини и посещаването на светски събития.

След 29 години брак херцогинята губи и втория си съпруг. Следват десет години от живота ѝ, в които тя живее отново сама, докато не среща и не се влюбва в обикновения държавен служител Алфонсо Диез. Той става нейният трети и последен съпруг.

Първоначално децата на херцогинята се противопоставят на този брак, тъй като новият избраник на Кайетана е с цели 24 години по-млад от нея. За да потуши страстите и постигне съгласие от страна на наследниците си, аристократката решава веднага да раздели внушителното си състояние между тях. Алфонсо бива предупреден още преди сватбата, че ако Кайетана умре, няма да получи нищо.

Този факт обаче изобщо не го притеснява. Диес той продължава да твърди, че се е влюбил в Кайетана не заради материалното ѝ състояние и титли, а заради нейната личност и качества.

Този неравен брак продължава три години, до смъртта на херцогинята през 2014 г., когато тя е на 88 години. Завещанието е изпълнено – богатството на Алба, оценено на 3,5 милиарда евро, е разпределено между шестте ѝ деца и внуците ѝ. Смъртта на Алба е истинска трагедия несамо за семейството ѝ, но и за цяла Испания, която до днес я боготвори.

Четете още: 12 звездни дами, които отказаха да легнат под ножа