Как психотерапевтите се борят с депресията

09 юни 2017 | 08:10
5159
1
Снимки: Pixabay
1

Фактът, че си специалист по психотерапия и работата ти е свързана с това да лекуваш хората от депресия, не означава, че автоматично си имонизиран от неприятното чувство на тъга и тревожност. Един от основните симптоми на депресията е невъзможността да се отърсиш от негативните си мисли. Червената лампичка на психолога веднага светва, но какво прави той в тези непреодолими моменти? Първото нещо е да се опита да успокои ума си с няколко кратки медитации, които да насочат вниманието му към по-позитивни емоционални състояния като съчувствие и благодарност.Какво още правят истинските психолози, за да се чувстват добре, вижте в следващите редове:

1. Смеят се

Хуморът е любимото средство на психолозите за справяне с депресията. Весела компания или любимият ви ситком, няма никакво значение, стига да ви накара да се посмеете малко. Смехът ни напомня, че животът има и положителна страна.

Как психотерапевтите се борят с депресията

2. Тренират


Точно както смехът, така и физическата активност прогонват лошите мисли от съзнанието ни. По време на усилена тренировка ние сме фокусирани изцяло върху упражненията, които тялото ни извършва, и черните мисли моментално се разсейват.

Как психотерапевтите се борят с депресията

3. Занимават се с творчески дейности

Творчеството е чудесен и полезен начин да ангажираме ума си с нещо различно от мрачни прогнози за бъдещето. Освен това ни помага да се научим да контролираме мислите си и сами да режисираме нашите настроения.

Как психотерапевтите се борят с депресията

Четете още: Неподозирани факти за човешката психология

4. Разговарят с приятел

Толкова е просто, взимате слушалката и набирате номера на най-добрия си приятел. Ако имате време и възможност, разбира се, е по-добре да се видите на по чаша кафе и да се насладите на един стойностен разговор за живота и неговата необятност. Чувството, че не сме сами, е необходимо на нас, човеците, за да се справим с мрачните сценарии на нашето въображение.

Как психотерапевтите се борят с депресията

5. Хранят се здравословно


Здравословната диета ще ви направи по-самоуверени и щастливи от живота. Премахнете от менюто си храни с много добавена захар и консерванти, пийте повече вода и забравете за кафето. Тези лесни стъпки ще ви отведат към балансиране не само на теглото, но и на ума ви.

Как психотерапевтите се борят с депресията
 

Още по темата

Коментари

1 Правопис
  13 юни 2017 | 15:30 отговор
 

"имонизиран"!?

 

Добави Коментар

Най-четени