Скромността краси човека – както жените, така и мъжете.

Но плахостта не е скромност, а силно изразен страх от това да не се харесаш на някого. Що се отнася до секса, по-лошо качество от това едва ли има. как да разберете, че един притеснителен мъж се интересува от вас? И как да го тласнете към следващата крачка?

Разбира се, умението да не показваш на всички това, което имаш, е полезно. Но плахостта е престъпление срещу личното щастие. Един притеснителен човек може да изпитва бурни страсти и да измисля смели фантазии, но тялото му ще е сковано от страх и няма да му позволи да посегне към желаните радости.

Когато не може да се справи сам


Мъжете губят много от това. Обичайният модел на поведение и казва да бъдат напористи и решителни, но липсата на тези качества води до плачевни резултати.

„На 26 години съм и все още съм девствен“, признава мъж, решил да запази анонимност. „Просто съм адски притеснителен и не мога да общувам с жени. Не само не мога да заговоря момиче, което ми харесва – страх ме е даже да го погледна. Ами ако забележи? Какво ще си помисли за мен? Звучи тъпо, но за мен е сериозен проблем. Срамежливостта ми ми създава сериозни проблеми и съветите от типа „няма нищо страшно“ и „жените обичат смелите“ изобщо не ми помагат. Страхът се корени твърде дълбоко“.

Горките срамежливци, подобни на този анонимен девственик, могат да разчитат само на инициатива от женска страна. И при това да се стараят да не замръзват от ужас, когато красиво момиче ги помоли с изкусителна усмивка да не го настъпват по време на танц. Но не са много жените, желаещи да поемат ролята на самеца и да завоюват изчервилия се мълчаливо трофей с всичките си женски прелести. Толкова инициативни дами наистина рядко се срещат, а някои от тях са запалени ловджии:

„Обичам да прелъстявам срамежливи мъже. Това е тънка игра, в която аз мога да се проявя като отракана изкусителка и да изпробвам всичките си женски номера“, казва Татяна (28 години). „Освен това много от плахите мъже се оказват истински тигри в леглото, което ме изненадва приятно. Като цяло забелязвам, че притеснителните мъже са по-добри любовници“.

Според нас обаче Татяна просто е извадила късмет. Не всички плахи мъже са добри любовници. По-скоро е обратното – постоянните притеснения относно вида им и мислите на партньорката се отразяват отрицателно на качеството на секса:

„Имам приятел от две години, наскоро той ми предложи брак. Обичам го, но той е крайно притеснителен и заради това имаме проблеми в секса“, споделя 24-годишната Екатерина. „Не стига, че винаги аз съм инициатор на половия акт. Приятелят ми не смее да пробва нещо ново по време на секс, притеснява се от тялото си и се чувства сковано. Когато се опитвам да говоря с него за това, той или мълчи, или казва, че не иска да ми досади и че се притеснява да направи нещо, което да не ми хареса. В общи линии ми писна да се боря с комплексите му и много се съмнявам, че си заслужава да се омъжа за него“.

Явно срамежливия мъж далеч не винаги предлага приятни изненади в леглото. Но за да разберете на какво е способен, ще трябва да положите доста усилия. Разбира се с тази нелека задача трябва да се заемат само дами, които не виждат нищо лошо в това жената да направи няколко от първите крачки. Ако си мислите, че това не е женска работа и че трябва да чакате инициатива от страна на мъжа, можете изобщо да не се замисляте за плахите мъже. Те не са способни на смело ухажване, камо ли на инициативност по отношение на една непристъпна принцеса.

Тест за чувства


Преди да започнете операцията по разкрепостяване на срамежливеца, няма да е зле да направите предварителна прогноза. Едно е мъжът да се интересува от вас и да се срамува, а съвсем друго – да не предприема никакви действия, защото просто не ви иска. Как да разберете дали си пада по вас? Няма смисъл да го питате директно или да оценявате поведението му. Такива мъже са способни да се държат направо абсурдно в притеснителни ситуации. Но можете да направите проста съпоставка. Сравнете поведението му при общуване с вас с това, което показва при срещи с приятелите и колегите си. Ако именно във ваше присъствие се смее особено нервно, замисля се твърде дълго или пък отговаря на въпросите с нехарактерни едносрични фрази – значи имате шанс.

Продължителността и честотата на насочените към вас негови погледи също са добър признак. Както и езикът на тялото. И последен тест – няма по-добър начин да проверите дали срамежливецът се интересува от вас от този да събудите дремещия у него рицар. Помолете го за нещо или дори го питайте дали иска да излезете някой път заедно. Това лесно може да установите дали има сърдечен ритъм при „пациента“. Но може да стане и обратното:

Дани, 30 години: „Много харесвах един колега, който седи недалеч от мен в офиса. Мислех, че е взаимно. Често улавях многозначителни погледи от негова страна и други признаци на интерес. Но той е много срамежлив, затова реших да направя първата крачка сама и го поканих на кафе. Той отговори, че с удоволствие би дошъл, но има много работа. А когато минах покрай бюрото му, видях, че реди пасианс. Разбира се много се разочаровах. Поразпитах някои познати и се оказа, че той вече си има приятелка“.

Не спирайте на средата

Всички жени са убедени, че ако обектът на флирта им не се обажда и не ги търси, значи всъщност не ги харесва. Какво става обаче, ако той доказано ви харесва и въпреки това продължава да се изчервява във ваше присъствие и да изпада в паника от недвусмислените ви намеци?

Първо – не бързайте, не го подлагайте на натиск и си повтаряйте постоянно „Той не е глупав, просто е нерешителен“. Ободрителните усмивки и пуснатите в точния момент комплименти по негов адрес ще го уверят, че виждате и оценяте личните му качества, че харесвате постъпките му и подкрепяте инициативите му. Предупреждаваме ви – това не е лесна задача, особено ако го правите само заради секса. До интимност няма да стигнете скоро – ще трябва дълго време да общувате с него в социалните мрежи, където му е по-лесно да се пребори с плахостта си, да му дадете телефонния си номер под невинен предлог и да го поканите на среща.

Още по-трудно ще е да преодолеете тактилната му бариера, например прегръщайки го приятелски при среща. Впрочем с този похват можете да определите доколко е готов мъжът за интимност – ако отвърне на прегръдката ви, значи малко ви остава. Но за да стигнете поне до целувка, ще трябва още известно време да подавате невербални сигнали, поглаждайки устни и демонстрирайки готовността си да преминете към следващия етап. В общи линии ще ви се наложи наистина да се вживеете в ролята на съблазнителка и при това да бъдете мила и снизходителна като майка Тереза. А този етап може да продължи доста дълго.

Катя, 24 години: „Имам приятел вече от половин година, но имаме един проблем – все още не сме стигнали до секс. Той със сигурност се възбужда и получава ерекция, но всеки път си намира оправдания да не стига до най-важното. При това знам, че той ме харесва като жена. Не знам какво да си мисля. Да не би да е гей?“.

Психолозите обаче споделят едно по-утешително мнение. Притеснителният мъж може да има много други, не толкова безнадеждни причини да не стига до секс – например предишна несполучлива сексуална връзка. В този случай се иска време партньорът да свикне с вас и да се отпусне. Друга причина може да е неувереността му относно безопасността на секса – може да го е срам да ви попита дали сте сексуално здрава или пък да си купи презервативи. Каквато и да е причината обаче, всякакви тревожни мисли могат да бъдат приспани с релаксираща атмосфера, доверие и безусловна подкрепа. Само че преди това се уверете, че човекът наистина си заслужава борбата и че ухажванията на престрашилия се срамежливец ще ви бъдат приятни.