Как ще отбележи кралицата първия си рожден ден след смъртта на принц Филип

След като на 19 април кралица Елизабет Втора каза последно сбогом на любимия си, едва сдържайки сълзите си от скамейката на параклиса „Свети Джордж“, гледайки към ковчега с тленните останки на съпруга ѝ, сега тя трябва да посрещне първия си рожден ден без голямата си любов и неотменна опора в живота ѝ от седем десетилетия насам – принц Филип.

Днес, 21 април, Нейно Величество навършва 95 години, но това ще бъде със сигурност най-тъжният ѝ и самотен рожден ден, който тя ще отбележи в тесен семеен кръг в нейното вече опустяло убежище „Уиндзор“.



Заради кончината на херцога на Единбург досегашните планове рожденият ден на кралицата да бъде почетен чрез окачването на нов неин портрет ще бъдат отложени, а празникът вместо с радост ще премине под знака на траура.

Сред цялата тази болка и тъга, изпълнили душата на кралицата, все пак наблюдателите на церемониалното погребение успяха да доловят и мъничък лъч светлина, идващ оттам, че принц Филип все пак е успял, макар и със смъртта си, да събере разпокъсаното си семейство отново заедно. И наистина скръбта сякаш сплоти и внуците му, заличавайки спомените от враждата между двамата братя – принцовете Уилям и Хари, разпалена още повече след скандалните разкрития на Меган и Хари в интервюто с Опра Уинфри.



На излизане от паракриса „Сейнт Джордж” те бяха забелязани да вървят рамо до рамо, като дори размениха няколко думи помежду си, а малко след това медиите съобщиха новината, че след двучасов разговор между принцовете, баща им принц Чарлз и кралицата, проведен с цел помирение, Хари е решил да остане във Великобритания поне до рождения ден на Елизабет Втора.

Това е една от най-дългите и сериозни дискусии между семейството, откакто Хари и Меган напуснаха Обединеното кралство преди повече от година.



Независимо от добрите новини около затоплящите се отношения между членовете на високопоставеното семейство, кралски източници все пак предупредиха, че "една птичка пролет не прави“ и че разривът между двамата братя, особено след поредицата от обидни и силно удрящи по честта и достойнството на монархията твърдения, направени от херцозите на Съсекс в интервюто им пред Опра миналия месец, остава дълбок.

И подчертаха, че в кралския двор все още се чувстват гневът и болката, които членовете на британската кралска фамилия изпитват заради неочаквания удар, който внукът на кралицата им нанесе зад Океана. „Ще са нужни най-малкото няколко години, за да се стопят ледовете между двамата братя, ако изобщо някога Уилям успее да прости", добавиха още те.

Но това, което остави най-силен отпечатък в съзнанието на британците и наблюдателите от цял свят на процесията в събота, бе онази трогателно самотна фигура на кралицата, която през цялото време, докато траеше погребалната церемония, вървеше или стоеше сама. Причината за това, разбира се, е свързана с COVID-19 и правилата за сoциална дистанция. Но в това сякаш имаше и някаква символика, показваща, че монархът е силна жена и независимо от ударите на съдбата, тя ще продължи стоически да управлява своята страна със или без подкрепата на най-любимия си човек.



Според източници тя най-вероятно ще прекара рождения си ден в едно от любимите си имения в компанията на новите си кученца от породата корги – Фъргюс и Муик, близо до замъка Фрогмор, в който е отседнал принц Хари.

Това бе и мястото, където тя е била вчера, утешавайки се и примирявайки се с остатъка от живота си без Филип. Там кралицата се е отдала на тихо съзерцание, търсейки утеха в цъфналите черешови дървета и в цветята, украсили с пролетните си багрите бреговете на декоративните езера.

Рожденият ѝ ден няма да премине под традиционните топовни салюти, с които се отбелязва всеки рожден ден на монарха от възкачването ѝ на престола през 1953 г. до миналата година, когато те също бяха отменени заради пандемията от Ковид-19.



С кои свои близки кралицата ще отбележи рождения си ден, не се споменава, но според източници тя ще бъде посетена от синовете и внуците си, придружени от своите съпруги, а чрез видеообаждане ще получи десетки поздрави и честитки от други свои скъпи на сърцето ѝ хора.

Миналата седмица от Бъкингам разкриха, че монархът никога вече няма да "ходи сама" след смъртта на любимия си съпруг. Тя ще се движи в компанията на принца на Уелс – Чарлз, херцогинята на Корнуол – Камила, херцозите на Кеймбридж – Уилям и Кейт, графа и графинята на Уесекс - Едуард и София, както и принцеса Ан.

Източници подчертават още, че кралицата е заявила, че след като двете седмици на траура приключат, тя ще продължи да изпълнява възможно най-голяма част от ангажиментите си, въпреки болката и огромната празнота, която смъртта на принц Филип е оставил в душата ѝ.

Четете още: Кралицата се прости с любимия си принц Филип сама и стискайки в ръце ценна снимка