Автор
Люблена Папазова

Как създателката на червилото построи "Империя на красотата"

Кой е първата жена милионерка, станала толкова богата само със собствения си труд? Кой е измислил червилото, маската за почистване на лице, черния туш за мигли и първия крем с витамини? Всички тези въпроси имат един отговор-Хелена Рубинщайн, която успява да превърне своята козметична фирма в Америка в истинска „Империя на красотата“. Така се казва и пиесата, която от днес е в афиша на Сатиричния театър. Тя разказва за дългия, но достоен за холивуски филм живот на бизнесдамата. Бедна еврейка от Полша, която емигрира в Австралия и започва бизнеса си от нулата.

Работи неуморно, но успява и да се омъжи на два пъти, ражда двама сина и превзема Европа и Америка със салоните за красота. В тях за първи път лекари се грижат за кожата и външния вид на жените според инструкциите на Хелена, която първа се сеща да определи типовете кожа-мазна, суха и нормална. В Америка среща най-голямата си конкурентка Елизабет Арден, с която си остават едновременно съпернички, но и близки съратнички. Двете умират почти по едно и също време, но и днес всички козметични гиганти стъпват на измислените от тях продукти.

А в ролите на Рубинщайн и Арден в театъра влизат две наистина неуморни жени-Силвия Лулчева и Бойка Велкова, между които спойката е забележителна, независимо дали танцуват, пият или просто мълчат на сцената. На младия Михаил Сървански със сигурност не му е било лесно между двете фурии, но пък трябва да го поздравим за добрата работа. „Империя на красотата“ е типично женска пиеса, но далеч не само това. В нея Джон Мисто съчетава възвишеност и комичност, разкрива конфликта на цяло поколение, изпаднало в пропастта между традициите на миналотои надеждите на новото поколение.

Но тук оръжието е на лакираните нокти, червилото, кремовете, лусионите, маските за коса и лице. Пиесата е написана през 2017г. и е поставена за първи път в Лондон, а след това се играе на Бродуей, в Москва, Сидни….Билетите за премиерата отдавна са разпродадени, но.шансът ви да се смеете, плачете и да се срещнете с красивите актьори е на някоя от следващите дати: 22 февруари, 11 и 29 март.

Четете още: Тайна илюзия в най-новата премиера на Музикалния театър