Едва ли има някой, който да не е чувал старата мъдрост, че човек се познава по очите. Не знаеш ли що за човек имаш срещу себе си, погледни го в очите. Така казваше и баба ми. Вдъхновение за редица поети, скулптури и майстори на четката очите винаги са били определяни като една от най-привлекателните черти на женското лице. Толкова много, че когато попитате някого кое е първото нещо, което забелязва в една жена, той със сигурност ще ви отговори – очите.

Дори има и древна наука, която се занимава с разчитането на характера по чертите на лицето, включително и по формата на очите. Според учените т.нар. физиогномия се е зародила в Китай, а впоследствие бързо е обиколила и целия останал свят, оцелявайки през времето и пространството.

Вижте колко много могат да кажат очите за характера на един човек:

1. Големи очи

View post on Instagram
 

Одри Хепбърн

Хората с големи очи са добросърдечни, топли и приветливи личности. Те се раздават с цялата си душа, открити са към целия свят и винаги готови да помогнат на всеки, изпаднал в беда. Те са щедри и никога не пестят любовта си за околните.

2. Малки очи

View post on Instagram
 

Глен Клоуз

Ако очите ви са малки, то вие обичате да се фокусирате върху малките детайли, наблюдателни сте и прецизни при изпълнението на всяка зададена задача. Отличавате се с прагматичен и целенасочен ум. Предпочитате да се запознаете предварително с нещо, преди да предприемете каквито и да било действия спрямо него. Не се доверявате лесно на хората, което често може да бъде разтълкувано неправилно от другите, оставяйки погрешното впечатление у тях, че сте студени и арогантни личности.

3. Бадемовидни очи

View post on Instagram
 

Салма Хайек

Тази форма на очите излъчва екзотичност и притежава дълбока мистика и привлекателност. Хората с бадемовидна форма на очите са чувствителни, деликатни и състрадателни личности. Те винаги подбират внимателно думите в отношението си към околните, за да не наранят някого, без да искат. Въпреки дълбоката си емоционалност обаче, тези жени съумяват да се овладеят навреме в напрегнати моменти и да не позволят на емоциите си да излязат извън контрол.

4. Кръгли очи

View post on Instagram
 

Аманда Сейфрид

Хората с кръгли очи са много креативни и изобретателни. Те се отличават с огромното си въображение и находчивия си ум. Обикновено такъв тип личности са верни последователи на определена кауза. Мечтатели до мозъка на костите си. Те са изключително емоционални и трудно задържат в себе си каквито и да било чувства. В стремежа си винаги да казват това, което мислят, обаче често пъти са способни да наранят някого с острия си език.

5. Събрани очи

View post on Instagram
 


Барбара Стрейзънд

Хората, които имат близко разположени едно спрямо друго очи, са верни на обичаите, историята и традициите. Те изпитват изключително уважение към дадена идеология и понякога могат да бъдат много упорити при нейното следване. Те са съсредоточени, целеустремени и трудно се отказват от целите си. Не обичат промените.

6. Раздалечени очи

View post on Instagram
 

Кейт Мос

Притежателите на този тип очи са любители на силните усещания и екстремните спортове. Приключенският им дух ги прави смели експериментатори, готови да изпробват върху себе си последните най-иновативни и дори ексцентрични тенденции, независимо дали става дума за мода или начин на живот. Волни души, които трудно се придържат към рутината. Намират любовта и успеха на места, които позволяват много, много свобода.

7. Дълбоки очи

View post on Instagram
 

Лив Тайлър

Ако имате дълбоки очи, които изглеждат сякаш малко потънали назад, вие сте интензивни, завладяващи, страстни и романтични натури. Отличавате се с добри и задълбочени аналитични умения, наблюдателни сте и имате силно развита интуиция. Дискретни сте и умеете да пазите личното си пространство само за себе си и най-близките си хора.

8. Изпъкнали очи

View post on Instagram
 

Мила Кунис

Хората с леко изпъкнали напред очи имат нужда да се чувстват защитени в тесния кръг от близки приятели. Те са чувствителни, но много достъпни и лесно раними. Обичат срещите с нови хора и са сърдечни по природа. Въпреки това са изключително притеснителни и публичните изяви могат да ги докарат до сериозен стрес. Една от негативните им черти е непоклатимият им песимизъм.

9. Котешки очи / Извити нагоре външни ъгълчета

View post on Instagram
 


Елизабет Тейлър

Амбициозни и остроумни, решителни и фокусирани. Обичат винаги да постигат онова, което са си поставили за цел и да са в центъра на вниманието. Забавни и интересни компаньони, великолепни оратори, но малко егоистични.

10. Капковидни очи / Наклонени надолу външни ъгълчета

View post on Instagram
 

Джулиан Мур

Имате затворен кръг от приятели, не се доверявате лесно на никого. Склонни сте към песимизъм и тъжно настроение. Понякога губите самочувствие, без да предполагате колко харизматични може да изглеждате в очите на околните. Трудно отказвате и сте винаги готови да откликнете на молба за помощ. Приятели за цял живот.

Четете още: Какъв тип жена си според формата на гърдите?