Автор
Ева Григорова

Какво е икигай: японската тайна за дълъг и щастлив живот

И-ки-гай. Звучи хубаво, нали? Прилича на заклинание от арсенала на добрите магьосници. Вероятно сте срещали тази дума в интернет, най-вероятно придружена от диаграма с четири кръга. Какво обаче е това?

Според японските мъдреци, измислили термина икигай през 14 век, това е състояние на духа, подобно на щастието, което се постига чрез хармоничното пресичане на интереси, призвание, социална мисия и работа, която носи доходи. С други думи, икигай е смисълът на живота.



Икигай всъщност се формира от две японски думи: "ики" - "да живея", "gai" - "разум", комбинацията от които определя японската философия, която всеки от нас е в състояние да овладее. Целта ѝ е да успокои смесицата от ненасочени желания, тревоги за бъдещето и миналото, които доста от нас носят в ума си. Освен това икигай има за цел да подредите мислите ни, да ни накара да забележим красотата на света около нас и да се насладим на малките неща, а в резултат на всичко това да открием хармонията и спокойствието.

Японският невролог и писател Кен Моги в „Малка книга на Икигай“ предлага ясна и образна дефиниция: „Икигай“ е това, за което искате да ставате сутрин. „Икигай е в детайлите“, пише Моги. - Свежестта на ранната сутрин, чашата кафе, слънчевият лъч, дългото приготвяне на любимото ястие и похвалата от шефа имат еднаква тежест. Само тези, които са способни да разпознаят красотата на всички тези неща, истински ги ценят и им се радват.“

„Икигай е щастие, чиято същност е, че винаги имаш какво да правиш“, повтаря Франсеск Миралес, който е съавтор на книгата “Икигай. Тайните на Япония за дълъг и щастлив живот”, заедно с Хектор Гарсия. „Основната причина е, че ако намерите нещо, което изпълва живота със смисъл, то ще ви придвижи напред и ще ви вдъхнови да правите повече.“



Как да откриете своя икигай?

Икигай - определя интересите ни, дейностите, които ни носят радост и удовлетворение, той е осъзнатостта, с която правим всичко в ежедневието си и допринася за дълголетието.

Икигай ни носи чувство за собствено достойнство, чувство за удовлетворение и смисъл на живота.

Колкото по-рано започнете да търсите своя икигай, толкова по-скоро ще започнете да се чувствате спокойни и удовлетворени от живота. Ето някои ориентири, които Франсеск Миралес препоръчва да използвате, за да ускорите търсенето си:

- Вземете лист хартия и запишете постиженията в живота си, с които наистина се гордеете - това може да послужи като добра отправна точка за намиране на икигай.

- Какви са вашите специални знания и умения? В какво се смятате за експерт? Какви са вашите интереси и какви умения бихте искали да развиете?

„Правете само това, което обичате най-много. Това със сигурност ще ви донесе успех“, казва Стийв Джобс, основателят на Apple. Доверете се на чувствата си – колкото и банално да звучи, вашият икигай не е за пари или слава, а за това, към което се стремите с душата и сърцето си.

- Къде се виждате в мечтите си? Каква е картината на бъдещето, което ви носи радост? Не ограничавайте въображението си - следвайки съкровените си желания, вие ще намерите своя икигай.

- Приемете своята уникалност и не сравнявайте постиженията си с тези на другите. Само вие сте в състояние да определите своето място в живота и, доверявайки се на собственото си „аз“, да намерите икигай и пътя към щастието.



Основните принципи на Икигай са:

започнете с малко;

освободете се;

хармония и стабилност;

радвайте се на малките неща;

бъдете тук и сега.

В своята книга Кен Моги декодира подробно всеки един от древните принципи на икигай. Ето ги и тях:

1. Започнете с малко

Това означава да не се стремите веднага към върха и да не оправдавате усилията си с някаква амбициозна цел, а просто да изпълнявате ежедневни задачи, докато се стремите към определено съвършенство („кодавари“ - старателен перфекционизъм в японски стил). И също така – постепенно, ден след ден, стъпка по стъпка, променяйте живота си по приятен начин, така че да ви носи повече удоволствие и радост: ставайте с първите лъчи на слънцето, пийте кафе с любимите си сладкиши, намирайте време всеки ден за разходка или интересно хоби, бавно пригответе здравословна и вкусна вечеря и т.н.

2. Освободи се

Едно от задължителните условия в търсенето на икигай е да приемете себе, да събудите вътрешното дете, да се научите да бъдете по-спонтанни, смели и независими от мнението на другите. „Детето е безгрижно и необременено от социални определения, необвързано с връзките на една или друга професия или социален статус. Би било чудесно да запазим тази детска лекота за цял живот“, пише Кен Моги.



3. Хармония и устойчивост

Икигай в японската култура е пряко свързан с хармонията с околните хора и обществото като цяло, природата и местообитанието. Определяйки своето място в живота, вие трябва да възприемате себе си като неделима част от света и да се грижите за него като за свой собствен.

4. Радвай се на малките неща

Щастието се крие не само в големите (успех, кариера) и материални (висока заплата, къща - пълен хладилник) постижения. Ежедневното щастие е в малките неща: вкусна закуска, слънчева сутрин, приятна среща или разходка с колело. Мислено отбелязвайте нещата, които ви доставят удоволствие, радвайте им се и бъдете благодарни на съдбата за тези малки неща.

5. Бъдете тук и сега

Както каза основателят на Apple Стийв Джобс, „Правете само това, което обичате най-много. Това със сигурност ще ви доведе до успех.“ Състоянието на поток, в което сте толкова въвлечени в действието, което вършите в даден момент, че не ви интересува нищо друго, също е част от вашия икигай.



„Правете музика, дори когато никой не ви слуша. Рисувайте картини, дори ако никой не ги гледа. Пишете истории, които никой няма да прочете. Вътрешната радост и удовлетворение са достатъчни, за да продължите да живеете и да вършите работата си“, съветва Кен Моги. Правете това, което обичате, не само за да си изкарвате прехраната, но и защото получавате удоволствие от това, реализирайте се, постигайте целите си и правете света по-добро място.