Автор
Ева Григорова

Какво е колелото на баланса и как да го използвате правилно

“Колелото на живота” е техника, широко използвана в мотивационни обучения и програми, чието авторство се приписва на Пол Майер, американски бизнесмен, милионер и коуч, основател на Success Motivation Institute.

Всъщност моделът на колелото се използва за оценка на качеството на живот повече от хиляда години - очевидно и Майер, и неговите предшественици са били вдъхновени от будитския символ Дхармачакра ("колелото на закона"), традиционно изобразяван като колело с осем спици, което символизира благородния осмичен път.

Пол Майер успява да популяризира този метод и се смята за създател на колелото на баланса в съвременния живот. Патентованата техника е известна в цял свят, тя се използва активно от треньори за личностно развитие в различни мотивационни програми.

View post on Instagram
 

След като си изберете шаблон (можете да изберете колело на баланса от 8, 12, 20 сфери на живота) и разберете как да направите колело за баланс, ще можете да определите в кои елементи от живота ви липсва хармония, ще можете да оцените проблемите и да разберете в каква посока да се движите, за да постигнете баланс. Едно от най-ценните качества на тази методология е, че имате възможност нагледно да видите къде точно се крият проблемите ви.

Колелото за баланс е кръг, разделен на сектори. Обикновено са 8, но можете да направите повече, ако искате. Кръгът представлява живота ви като цяло, а всеки сектор показва значима област от него.

Класическото колело на баланса от 8 сфери на живота се разделя на:

кариера

семейство

приятели

здраве

хоби

пари

релаксация

личностно развитие

Най-лесно ще ви бъде да нарисувате своя шаблон на ръка и след това внимателно да попълните желаните от вас сектори.

Целта на колелото на баланса е да ви помогне да внесете хармония в живота си, да идентифицирате нуждите си и да намерите правилния начин да ги задоволите. Накратко казано: да откриете дисбаланса и да започнете да работите за възстановяване на хармонията.

View post on Instagram
 


И така: да започваме! Нарисувайте кръг, разделете го на 8 равни части. Маркирайте центъра с 0 и разделете всяка линия от всеки сегмент с еднакви напречни линии на 10 части. Всяка линия съответства на индикатор от 1 до 10, а десетката ще бъде разположена директно върху кръга.

Сега най-важната стъпка. Оценете текущото състояние на всяка област от живота си по скалата от 1 до 10: 0 - пълен провал, 1 - тих ужас, до 9 - всичко е прекрасно, 10 - просто превъзходно.

Стойностите от 0 до 3 обикновено се определят като тревожни, от 4 до 7 - изискващи внимание, а от 8 до 10 - близки до идеалните. Област от живота, която има нисък резултат, е източник на неудовлетвореност.

Подобрявайки най-слабо представилите се сегменти, вие бихте могли на практика да промените живота си. Ако сте в средата на скалата във всички области, това не означава, че животът ви е сив и скучен. Просто не разкривате напълно потенциала си, което означава, че имате неограничено поле за самоусъвършенстване.

За да постигнете хармония, всички части на колелото трябва да бъдат приведени във възможно най-висок баланс. Визуализирането на проблема помага да го разберем по-дълбоко и да се мобилизираме за отстраняването му, а енергията и ресурсите винаги вървят в посока на нашите мисли - такъв е законът на привличането. Колелото на баланса на живота постепенно ще започне да се подобрява, а това, което трябва да направите, е да го ускорите, насищайки го с нови впечатления и победи, предоставяйки повече възможности, впечатления и удоволствие.



Колелото на баланса, начертано на хартия, за съжаление няма магическата сила да промени живота ви. Ще трябва да положите усилия, за да намерите хармония и да почувствате удовлетворение от случващото се. Тази полезна техника обаче върши чудесна работа като мотивиращ принцип. Чрез редовни упражнения с различни версии на колелото на живота ще видите, че е реалистично не само да постигнете желания баланс, но и да надхвърлите обичайните си граници, позволявайки си да желаете повече и начертавайки своя път към нови постижения.