Невероятно, но формата на стъпалото може да каже много за човека – от произхода му до… силните и слабите страни на характера му.

Неслучайно има цял един раздел от медицината, наречен подиатрия и занимаващ се с лечение на заболявания на стъпалото. Има и система за гледане по формата на пръстите на краката – педомантия. Освен това много учени признават, че краката могат да издадат родословието на човека. Събрахме за вас най-интересните данни за стъпалата. Вижте сами доколко са верни!

Египетско стъпало

Всеки пръст на крака е по-дълъг от предишния.

Според статистиката египетско стъпало като на Джиджи Хадид имат около 70 % от хората – тоест повечето от нас. При това лекарите смятат, че именно това разположение на пръстите е нормално от гледна точка на остеологията.

Що се отнася до рода, самото наименование ни подсказва, че тази форма на стъпалото идва от Древен Египет. Според специалистите човек с подобна форма на стъпалото може с лекота да развие способности като проницателност и силна интуиция. Освен това хората с египетско стъпало често се отличават със стабилна психика и умеят да контролират емоциите си. В критични ситуации могат да се вземат в ръце и да намерят правилното решение. Те много държат на общуването, а семейството е на първо място за тях.

Гръцко стъпало


Вторият пръст е по-дълъг от останалите.

Гръцко стъпало можем да видим по скулптурите на майстори като Микеланджело, Леонардо Да Винчи и др. И нищо чудно – в средновековна Европа пръстите на краката като на Кармен Електра са се смятали за връх на красотата и признак на аристократичен произход. Вероятно именно заради това много хора с гръцко стъпало умеят да се покажат в най-добрата си светлина в обществото и да се харесват на околните.

Освен това те се смятат за амбициозни и често имат лидерски качества. Още от древни времена съществува поверие, че хората с гръцко стъпало имат ръководна роля в семейството. Ако трябва обаче да избират между личния живот и кариерата, те най-вероятно ще изберат второто. За тях е крайно важно да се реализират.

Римско стъпало

Първите три пръста са на едно ниво и са по-дълги от останалите два.

Римското стъпало като на Лили Олдридж се среща доста рядко. Може би затова във всяка една компания изпитваме недостиг на наистина простодушни, искрени и открити хора. Именно тези черти на характера са типични за притежателите на римско стъпало.

Освен това те умеят да намерят общ език с абсолютно всеки и се отличават с оптимизъм. Най-вероятно затова са късметлии – или поне преживяват трудностите по-леко от други хора.

Немско стъпало

Палецът е по-дълъг, останалите пръсти са на едно ниво или почти на едно ниво.

Немското стъпало като на актрисата Ел Фанинг подсказва, че притежателят му има германци в рода си. Тази родствена връзка придава и сдържаност и педантичност на характера. Хората с немско стъпало най-често обичат реда и са консервативни.

Освен това те много добре знаят какво искат от живота и постигат целите си независимо от трудностите. Тези хора не се поставят пред избор между семейството и кариерата – те се развиват и в двете сфери. При това обаче не са особено романтични и дори и в личния живот се ръководят от логиката и здравия разум.