Какво никога не бива да правите за един мъж, дори да ви се къса сърцето!

Ако искате да си изградите здрави и хармонични отношения, а също и да съхраните себе си в тях, постарайте се да не се „разтворите” в своя партньор само от страх, че той може да ви разлюби и да се приюти към по-сговорчиво момиче.

След „сляпата” младост започваме да живеем за себе си и заради себе си. Това съвсем не означава, че нямаме нужда от никой. Не. Ние също като на 18 години мечтаем за любов, топлина, красиви отношения. Но започваме ясно да си даваме сметка, че всичко това трябва да е взаимно. Мъжът или иска същото, или не се задържа в живота ни. Както пише Омар Хаям: „Не ми е нужен този, на когато съм ненужен”. Така че, отворете си очите с тези неща, които не бива да правите за един мъж, ако той не ви отвръща със същото:

1. Не чакам мъжките позвънявания или съобщения

Или аз му пиша, или изтривам контактите с тези, които не намират време за кратък отговор „извинявай, зает съм, ще те набера щом се освободя”.

2. Не ходя на среща, ако мястото и времето не ми са удобни

За да бъде една среща радостна, тя трябва да е удобна и за двамата. Ако мъжът не се интересува от удобството и желанието на жената, това означава, че той като цяло не се интересува от нея. Имате ли нужда от такъв мъж?

3. Не прощавам липсата на подаръци за личните ми празници

За предпочитане са мъжете, на които им харесва да харчат пари за жените, които обичат. Тук не става дума за коли и диаманти. Но скъперниците в такива моменти са скъперници и за всичко останало в живота. Пренебрежението на важните за другия дати, това е пренебрежение към човека като цяло. Всичко, което е важно за него, е важно и за вас. Ако ли не, или пък е забравил – забрави ми телефонния номер.



4. Не търся оправдания за мъжките неуспехи

Това не означава, че ми е нужен мъж единствено, за да ми носи пари. Докато сме млади и влюбени нещата изглеждат иначе. Но когато сами си подредили комфортен живот – няма оправдания.

5. Не мълча за това, което не ми харесва

Това не означава, че пиля мозъка на мъжа до себе си с безброй претенции към него. Има неща, за които отсрещният човек дори не се досеща по причина, че мъжете разсъждават по различен от жените начин. Но ако например не обичам бясното шофиране, ако то ме плаши, няма да охкам от възхищение, но и не изкрещявам „какво си въобразяваш!”, а му казвам: моля те, страхувам се, изнервям се, затова намали.

6. Не се страхувам да задавам всякакви въпроси

Но и самата аз съм готова да отговарям на всякакви въпроси. Докато са млади и неопитни жените се страхуват да му противоречат или да наранят мъжа. Но неизясняването на проблемите постепенно отваря рана вътре в жената. И понеже вече не искам такива рани – изяснявам всичко.



7. Не гладя мъжки ризи

Мразя, например, да гладя. Досадно ми е и своите дрехи да гладя. Но вече не правя нищо за мъжа, което ми действа тягостно. Ако ме обича, ще си глади ризите сам.

8. Не поставям равенство между секса и любовта

Сексът може и да е свързан с любовта, но може и да не е. Да помълчим заедно сутрин, докато си пием кафето, да получа окъпани от дъжд букет божури, без да казва нищо той да затвори капещия кран на чешмата, и още и още такива дребни жестове, излъчващи добра енергия – за всеки са различни. Това е любовта. Ако ги няма тези неща – значи става дума само за секс.

9. Не ревнувам мъжа до себе си от приятелите и работата му

Още по-малко – от децата му от минала връзка. Ако той ме обича, ще намира време и за мен. Ще ме включи в натоварения си график, пътувания, съвещания, футбол с приятели, риболов с децата си. Защото аз също имам живот с плътен график. Ако и двамата намираме време един за друг, значи сме окей. Но ако време за взаимоотношенията ни намирам само аз, а той все е зает, значи трябва да си потърся нещо друго.



10. Не се старая да се представям по-добра заради мъж

Обратното, при запознанство мога да бъда и по-лоша, груба, цинична, „право куме в очи”. Не се притеснявам да разказвам за проблемите и трудностите си. Който иска – ще погледне по-надълбоко. Който не иска – ще отмине.

С времето силните и искрените дами стават като бамбука – силни, но гъвкави, некапризни. Вече е трудно да бъдат сломени, пречупени или „изкоренени”. Но както и преди, те искат да обичат. Но без да стават жертви. Любовта е съзидание и духовно израстване, а не жертване и разрушения.