Автор
Woman.bg

Какво става с днешните мъже и защо са все сърдити

Не е тайна, че мъжът, който знае как да се отнася към една жена, печели лесно сърцето ѝ. Е да, ама днес все по-рядко срещам такива... Да се окажеш неволен свидетел на джентълменско отношение или, дай Боже, обект на такова, си е чиста проба късмет... Или, да си го кажем направо – абсолютна аномалия! Ако случайно попаднеш на такова чудо, оставаш приятно изненадан, очарован, та чак трогнат.

За другия сорт мъже обаче ми е думата – за онези, от мнозинството, които не биха отстъпили мястото си в трамвая на бременна жена, дори тя да ги притиска с корема си. За онези, с високомерно забитите в телефоните си погледи, докато на крачка от тях дама с бастун се опитва да запази равновесие. Абе, мъже, които напомнят по нещо на онази прословута карикатура с маймуните – едната не чува, другата не вижда, третата си е запушила устата.

Да беше само това, ама не е! Отблъскващите черти, които съвременните господа притежават, далеч не се изчерпват с липсата на кавалерски нюх. Мъжете днес не са мъжете от вчера, това трябва да го разберете прекрасно! Колкото и непрекрасно..., колкото и грозно и тъжно да звучи!

Ти му се усмихваш за поздрав, той те подминава като пътен знак. Правиш му път, че гледаш – задъхал се, бърза...да му осигуриш коридор, така да се каже. А той замалко да те премаже. А това пък – да ти се извини или усмихне с благодарност – забрави. На такъв и през ум не му минава мисълта, че съществуват понятия като галантност или кавалерски жест.

Мъжете днес се контят повече от жените, бръснат си краката, цупят се на всичко, дразнят се от всичко. Характерите им – сложни като индийски ребус. Да им се чудиш – в месечен цикъл ли са, в седмичен ли?!

На мъжете днес не им се говори, не им се пита, не им се отговаря, не им се занимава с „прищевките“ на „претенциозни, фукливи“ колежки. Опазил те Бог, ако му поискаш услуга или помощ в неподходящия момент. Ама на подходящ едва ли ще случиш. С други думи, горко ти, ако дръзнеш да обезпокоиш покоя на змея в собственото му леговище.

Днес мъжете по-често бягат от отговорност, по-често остават на жените мъжката работа. Но и жените им го позволяват. Където мине мъж, често мирише на арогантност след него, на гордост и високомерие.

И да, има и други мъже. Мъже, които без повод купуват цветя. Мъже, които света преобръщат, за да останеш до тях. Мъже, които не крият сълзите си, дори когато са щастливи. Мъже, които целуват..., сякаш прегръщат с душата си. Мъже благородни. С души на мускетари. Мъже на изчезване...

Автор: Калина Стоянова

Четете още: Как мъжът от ловец се превърна в плячка