Автор
Кристина Кирова

Какво толкова ужасно има в петък 13-и?

И ето, че отново дойде най-чаканият ден в седмицата – негово величество Петък! Днес пак сме станали рано, бързайки за работа, но в този ден винаги е някак по-различно и сякаш препускането по улиците не ни се струва чак толкова натоварващо, колкото през останалите дни. Времето е чудесно, слънчево и прохладно, но има само една малка подробност. Днес е петък 13-и и според цял куп поверия би трябвало в следващите 24 часа да очакваме само неприятни изненади. Нека разберем защо комбинацията от ден петък и числото 13 е определена като фатална и заедно да се посмеем с някои от най-забавните митове и поверия.

Съществуват много и различни теории, свързани с корените на фаталния петък 13-и, повечето от тях са религиозни.

Вярването, че това е най-страшният ден в годината датира от столетия назад, когато животът е бил твърде неконтролируем и хората се уповавали единствено на вярата. Те изпитвали чувство на сигурност единствено чрез съобразяването със суеверията, които им носят късмет или им помагат да избегнат нещастието. И до ден днешен сигурно 90% от човечеството все още чука на дърво, когато споменава нещо, от което се страхува.

Някои пък се въртят три пъти, когато някое симпатично черно коте им пресече пътя.



А най-запалените по суеверията никога не стъпват върху шахти.

В природата на човек е заложено да се доверява на традициите, създадени от предците, и суеверията са част от стратегията им за по-щастлив и спокоен живот. Но къде се корени вярването, че петък 13-и е дяволски ден?

Според някои то е свързано с ареста на рицарите тамплиери, извършен на днешната дата през 1307 г. Смята се, че оттогава датират първите конспиративни теории, относно този ден, но според някои петък 13-и и всички суеверия около него, датират от 1907 г. Тогава излиза романът на Натаниел Лахенмайер, озаглавен „Петък 13-и“. В него авторът усилено твърди, че този ден носи нещастие и лош късмет.



Други вярвания сочат, че в Древен Рим магьосниците се събирали в кръг от 12 души, а 13-ят е лицето на дявола.

Нумеролози пък твърдят, че числото 13 само по себе си носи нещастие, тъй като е точно след 12. В годината има 12 месеца, боговете на Олимп са 12, учениците на Исус са 12, а картата 13-та карта Таро символизира смъртта.

На петък 13-и се случват и някои нещастни събития от по-близкото минало. Например на 13-и април совалката Аполо 13 не успява да кацне на Луната заради експлозия на кислороден резервоар. За щастие екипажът оцелява и успява да се завърне на Земята. Това е първият космически кораб, претърпял инцидент в Космоса. А на 13-и януари 2012 г. след сблъсък с подводен риф потъва големият круизен кораб Коста Конкордия.



Любопитен факт е, че в някои страни Гърция и Испания фаталният ден е вторник 13-и. Смята се, че вторник е ден, контролиран от бога на войната – Арес.

Изследователи все още търсят точния произход за причината денят петък 13-и да всява ужас в човечеството.

Представяме ви и някои от забавните митове, свързани с този ден.

Минаването под стълби е строго забранено

Особено ако искате да пораснете още. На височина. Много суеверни хора си взимат отпуск през този ден, защото работата им налага изкачване на стълби.

Стойте далеч от фризьорския салон

Подстригването в този ден носи нещастие, а също не се препоръчват и промените като например сменянето на прическата или на цвета на косата.

Знаете ли, че много хотели нямат 13-и етаж?

Защото много хора отказват да отседнат там.

13 души на масата – абсурд!

Поверието гласи, че на масата не бива да има 13 души, защото това означава, че ще се случи нещо ужасно и е свързано с Тайната вечеря, на която Юда е бил последният настанен – тринайстият.



Взимането на важни решения и пътуванията са немислими днес

Тъй като денят се смята за прокълнат нито една дейност, която може да доведе до риск за живота ви е още по-опасна днес.

Любимото ни поверие: Станете от същата страна на леглото, от която сте легнали и в никакъв случай не стъпвайте първо с левия крак.

И след като вече сте запознати с най-важните инструкции за деня, ви пожелаваме просто да се усмихнете и да се насладите на петъка!

Четете още: 16 неща, по които жените приличат на кучетата