Автор
Woman.bg

Какво трябва да правите с токсичните приятелки

Всички сме имали или продължаваме да имаме приятели, които обожават да говорят за себе си и живеят с идеята, че техните проблеми са център не само на техния, но и на нашия живот. Разговорите ни с тях приличат по-скоро на продължителни мъчителни монолози, по време на които единствената ни задача е да кимаме, а след това заедно да разнищваме поредната главоблъсканица, която ги е споходила. Сигурно не бихте отрекли че след среща с подобен човек обикновено се чувствате изтощени и дори изнервени, вместо заредени с положителна енергия. Просто защото няма кой да чуе вашите проблеми и вълнения, защото не са важни. Поне не в очите на онази ваша приятелка, която е обсебена от себе си и настоятелно ви кани да се срещате. Все пак, вие се представяте прекрасно в ролята на слушател и съветник. Знаем, че вече се сещате за конкретен човек от обкръжението си и може би неведнъж сте се чудели какво, по дяволите, да правите с него.

Обикновено токсичните приятелства са продължителни и приключват трудно, или изобщо не приключват. А защо човек се превръща в такъв невероятен егоист и всъщност можете ли да помогнете и на себе си, и на него? Нека поразмишляваме заедно за причините и отговора на този въпрос:

1.Наличието на някаква травма

Травмираните хора често не успяват да се възстановят и да общуват, както светът очаква. Напълно е възможно да са преживели тежка загуба или раздяла, която да ги е накарала да се чувстват самотни. Те са толкова обладани от мъката си, че им е безкрайно трудно да погледнат картината отстрани и да разберат, че може би натоварват събеседника си. Такива хора са и тези, които се опитват да преглътнат предателство от близък човек. Опитайте по-скоро да им предложите нещо различно от поредния изтощителен разговор. Би могло да опитате някакъв спорт, който изисква отборна игра или друго ангажиращо занимание, което предразполага към приятно прекарване.



2.Приятели ли сте всъщност

Преди да имате очаквания към някого, първо се замислете какви точно са отношенията ви. Замислете се, приятели ли сте наистина с този човек? Делите ли общи спомени? Чувствате ли се близки? Той/тя пита ли ви някога как сте, имате ли нужда от нещо? Сеща ли се да ви потърси, ако вие не се обаждате? Има много въпроси, които трябва да си изясните, преди да теглите чертата и да окачествите някого като свой приятел. Може би този човек е просто добър познат, който ви използва за слушател. Ако е така, прекратете отношенията, без да се чувствате гузни.

3.Болест, свързана с общуването

Има една специална порода хора, която често не среща разбиране от обществото. Те наистина имат проблеми с общуването и губят приятелите си със замах. Просто защото не умеят да изразяват доброто си отношение и отстрани изглеждат, сякаш изобщо не се интересуват от човека отсреща. Има личности с аутистични наклонности и те често не знаят как точно да общуват и се затварят в себе си. Но ако видят добро отношение от ваша страна, са готови да ви залеят с вниманието си, но може би не по начина, по който очаквате.



4.Може би вие не искате да говорите за себе си

Ако вие не обичате да говорите за себе си и човекът отсреща го е разбрал, то не се изненадвайте, че не ви пита настоятелно какво се случва с вас. Той просто знае, че ще дадете лаконичен отговор и вероятно ще опитате да смените темата. В такъв случай повредата е във вашия телевизор и не се опитвайте да търсите вината в приятелите си. Ако имате нужда да споделите нещо, направете го. Близките хора за затова – да обменят опит, да си помагат, да разрешават проблемите и да се радват на живота заедно.



5.Не знаете как да спрете да бъдете кошче за душевни отпадъци

Вие сте по средата на среща с приятелка, която не е мълчала, дори за да си поеме въздух, в рамките на последните 25 минути. Копнеете да я прекъснете и да ѝ изкрещите в очите, че непрестанният поток от думи вече ви вбесява и уморява, но така и не го правите? О, да. Вие сте класическо кошче за душевни отпадъци, което никога не казва „не“ и смята, че най-добрият протест е мълчанието. Само че сте в грешка. Няма нищо лошо в това да казвате какво мислите и да споделяте, ако нещо ви притеснява или натоварва. Опитайте да бъдете малко по-иксрени и открити и може ситуацията да се промени.

Кога трябва да си тръгнете?

Когато едно приятелство не ви дава положителни емоции, трябва да помислите какво може да направите и изобщо струва ли си да продължава. Първо опитайте да споделите как се чувствате и в случай, че не настъпи никаква промяна, то направете всичко възможно да разредите срещите си или да ги преустановите. Задръжте около себе си само онези хора, които ви уважават и се вълнуват от вас.



Четете още: Защо кралицата намрази Меган Маркъл?