Автор
Мария Николова

Камелия Славейкова: Успешната дама никога не се бои да изрази мнение

Какво трябва да знае една млада дама, която сега прохожда в суровия бизнес свят и какви са нейните правилни ходове? На този и още много въпроси отговаря Камелия Славейкова, жената, която грабна статуетката "Жена на десетилетието" в категория "Бизнес" на първите годишни награди на Woman.bg. Ето какви са нейните ценни съвети, базирани на опита и успехите, които е постигнала в една изключително компетитивна работна среда:

-Г-жо Славейкова, станахте жена на десетилетието. Как се почувствахте от тази награда?

-Woman.bg стартира една чудесна инициатива да отличи дамите, активни в различни области на обществения живот и бизнеса, които са оставили своя следа през последните 10 години. Това е доста вълнуващо и ангажиращо, още повече, че признанието идва както от авторитетно жури, така и чрез онлайн гласуване, в което се включиха над 40 хил. души. Безкрайно горда съм и приемам наградата като сериозна отговорност за следващите 10 години, за които съм си поставила много високи и амбициозни цели.

-С кой ваш успех от последните 10 години най-много се гордеете?

-Зад всеки успех на компанията или мой личен успех стои екипът на Shell в България, изключително отдадени и ангажирани хора, горди, че са част от тази компания и споделят нейните ценности.
Най-много се гордея с факта, че Shell разшири в значителна степен присъствието си в България и вярвам, че имам своя принос това да се случи. Портфолиото от бизнеси на Shell днес се различава от това преди 10 години, тъй като компанията разшири дейностите си в България в три нови сфери - проучване за нефт и газ, търговия с електроенергия и авиационни горива.

-С какво отказахте да са примирите през изминалото десетилетие?

-Отказах да се примиря с нелоялните практики, със сивия бизнес, който все още присъства, и то в сериозен размер, в бизнеса с търговия с горива в България. Като представител на мултинационална компания споделям опита на други страни, в които Shell оперира, където успешно са се справили с това предизвикателство. Вярвам, че подобни добри практики ще подпомогнат съответните институции с цел да минимизират този разрушителен феномен, както за икономиката на страната, така и за моралните ценности в бизнеса.

-Какво трябва да знае една млада дама, която сега влиза в света на бизнеса?

-Смятам, че дамите, които сега влизат в света на бизнеса, имат повече възможности за реализация. Човек трябва просто да се стреми към тях, да бъде борбен, несломим и постоянен в преследването на целите си.

-Кой са най-ценните качества, които превръщат една жена в успешна бизнесдама?

-Да има силно присъствие, да не се страхува да изрази своето мнение дори и тогава, когато то не влиза в унисон с мнението на останалите, да отстоява своята позиция, но и да може да се вслушва в мнението на другите и да черпи от техния опит.

-Кои са компромисите, които всяка жена трябва да направи със себе си, когато влиза в света на бизнеса?

-Компромисите, които една жена трябва да направи със себе си, влизайки в света на бизнеса, са свързани най-вече с трудностите да постигне баланс между работа и лично време, но в крайна сметка всичко е въпрос на личен избор.

-Как според вас ще се промени бизнесът и мястото на жената в него през следващите 10 години?

-Вярвам, че обществото все повече ще цени ролята на жената за развитието на бизнеса. Ще ѝ отдели заслужена роля и място в състава на ръководството на компаниите. Ще преодолее всички наслaгвани с времето предразсъдъци.

-Вие с вашите успехи сте пример за много жени, които тръгват по вашите стъпки. Какво бихте ги посъветвали?

-Да не си поставят граници, да преследват дръзки мечти и цели, да вярват в себе си, че могат да ги постигнат.