Малко преди смъртта си принцеса Даяна току-що е открила кауза, близка до сърцето ѝ, която я въвлича в неочакван конфликт с лидера на консервативната администрация Джон Мейджър.

Сагата започва през януари със знаковото посещение на принцесата в Ангола, като гост на Червения кръст. Кампанията, която Даяна подкрепя, е свързана с разчистването на противопехотните мини в бивши зони на военен конфликт. По време на визитата си принцесата се среща с цивилни граждани, жертви на такъв тип мини, сред които има и деца. Даяна дори се осмелява да мине по път, разчистен от противопехотни мини, носейки защитно облекло. Това са едни от най-популярните снимки на Даяна.

По време на пътуването си до Ангола, принцесата призовава за незабавно прекратяване на използването на този тип оръжия. Това предложение обаче не се среща с одобрение от министерството на отбраната на Великобритания.

Британската армия би се съгласила да спре употребата на противопехотни мини, само ако всички останали държави приемат да направят същото. Ърл Хау, министър на отбраната, дори описва Даяна като “стрелящо оръжие” и я обвинява в това, че е зле информирана за казуса. Следващия месец принцесата се среща с лидера на опозицията Тони Блеър, а двамата разискват каузата в частен разговор.

Малко по-късно Даяна разкрива, че объркана и изключително ядосана относно противоречията, които е предизвикало нейното предложение. За принцесата на Уелс този казус е ясен, а изходът от него предначертан.

В апартамента на Даяна в двореца Кенсънгтън и до днес е окачена карта на света, на която са отбелязали бъдещите дестинации, които тя е смятала да посети в рамките на кампанията си за премахването на противопехотните мини. Това е трябвало да се превърне в големия ѝ хуманитарен проект след напускането ѝ на кралското семейство.

На 28 август, денят в който Даяна е трябвало да се върне в родината си, след ваканцията която прекарва в обятията на новия си любим Доди Файед, каузата отново се превръща в гореща тема. Причина затова е интервю, което принцесата дава за френското издание Le Monde.

В интервюто си Даяна коментира премахването на противопехотните мини, кауза която тя самата определя като много близка на сърцето ѝ. Междувременно на власт вече е Лейбъристката партия на Тони Блеър, а Даяна нарича бившето правителство на Джон Мейджър “безнадеждно”. Принцесата допълва, че според нея новото управление на Блеър ще “свърши страхотна работа”.

Тези коментари на Даяна предизвикват нова политическа бурия и принцесата решава да отложи завръщането си в Лондон със 72 часа. Решение, което се оказва фатално за нея.
Информацията е на личния шофьор на принцесата Колин Тебът.

“Тя не се прибрав четвъртък, както беше планирала, защото Торите смятаха отново да я нападнат за противопехотните мини. Те я обвиниха, че използва кампанията, за да подобри собствения си имидж. Това беше гадно и тя доста се разстрои” - споделя Тебът.

"Даяна ни се обади и ни каза, че няма желание да се забърква в кавгите, които я очакват в Англия. Смяташе да се върне през уикенда. Ако се беше прибрала в четвъртък … можеше все още да е жива” - допълва той.

View post on Instagram
 

Отново на 28-и август вестник The Sun излиза с атака срещу Даяна. В него се твърди, че последният член на кралското семейство, който се е забъркал в политика е имал ужасен край. Вероятно референцията е към Чарлз I, който е бил обезглавен. “Това е нейната уста. И ако не може да я контролира, трябва да я държи затворена” - се казва в скандалното експозе. Само 48 часа по-късно материалът се превръща в истинска отрова и е заличен от архивите на изданието.

View post on Instagram
 

Служители на Даяна разпространяват официално съобщение, в което се казва, че работата ѝ за премахването на противопехотните мини е хуманитарна и тя остава политически неутрална.

Малко по-късно Доди Ал Файед се свързва с Риц в Париж, за да потвърди, че той и принцесата ще се настанят в хотела. Даяна пък се обажда на своята приятелка Анабел Голдсмит и ѝ казва “Нуждая се от друг брак, като обрив на лицето ми”. По-късно лейди Анабел ще разкрие, че според нея принцесата не е имала сериозни намерения към Доди, но ѝ е било приятно той да я глези.

Следва продължение