Автор
Мария Николова

Когато бръсначът среже най-милото ти: Съдба за 200 милиона жени по света

„Почувствах бръснача и като видях кръвта по ръцете на акушерката, щях да умра. Около месец не можех да влизам в банята, защото раната при допир с вода бе ужасно болезнена.“ Това е част от разказа на 16-годишната Амани Шамех, която с ужас си спомня деня, в който е подложена на т.нар. женско обрязване (традиционна практика по частично или пълно отстраняване на външните полови органи на жените). При Амани процедурата е извършена по особено жесток начин – органът за наслада е срязан с бръснач. Но нейната история не е изолиран случай, а практика, ритуал, дори традиция, оказва се, на наистина много места по света.

Случаят на Амани е от малкото село Ауад Сараж в Египет – страна, която забранява гениталното обрязване при жените през 2008 г. и го криминализира през 2016 г. Практиката обаче до ден днешен си остава широко разпространен ритуал, който служи и за доказателство за целомъдрието на момичето. И не е свързан само с религия, прилагат я както мюсюлмани, така и християни, така и евреи, също и представители на различни африкански вярвания. Местните твърдят, че мъжете предпочитат жените им да са обрязани и често изискват младите булки да преминат през операцията. По-лошото обаче е, че ужасяващата процедура все още намира привърженици сред възрастни жени, които при това са изпитали жестокостта й върху самите себе си.

„Всяко момиче трябва да бъде обрязано. Това са традициите ни“, твърди Зейнеб, майката на Амани.

В съседно село тези традиции също се спазват. Там местните помнят случай, при който младо момиче е получило възпаление, вследствие на което не е можело да има деца. А на въпрос защо позволява това да се случва на нейните деца и внуци възрастна жена, привърженичка на ритуала, заявява „Това е съдба!“.

Практиката, само при мисълта за която на момичетата в Западния свят им се изправя косата, за съжаление е разпространена в целия свят. Според доклада на УНИЦЕФ от 2016 г. над 200 млн. момичета сa станали невинни жертви на зловещия ритуал. Женското обрязване е разпространено в 30 страни, като половината от тези 200 млн. случая са регистрирани в три държави – Индонезия, Египет и Етиопия.

Изследването вади много грозни факти на бял свят - около 44 млн. от претърпелите болезнената процедура са на възраст под 15 години. Да, съвсем малки са, понякога бебета, когато клиторът им е безжалостно отрязан, за да не изпитват удоволствие и за да могат да се омъжат. В Йемен 85 % от представителките на нежния пол минават под ножа в първата седмица от живота си.

"Безполезно е момичето да протестира и да отказва да легне под ножа, защото решението е взето още при раждането. Единственото, което то може да направи, е да се моли да я боли по-малко", разказват млади момичета.

„В страни като Сомалия, Джибути и Гвинея тази практика е универсална. Ако сте родена момиче в една от тези държави, има 90 % вероятност да бъдете подложена на процедурата“, посочва Клаудия Каппа, която е участвала в разработването на доклада.

А за съжаление, до ден днешен не може да бъде установен точният брой на жените, които преминават през процедурата. Смята се, че случаите на обрязани жени са много повече, тъй като от много страни липсват надеждни данни.