Когато душата боли непоносимо… Какво е спасението от този капан?

Душевната болка може да причини на човека силни страдания. И не казвайте, че тя е само в главата на човека. Тоест – не е поискал страдащият, не я е изтрил от съзнанието си. Само че първо зависи от какво е провокирана непоносимата болка.

Разбира се, има една огромна като бройка категория хора, които се изживяват, самонавиват се денонощно, че са нещастна жертва без сериозна причина, за да започват да рекетират околните за вниманието им. Но всъщност се опитват да се качат на главата на някого, когото да може да върти на малкия си пръст в своя угода. Те обаче не са обект на тази публикация.

Близките и познатите на истински страдащия не винаги му предлагат подкрепата си. Особено ако причината за това страдание не е очевидна и е незначителна в очите им. И вместо съчувствие получат обвинение от сорта на: "деца умират от глад по света, ти си измисляш страдания".

Но разумът е едно, а душата боли ли боли. Подобни коментари често правят болката още по-силна. Как се излиза от капан като този? Как се подчинява такава болка, как се научава човек отново да чувства радост и щастие?

Как да разберем, че преживяванията излизат от контрол и започват да се превръщат в опасен за здравето навик. Има пет признака, които трябва да ви направят бдителни:

- Трудно ви е да се откъснете от душевната болка и да превключите към нещо друго

- Душевните ви преживявания продължават прекалено дълго

- Нищо не може да ви накара да се зарадвате

- Струва ви се, че всичко това никога няма да свърши

- Струва ви се, че не можете да се справите сами с тази болка

Ако наблюдавате в себе си два или повече от горните признаци, не се надявайте, че болката ви ще си тръгне сама. Ще трябва да ѝ помогнете да утихне. Ако можете да промените ситуацията, която ви причинява страданието, то започнете именно от това. Например, ако имате тежки конфликти на работното място, планирайте смяна на работата или се опитайте да намерите общ език с колегите си. Ако ви тежи вашата самооценка – посветете се на това да я повишите и т.н.

Но има ситуации, които не можем да променим – тежък развод, загуба на близък човек, предателство. При такива причини си струва да отделите внимание на своите преживявания. Има няколко начина за намаляване интензивността на болката:

Вие сте по-силни, отколкото си мислите

Увереността в това, че ще ви бъде дълго време лошо, формира навика да оценявате негативно събитията и удължава негативните преживявания. На практика психиката повече прилича на еластична лента, отколкото на чуплива ваза – тя може да се разтяга, но после да се връща на предишното си положение. Вярвайте, че ще се справите с ситуацията дори, ако към момента такава перспектива ви се струва нереална.

Потърсете положителни моменти в случилото се

Това е важно условие при посттравматичен стрес. Във всяка ситуация можете да видите това, което ви прави по-силни и по-добри. Това не означава да се наслаждаване на своята тъга. Това което се е случило си е болезнено наистина. Но тази ситуация може да ви помогне да започнете по-добре да разбирате себе си. Например, ако по някакво чудо сте избегнали смъртта, това може да ви научи да цените всеки ден. Разделили ли сте с обичан човек, насочете силите си към собствено развитие и усъвършенстване. Избегнали сте нападение – убедете се във собствените си сили и издръжливост.

Бъдете активни, не се затваряйте в себе си

Не бива да избягвате общуването и да се затваряте вкъщи. Душевната болка от любов или самота ще отмине, ако активно общувате с други хора, които нямат подобни проблеми. Подходяща е всяка ГРУПОВА физическа активност, доброволчество и въобще – помощ на нуждаещи се.

Отделяйте време за действия, а не за преживяванията си

Изследвания са доказали, че съсредоточаване на вниманието върху своите негативни преживявания влошава самочувствието на човека и буквално изцежда жизнените му сили. И обратното – преместването на фокуса на внимание помага за затихването на душевната болка. Това не е съвет да забравите напълно чувствата си, което в началото няма как да стане. Но е по-добре е да не мислите „защо все на вас така ви се случва”, а за това, както да правите занапред и с какво да се захванете.

Възползвайте се от специализирана помощ

Обърнете внимание на програми, които помагат да преживеете загубата и да се справите с душевната болка. Това могат да бъдат групи за взаимопомощ или специални програми за преживелите трагични загуби. Изборът ще зависи от причините за вашата душевна болка. Има и групи на преживяващи развод или раздяла.

Има начин да се справите с посттравматичния стрес. Най-важното е активно да търсите онези занимания, групи или специалисти, които ще ви помогнат отново да заживеете пълноценно. Помнете, не винаги човек може да се справи сам с душевната болка. Емоциите могат да са по-силни от разума и това да ви потопи задълго в страдания, които често водят и до чисто физическо разболяване. Погрижете се навреме за себе си.