Автор
Woman.bg

Когато мъжът изисква жена му да си намери работа

Жената е пазителка на семейното огнище, а мъжът храни семейството. Този семеен модел се смята за класически и дори по-успешен от психологическа гледна точка. Но дали е приложим в днешно време?

Жената се грижи за децата и върти домакинството, а мъжът изкарва пари, гради кариера и осигурява на семейството финансова стабилност. Всички са доволни и щастливи, но какво да правят, ако възникнат непредвидени разходи и материални затруднения? Трябва ли жената да вдигне ръце от децата и от дома си и да тръгне на работа, за да спаси положението? Консултирахме се с експерт по любовни връзки, за да отговорим на този въпрос.

Нека разгледаме една хипотетична ситуация, в която мъжът моли жена си да тръгне на работа.

Представете си следното: В. работи на добро място, специалист е. Заплатата му стига за издържане на семейство с две деца. Но изведнъж се тегли ипотечен кредит за жилище! Това разтърсва семейния бюджет и започва да го омаломощава. В. е разочарован. Той не е знаел, че е толкова скъпо да си вземеш собствен апартамент, не е знаел, че собственото жилище изобщо е нужно. Надявал се е да си намери хубава работа и да реши финансовия въпрос веднъж и завинаги. Не е трудно да го разберем.

Семейството търпи известни лишения и в този момент В. за зла беда решава да отиде на зъболекар… където му предписват лечение за 3000 лв. и му обещават, че ако не се подложи на въпросните процедури, след 10 години ще остане без зъби. После той кара изнервен и… се блъска с колата. Само леко, но застраховката му не покрива щетите.

В. се прибира при жена си И. и казва „Настанаха черните дни. Намери си работа, децата ще ходят на градина“. И. не е особено доволна. Но кредитът трябва да се плаща, зъбите трябва да се излекуват, а колата трябва да се оправи. А В. казва „Откъде ще ги взема тези пари?“

Внимание, следва въпросът: Какви други варианти има В.? Правилно ли е постъпил? Мъжът се е сблъскал с непредвидени разходи и ви гледа очаквателно – ще му пазите ли гърба или ще трябва да се оправя сам?

Внимание, верният отговор: Адекватен и почтен мъж е поел ангажимента да издържа семейство с две деца и да вземе ипотечен кредит. Такива решения не се взимат насън и в кредита няма нищо непредвидено. И той е бил готов да поеме тези разходи, макар доходите му да не се увеличили – тоест, семейството е орязало харчовете и свободите си. Но изведнъж са дошли изненадите, с които той е разчитал да не се сблъска през следващите… примерно, сто години – проблеми със зъбите, ремонт на колата. Друг път ще се разболее детето или ще се развали хладилникът. В. се е сблъскал с това, че оптимизмът му се е оказал неоправдан, а изградената от него система – нереалистична.

Какво може да направи? Да промени системата или… да натовари жена си. Той предлага на И. да изкара пари за ремонта на колата и лечението на зъбите му (а после и за болното дете и хладилника, защото такъв е животът). И. в този момент започва да се съмнява дали заслужава усилията, които В. полага за нея. Чуди се дали тя не е нищожество и бреме, докато гледа две деца и се грижи за домакинството и за мъжа си. Чуди се дали той не я е прибрал вкъщи по милост, дали вместо любима жена през цялото това време не е била готованка, която е живеела назаем! Започва да изпитва чувство за вина – нали той е работил и я е издържал, сега е неин ред. Струва ѝ се, че извършва подвиг. Всички ще я осъдят и ще я нарекат държанка, ако тя не се притече на помощ! Тя се притеснява, а и ѝ е жал за него – той нали ѝ е казал, че не може да се справи. Страх я е да му предложи да потърси изход от ситуацията сам. И за да покрепи мъжа си, тя си намира работа, а децата се пускат по ясли и детски градини.

Какво е научил от това В.? Че може да гради неефективни системи, да бъде непредпазлив и небрежен към здравето си, да шофира невнимателно и да пренебрегва задълженията си като баща и съпруг. Това, което той прави, е достатъчно – а съдейки по поведението на И., дори и предостатъчно. Кредитът нали се изплаща? Не е нужно да мисли, да търси други варианти, да се развива, да расте. Може просто да изкрета на гърба на жена си.

И така, какво да правите, ако мъжът иска да изкарате пари за непредвидени разходи:

1. Осъзнайте, че временните неща са най-постоянни
Непредвидените разходи трябва да се предвиждат, а не да се превръщат в аварийна ситуация. Ако започне война, ако домът ви изгори в пожар, ако мъжът ви влезе в болница – да, тогава може. Вземете се в ръце и започнете работа. Но ако тривиални ситуации като ремонт на колата и леки здравословни проблеми вкарват мъжа в ступор, целият ви живот занапред ще се превърне в бачкане за нов хладилник, нов телефон (вместо счупения), за лечение и образование на децата, за повишените тарифи. Всичко над мечтания минимум мъжът ще прехвърли на вас. Ако той е настроен така, логичното продължение ще е да ви се прехвърлят все повече и повече отговорности. Той все по-малко ще бъде задължен и все повече ще изисква, тъй като вече е получил от вас положителна реакция на този подход. Не бива да давате съгласието си за това.

2. Проверете дали мъжът е способен да води диалог
Съобщете му своите мотиви и приоритети. Кажете му, че не можете просто да зарежете всичко, че ако се уморявате на работа, няма да можете да се грижите пълноценно за децата, за мъжа си и за себе си. Какъв е неговият отговор?

Започва да преговаря? Очаква ви съвместно търсене на решението, вие ще му помогнете да намери оптималния вариант за разширяване на семейния бюджет.

Следват викове, обвинения и натиск? Уви… той е готов на всичко, за да ви накара да направите, каквото той иска. Започва борба за личните граници. Той казва „Писна ми да изпълнявам задълженията си, поеми ги ти вместо мен“. И вие трябва да отстоявате спазването на договора, който сте сключили, когато сте решили навремето кой за какво отговаря в семейството (ако изобщо е имало подобно обсъждане).

Трябва да бъдете нащрек за недостойни методи за влияние. Ако мъжът се обърне към вас за съвет или подкрепа – това е едно. Но ако ви принуждава с викове и чрез чувство за вина – това е манипулация. Ако помагате в първия случай, вие внасяте своята лепта, а не замествате мъжа. Помагайки във втория случай, вие давате одобрението си за този метод за принуда.