Когато мъжът изисква жена му да си намери работа

04 декември 2018 | 12:13
24678
9
Снимка: Pixabay
9

Жената е пазителка на семейното огнище, а мъжът храни семейството. Този семеен модел се смята за класически и дори по-успешен от психологическа гледна точка. Но дали е приложим в днешно време?

Жената се грижи за децата и върти домакинството, а мъжът изкарва пари, гради кариера и осигурява на семейството финансова стабилност. Всички са доволни и щастливи, но какво да правят, ако възникнат непредвидени разходи и материални затруднения? Трябва ли жената да вдигне ръце от децата и от дома си и да тръгне на работа, за да спаси положението? Консултирахме се с експерт по любовни връзки, за да отговорим на този въпрос.

Нека разгледаме една хипотетична ситуация, в която мъжът моли жена си да тръгне на работа.

Представете си следното: В. работи на добро място, специалист е. Заплатата му стига за издържане на семейство с две деца. Но изведнъж се тегли ипотечен кредит за жилище! Това разтърсва семейния бюджет и започва да го омаломощава. В. е разочарован. Той не е знаел, че е толкова скъпо да си вземеш собствен апартамент, не е знаел, че собственото жилище изобщо е нужно. Надявал се е да си намери хубава работа и да реши финансовия въпрос веднъж и завинаги. Не е трудно да го разберем.

Семейството търпи известни лишения и в този момент В. за зла беда решава да отиде на зъболекар… където му предписват лечение за 3000 лв. и му обещават, че ако не се подложи на въпросните процедури, след 10 години ще остане без зъби. После той кара изнервен и… се блъска с колата. Само леко, но застраховката му не покрива щетите.

В. се прибира при жена си И. и казва „Настанаха черните дни. Намери си работа, децата ще ходят на градина“. И. не е особено доволна. Но кредитът трябва да се плаща, зъбите трябва да се излекуват, а колата трябва да се оправи. А В. казва „Откъде ще ги взема тези пари?“

Внимание, следва въпросът: Какви други варианти има В.? Правилно ли е постъпил? Мъжът се е сблъскал с непредвидени разходи и ви гледа очаквателно – ще му пазите ли гърба или ще трябва да се оправя сам?

Внимание, верният отговор: Адекватен и почтен мъж е поел ангажимента да издържа семейство с две деца и да вземе ипотечен кредит. Такива решения не се взимат насън и в кредита няма нищо непредвидено. И той е бил готов да поеме тези разходи, макар доходите му да не се увеличили – тоест, семейството е орязало харчовете и свободите си. Но изведнъж са дошли изненадите, с които той е разчитал да не се сблъска през следващите… примерно, сто години – проблеми със зъбите, ремонт на колата. Друг път ще се разболее детето или ще се развали хладилникът. В. се е сблъскал с това, че оптимизмът му се е оказал неоправдан, а изградената от него система – нереалистична.

Какво може да направи? Да промени системата или… да натовари жена си. Той предлага на И. да изкара пари за ремонта на колата и лечението на зъбите му (а после и за болното дете и хладилника, защото такъв е животът). И. в този момент започва да се съмнява дали заслужава усилията, които В. полага за нея. Чуди се дали тя не е нищожество и бреме, докато гледа две деца и се грижи за домакинството и за мъжа си. Чуди се дали той не я е прибрал вкъщи по милост, дали вместо любима жена през цялото това време не е била готованка, която е живеела назаем! Започва да изпитва чувство за вина – нали той е работил и я е издържал, сега е неин ред. Струва ѝ се, че извършва подвиг. Всички ще я осъдят и ще я нарекат държанка, ако тя не се притече на помощ! Тя се притеснява, а и ѝ е жал за него – той нали ѝ е казал, че не може да се справи. Страх я е да му предложи да потърси изход от ситуацията сам. И за да покрепи мъжа си, тя си намира работа, а децата се пускат по ясли и детски градини.

Какво е научил от това В.? Че може да гради неефективни системи, да бъде непредпазлив и небрежен към здравето си, да шофира невнимателно и да пренебрегва задълженията си като баща и съпруг. Това, което той прави, е достатъчно – а съдейки по поведението на И., дори и предостатъчно. Кредитът нали се изплаща? Не е нужно да мисли, да търси други варианти, да се развива, да расте. Може просто да изкрета на гърба на жена си.

И така, какво да правите, ако мъжът иска да изкарате пари за непредвидени разходи:

1. Осъзнайте, че временните неща са най-постоянни
Непредвидените разходи трябва да се предвиждат, а не да се превръщат в аварийна ситуация. Ако започне война, ако домът ви изгори в пожар, ако мъжът ви влезе в болница – да, тогава може. Вземете се в ръце и започнете работа. Но ако тривиални ситуации като ремонт на колата и леки здравословни проблеми вкарват мъжа в ступор, целият ви живот занапред ще се превърне в бачкане за нов хладилник, нов телефон (вместо счупения), за лечение и образование на децата, за повишените тарифи. Всичко над мечтания минимум мъжът ще прехвърли на вас. Ако той е настроен така, логичното продължение ще е да ви се прехвърлят все повече и повече отговорности. Той все по-малко ще бъде задължен и все повече ще изисква, тъй като вече е получил от вас положителна реакция на този подход. Не бива да давате съгласието си за това.

2. Проверете дали мъжът е способен да води диалог
Съобщете му своите мотиви и приоритети. Кажете му, че не можете просто да зарежете всичко, че ако се уморявате на работа, няма да можете да се грижите пълноценно за децата, за мъжа си и за себе си. Какъв е неговият отговор?

Започва да преговаря? Очаква ви съвместно търсене на решението, вие ще му помогнете да намери оптималния вариант за разширяване на семейния бюджет.

Следват викове, обвинения и натиск? Уви… той е готов на всичко, за да ви накара да направите, каквото той иска. Започва борба за личните граници. Той казва „Писна ми да изпълнявам задълженията си, поеми ги ти вместо мен“. И вие трябва да отстоявате спазването на договора, който сте сключили, когато сте решили навремето кой за какво отговаря в семейството (ако изобщо е имало подобно обсъждане).

Трябва да бъдете нащрек за недостойни методи за влияние. Ако мъжът се обърне към вас за съвет или подкрепа – това е едно. Но ако ви принуждава с викове и чрез чувство за вина – това е манипулация. Ако помагате в първия случай, вие внасяте своята лепта, а не замествате мъжа. Помагайки във втория случай, вие давате одобрението си за този метод за принуда.

Коментари

9 Rita
  28 януари 2020 | 10:31 отговор
 

Вие сте във финансовата криза, търсите пари за стартиране на собствен бизнес или плащате сметките си? Ние всички видове заеми с ниска лихва от 2% кандидатстваме сега по имейл на: (TRUSTLOAN88@GMAIL. COM) или WhatsApp Us на +1 443 281 3404

 
8 ОФ
  05 декември 2018 | 16:19 отговор
 

Ако аз имам дете И МЪЖ,който иска да играя И НЕГОВАТА роля в семейството,като това да пълня хладилника... ВЪпорса ми е тоя мъж на мен за какво ми е? Аз ако ще издържам мен и детето ще ми е мн по-лесно да си гледам само нас двамата,вместо да трябва да чистя,готвя и пера на някакъв мъж,дето реално с нищо не ми помага и никаква работа няма да ми върши щом и аз я мога. ДЕМЕК за да свърши в мен за 3 минути аз трябва да му бачкам и да съм му безплатна прискужница до гроб... Ми..ще пропусна. За това извинете,ама като искате жените ви да ви бачкат ...ми вие сте безполезни :)) Соооооори.

 
7 Баба Вуна
  05 декември 2018 | 09:52 отговор
 

Имам много познати, при които моделът той работи, тя гледа децата важи цял живот. Не мога да си представя как ще стоя в къщи цял живот и ще съм придатък на мъжа си и децата си, човек за чистене, готвене и слугуване. Мъжът ми има възможност да ме издържа и мен и децата, о да удовлетворява капризите ни, но не бих имала самочувствие за себе си като личност, ако се възползвам от това. След като искам равноправност за мен и него, след като и той взима участие в отглеждането на децата и въпитанието им, въпреки че ходи на работа, значи и аз съм длъжна да го правя, разсъждавам аз.

 
 
06 декември 2018 | 10:09

Ako tova da ne rabotish te kara da se chuvstvash i vijdash kato "pridatyk" i taka gi vyzpriemash neshtata, to tova naistina e greshno reshenie za teb. No ne vsqka jena se chuvstva taka i se chuvstva nisshestoqshta samo zashtoto ne izkarva sobstveni pari. Nito pyk vsqka jena, koqto ne raboti navyn, prekarva cqloto si vreme v chistene i gotvene. No ako nqmash drugi interesi, to za teb naistina e po-dobre da hodish na rabota pone, za da si uplytnqvash vse pak s neshto vremeto, shtom sama ne znaesh kak da mu pridadesh stoinost i da go opolzotvorish.

 
06 декември 2018 | 10:15

Otnosno dumata "sluguvane" - jena,koqto vijda grijite za semeistvoto si taka, sys sigurnost ne e mn jenstvena i nqma smisyl da stoi u doma. Istinskata jena obojava doma si, da se griji za nego,da go podrejda, ukrasqva, pravi priqtno i uiutno mqsto za cqloto semeistvo. A chrez grijite si za liubimite hora, ako izobshto sa i takiva, tq izrazqva i proqvqva obichta si kym tqh i nqma kak da i se struvat "cheren robski trud" i da i tejat. Osven ako nqma kofti syprug, koito neprekysnato omalovajava truda i i i vmenqva vina, che ne mu snema chast ot otgovornostite.

6 Ай
  05 декември 2018 | 04:44 отговор
 

Няма такива високи заплати на мъжете в България, та да може жените им да си седят вкъщи.

 
5 Мариана
  04 декември 2018 | 18:43 отговор
 

Супертъпа статия!

 
4 жена
  04 декември 2018 | 14:38 отговор
 

Най-тъпата статия ever!!!

 
3 Мони
  04 декември 2018 | 14:34 отговор
 

Не ми е ясен много, много хуморът на Крум Крупник, но лично аз познавам поне 15 съпруги, които издържат семейството, а съпрузите изобщо нямат идеята, че са отговорни за благосъстоянието на семейството. Това ме кара да мисля, че при голям брой двойки изобщо не стои въпросът дали жената ще вземе участие в набавяне на доход, това се смята за естествено и задължително по нашите ширини. Горната статия се отнася за други географски места.

 
 
Аз
04 декември 2018 | 22:09

Ще работят, не ами и пушек ще се вдига. Не може само той да опъва каиша а тя само да се фръцка из моловете. Като имате претенции да сте равни, ще си носите кръста като такива!

 
...
05 декември 2018 | 16:13

Като сме равни,като се прибера от работа и аз ще те е*ем кучешката. Извинявай,няма ...понеже никога не бих заживяла с некадърник дето смята,че някоя тряя го осинови и да му бачка,като майкЯ му. Аман от п*тки в мъжки телца.

2 Крум Усаински-Крупник
  04 декември 2018 | 13:00 отговор
 

Цървули!!!Всяка мързелива дебелана или средностатистическа кукумявка,трябва да ходи на работа и с тежък труд,да изкарва средства за препитанието си!!!Само ако са миски,плеймейтки или някакви други ВИП-курволяци и забаламосат Христо Сираков,някой друг богат дърт пръч или футболист,могат да се мотаят по цял ден в мола!!!Това се нарича социално неравенство!!!Ура и Слава!!!

 
 
...
04 декември 2018 | 16:34

Па като не можеш да осигуриш препитание на семейството си ,няма да имаш семейство бе мърльо.

 
Аз
04 декември 2018 | 22:10

до отговора на крум: същото важи и за ВАС, мърло.

 
...
05 декември 2018 | 16:11

Aз семейство с мизернк няма как да създам бе,мърльо. Като не сте мъже,няма да ви размножаваме..точка. Аз ще раждам,па и ще ви работя щото сте принцеси...я марш! И дано не се намери селско балъкме да ви размножи.

1
  04 декември 2018 | 12:43 отговор
 

В днешно време рядко се намира мъж , който само той да работи , повечето мъже не биха издържали изцяло женста и децата , а и никоя жена на чака на мъжа .

 

Добави Коментар

Най-четени

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.