Когато възрастта е просто цифра: Тя е първият инфлуенсър на 100!

Името ѝ е Айрис Апфел и сме сигурни, че неведнъж сте попадали на нейни снимки в Инстаграм, защото тя е просто великолепна. Айрис е първата баба инфлуенсър, а вчера би всякакви рекорди, след като навърши 100 години!

Може зад гърба си вече да има цял век житейски опит, но можем спокойно да заявим, че тази невероятна дама слага всички модерни инфлуенсърки в задния си джоб. Айрис определено е влюбена в модата, а бижутата сякаш никога не ѝ стигат. За нея ярките цветове са начин на изразяване, защото душата ѝ е на младо момиче. Изобщо - ако достигнем 100 години, бихме дали всичко да бъдем като нея.

Айрис е доживотно обвързана с модата и работи като моден и интериорен дизайнер, а вкусът ѝ е просто безпогрешен. И въпреки че много жени, след като прехвърлят 50-те или 60-те, вече се страхуват да посягат към цветните дрехи и яркото червило, тя никога не се показва пред света без тях. Айрис Апфел е толкова запомняща, че едва ли всички други млади красавици в Инстаграм са достойни да бъдат наречени инфлуенсъри, защото истинското вдъхновение е тя. Ето защо не е никак изнендващо, че профилът ѝ вече е прехвърлил 1 млн. последователи.

View post on Instagram
 

Г-жа Апфел няма нищо против да приеме възрастта си, но нястоява да бъде наричана "Най-старата тийнейджърка в света". Тя не се съобразява с никакви правила и гребе с пълни шепи от живота. Нетипично за човек, израснал в условията на световна война, нали?

Любовта ѝ към модата е възпитана в душата ѝ още в ранна детска възраст. Тогава майка ѝ ѝ дава съвет за милиони - винаги имай черна рокля, защото това е най-сигурният начин да изглеждаш добре. С нея можеш да бъдеш официална или небрежна, всичко зависи от аксесоарите. Айрис бързо възприема тези думи и още на 11-годишна възраст намира прекрасна черна рокля в магазин в Ню Йорк. Купува си я заедно с една брошка срещу 65 цента - това били всичките ѝ спестявания към онзи момент. И така започва историята на една истинска модна икона.

View post on Instagram
 

Днес Айрис Апфел продължава все така неуморно да търси интересни находки под формата на бижута. Тя обикаля както скъпи бутици, така и магазини за дрехи втора употреба, защото определено знае как да превърне и най-обикновения тоалет в неповторима дреха. Затова и не е никак учудващо, че често се появява като специален гост по различни ревюта, а много дизайнери се вдъхновяват от нея. Изобщо - Айрис винаги е в центъра на вниманието, защото никога не следва чуждите идеи и тенденции, а създава свои.

Преди да се превърне в моден дизайнер, тя е била изключително успешна и като интериорен архитект. Грижила се е за красотата в домовете на едни от най-заможните и влиятелни личности, включително и за Белия дом. Тя е работела заедно със съпруга си до самата му смърт през 2015 г.

Аѝрис Апфел става модна звезда благодарение на една изложба в Музея на изкуството „Метрополитън“ през 2005-а година. Кураторът Харол Кода знаел за колекцията на Апфел от бижута и дрехи, с които били пълни няколко стаи в жилището ѝ в центъра на Ню Йорк. В тях тоалетите на Диор, Лагерфелд, Сен Лоран и Унгаро висели до придобивки от битаците и от веригите за масова мода. Кода разгледал внимателно колекцията на Апфел и подбрал за музея 300 дрехи и няколкостотин аксесоара. Изложбата имала изключителен успех – и Айрис Апфел става икона, която съществува дори като емотикон, пише Дойче веле.

View post on Instagram
 

А знаете ли, че тази стилна столетница дори не мисли за почивка или пенсия? Не, тя е твърдо решена да продължи каузата си, като прави света едно по-красиво място и изработва бижута за възрастни дами, в които са интегрирани специални тохнологии, проследяващи здравословното състояние на човека, който ги носи.

И в момента Айрис се е посветила на поредните си модни проекти, а ние можем единствено да ѝ се възхищаваме.

Четете още: Алекс Сърчаджиева: Имам си нов приятел (видео)