Автор
Антония Михайлова

Кой точно е св. Валентин: Един празник, забулен в пълна мистерия

Произходът и историята на празника на влюбените са обгърнати в мистерия. Но от стари времена, още в древните гръцки, римски и раннохристиянски летописи, февруари е описван като месец на любовта.

За корените и зараждането на празника има различни и дори противоречиви теории. Най-популярната от тях датира от времето на Римската империя по време на управлението на Клавдий II, около 240 г. пр.н.е. Тя е свързана с епископ Валентин, който се противопоставил на заповедта на Клавдий, според която по време на война не трябвало да се сключват бракове. Императорът вярвал, че необвързаните мъже са по-добри войници. Епископ Валентин обаче провеждал тайно сватбени церемонии, поради което бил осъден на изгаряне на кладата.

В Рим се намира черепът на св. Валентин

В началото на 19-и век при разкопки в катакомба близо до италианската столица археолозите се натъкнали на останки и други реликви. Впоследствие било доказано, че това са мощите на св. Валентин. С течение на времето части от скелета на светеца били разпръснати из църкви в Ирландия, Франция, Чехия, Великобритания и Шотландия. Черепът, който днес целият е покрит с цветя, останал в Рим и бил положен за поклонение в базиликата "Санта Мария".

Св. Валентин е покровител на пчеларите и... епилептиците

Изненадващ факт, който малко хора знаят е, че св. Валентин, освен закрилник на влюбените и брака, е и покровител на пчеларите и... епилептиците. В католическия свят към него с молитви се обръщат не само онези, които молят за любов, но и тези, които отглеждат пчели или страдат от епилептични припадъци.

Има дилема кой е св. Валентин

Според Римокатолическата църква Св. Валентин е починал около 270 г. Църковните книги го описват като храмов свещеник, който бил изгорен на клада близо до Рим от император Клавдий II. Причината за това бил фактът, че свещеникът венчал християни. Други източници обаче сочат, че става дума за епископ на Терни, също изгорен на клада в покрайнините на Рим. Поради липсата на категоричен отговор кой всъщност е св. Валентин през 1969 г. Католическата църква преустановява литургичната почит към него, въпреки че името му остава в списъка с официално признатите светци.

Св. Валентин се празнува няколко пъти годишно

14 февруари не е единственият ден, в който се празнува св. Валентин. Причината за това е, че общо съществуват 12 светци с това име. На 3 ноември например католиците почитат св. Валентин от Витербо, а на 7 януари отбелязват деня на св. Валентин от Реция. Жените с това име пък честват имения си ден на 25 юли, посветен на девицата св. Валентина, която била убита в Палестина през 308 г.

В миналото го наричали празник на птиците

В миналото честването на празника на Св. Валентин се свързвало с традициите на рицарската любов. На 14 февруари на този ден се отдавала почит на птиците и на всички онези, които търсели своя спътник в живота.

Може би св. Валентин и св. Трифон са един и същи човек?

Според някои теории е твърде вероятно двамата светци да са една и съща личност. На същия този ден – 14 февруари (по стар стил) или на 1 февруари, според българската традиция се почита св. Трифон – покровител на лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите. Интересното е, че и св. Валентин, и св.Трифон са живели почти по едно и също време, около 250-а година. И двамата са били лечители, и двамата загинали като мъченици.

10 интересни факта за Свети Валентин, които не знаете
ПО ЖЕНСКИ
Автор Кристина Кирова

10 интересни факта за Свети Валентин, които не знаете

Автор Кристина Кирова

А ето и още интересни факти, които със сигурност не знаете...

През 1537 г. английският крал Хенри VII официално обявил 14-и февруари за празника на Св. Валентин.

Лекарите през 19-и век често съветвали пациентите си да ядат шоколад, за да успокоят страданията си по изгубената любов.

Над 35 млн. сърцевидни кутии с шоколадови бонбони се продават всяка година в деня на Св. Валентин.

За Св. Валентин в САЩ се изхарчват над 1 млрд. долара само за шоколад.

73% от хората, които купуват цветя на Св. Валентин, са мъже, а само 27% са жени.

Близо 1 млрд. картички се изпращат в цял свят всяка година за Св. Валентин. Този празник е на второ място в класацията по най-дългоочакваните празници след Коледа.

Четете още: Подарете му нещо нестандартно за Свети Валентин!