Автор
Woman.bg

Кой най-често трябва да плаща сметката в ресторанта?

Днес отново решихме да разнищим един въпрос, който вълнува женското царство.

Беше ни подсказан от приятелка, която наистина бе заинтригувана от темата и ние решихме да потърсим както вашето мнение, така и това на наши близки приятелки и познати.

Резултатите от допитването до вас са недвусмислени. Близо 69 % от читателките на Woman.bg са на мнение, че само мъжът трябва да плаща сметката в ресторанта, над 31 % пък са на мнение, че двамата трябва е по-добре да си я поделят, а 0% смятат, че жената трябва сама да плати цялата сметка.

Ето и мненията, които събрахме:

“Зависи в какъв етап на връзката са, ако са от много време заедно и така или иначе имат общ бюджет, няма значение, ако са в съвсем начален етап, когато все още се "свалят" и мъжът изявява желание, може жената от време на време да отстъпи, за да се почувства неговия жест оценен, но категорично не всеки път в най-идеалният вариант се редуват” - Рая, 29 г.

“Заедно сме от пет години и все още не живеем заедно. На мен ми е неудобно да ми плащат и не давам. Преди обаче, когато бях на 18 и все още нямах работа, гаджето ми плащаше всяка сметка, никога не е повдигал въпроса за пари, нито съм се чувствала неудобно, дори го приемах за нормално", Мариела, 27 г.

„Хммм, ами аз смятам, че мъжът не трябва да се чувства като безлимитна кредитна карта по принцип, на първата среща, винаги той, после могат да се редуват, като нямам предвид някакъв стриктен ред... а просто ту да е единият, ту другият, аз съм за модел 50 / 50, но понеже е грозно да се прехвърлят разни пари по масата, нещата да стават така, че да не се товари нито единият. Наистина много мразя да става суетене за сметката и много често посягам да я плащам аз, има мъже, които се възползват от това и става даже парадоксална ситуация, че все аз плащам, но това е дразнещо и няма как да ми се получават дългосрочно нещата с такъв мъж” – Поли, 28 г.

„Аз деля, може би не съм от представителната извадка, не обичам да ми плащат...” – Виктория, 22 г.

„Зависи от отношенията на двамата, ако са семейство не е важно кой плаща всичко е на едно и няма никакво значение, просто защото в повечето пъти бюджетът е един и същ. Ако са приятели е редно сметката да бъда разделена, ако са гаджета според мен в повечето случай мъжът трябва да поеме инициативата, от самата жена зависи дали тя ще оставя всеки път той да плаща или ще се наложи и ще плаща и тя понякога.”, Вероника, 27 г.

„Аз смятам, че по-често мъжът трябва да плаща, но това не изключва от време на време и жената, който има пари в момента, но мразя да се делят сметки” – Любомира, 28 г.

„Моето мнение е, че ако той я покани някъде, той плаща. Но от време на време, ако тя иска да го черпи и тям може да плаща, ако има повод, но в повечето случаи той”, Кристина, 24 г.

"Ясно си спомням един случай с момчето, с коeто се срещахме известно време докато карахме адвокатския си стаж. Той беше голям симпатяга с хубава външност, с уникална усмивка и чувство за хумор – бохем по природа. Като цяло поддържаше висок стандарт на живот и за него парите бяха по-скоро средство за забавление, отколкото за оцеляване. Да ама не – добре си спомням една от срещите ни, която преобърна всичките ми представи за джентълменство. Една вечер той ме покани и ме представи на най-близките си. Цялата вечер беше страхотна до момента, в който пристигна сметката. Няколко пъти премислих как да реагирам – дали да извадя пари и да платя моята част или да го оставя той да поеме нещата. И така… мъжете уж си поделиха сметката, но в един момент тя не излизаше. Съвсем дипломатично започна да се коментира липсващата част и на мен ми стана пределно ясно, че това е точно моята - господинът бе платил само за себе си. Направих се на разсеяна, че само аз не съм дала пари, при което изпаднала в най-големия срам и ужас, си платих. Исках земята да се разтвори и аз да потъна. Беше една от най-ужасните ситуации, в които бях попадала. На мнение съм, че мъжете не са длъжни всеки път да плащат сметки, напротив, нещата трябва да се редуват, но когато каниш и ухажваш някоя дама е редно да постъпваш джентълменски." - Диди, 25 г.

"Според мен в една връзка всичко се базира на идеята "вземане, даване" без да трябва едната страна да се чувства "задължена" да плаща сметката на другата страна и без да се изнасилва дадена ситуация, стига да има баланс и разбиране. Все пак след срещата може жената да плати билетите за кино, а мъжът да плати таксито след киното." - Никол, 27 г.

„Мъжът неслучайно е наречен „силен пол”. Той е този, който трябва да се грижи за своята дама, за своето семейство, за своето положение в обществото. Смятам, че най-редно е мъжът да покаже уважение спрямо жената до себе си не само с плащане на сметка в ресторант, но и с всякакъв друг жест. Тогава жената ще го възнагради с нежност и всеодайност.” - Силвия, 28г.

"Според мен много зависи от етапа, на който се намира връзката между партньорите... би трябвало на първите срещи мъжът да е този, който да плаща сметките, а после вече да почнат да си ги разделят. Разбира се не говорим за подялба буквално до стотинка, защото това е доста грозно и дребнаво. По скоро един път мъжът да плати сметката в заведението, друг път жената да я плати." - Гергана, 21 г.

Какво мислите вие по въпроса, очакваме да разберем от коментарите ви в края на материала.