Автор
Woman.bg

Кой остарява по-бързо - месоядните или вегетарианците? (Снимки)

Вкусовите предпочитания на звездите винаги предизвикват оживен интерес. Отказът от захар, сол, месо, продукти с определен цвят и вкус, кара диетолозите отново и отново да измислят за звездните си клиенти нови диети, които знаменитостите охотно споделят с феновете си. Но как се отразява хранителният им режим на здравето и младостта на кожата? Разгледайте снимките в нашата галерия. На всяка хубавица, която е отказала месото, рибата и млечните продукти, се пада и една, която не си представя живота без сочна пържола. Надяваме се снимките да са по-красноречиви от думите.

В продължение на десетки години месото и млечните продукти ту биват заклеймявани като вредни, ту се превръщат в основа на различни диети, например тази на Аткинс. В нея се предвижда максимална консумация на животински мазнини с ограничена консумация на въглехидрати. Борбата за правото да се яде месо не стихва отдавна, но експертите и до ден днешен не са постигнали единодушие по този въпрос.

В този материал ще обърнем внимание най-вече на това как се отразява вегетарианството на състоянието на кожата. Според повечето диетолози безусловен плюс на растителната диета е обилната консумация на сложни въглехидрати. Влакнините, които неизбежно присъстват в този хранителен режим, предпазват организма от редица чревни заболявания, които се отразяват на първо място на кожата. Но не може да се каже категорично, че отказът от месо, риба и млечни продукти забавя стареенето. По-скоро ще е правилно да кажем, че хората, които не получават достатъчно омега-3 киселини, рискуват да се сдобият с бръчки по-рано, защото без тези вещества кожата става суха и безжизнена.

Консултирахме се с опитен диетолог по въпроса. Неговото мнение е, че консумацията на животински мазнини трябва да се ограничи, но не и да се спре съвсем. Експертът препоръчва да хапвате качествено червено месо 2-3 пъти седмично в комбинация със зелена гарнитура - зеленчуци или салата. Докато месото във фастфуда със сигурност води до преждевременно стареене на кожата и натоварва прекомерно храносмилателната система.

Ние сме съгласни с експертите, че най-важното в храненето е разумният баланс. Достатъчното количество мазнини ще поддържа кожата ви млада, докато прекомерното или недостатъчното може да влоши съществено външния ви вид и да ви лепне отгоре десетина годинки.

Толкова често чуваме фразата “месото само ни вреди”. Почитателите на най-различни диети ни уверяват, че липсата на животински мазнини в менюто ни може не само да ни накара да се чувстваме по-добре, но и да забави стареенето. Решихме да проверим това и сравнихме сегашните лица на прочутите вегетарианки и месоядки с техни снимки отпреди десет години. Целта ни е да определим кои са се сдобили с повече бръчки.