Автор
Теодор Муховски

Коканова: „Изгубих ума и дума, когато незрящата Ванга набра само бели цветя“

Приживе, голямата Невена Коканова споделила пред близките си, че след смъртта на Людмила Живкова видяла баба Ванга страшно разстроена. Причината била неочакваната смърт на дъщерята на Живков.

Идолът на българското кино вярвала силно в Бог, но за да се предпази от агентите на ДС, тя закривала лицето си с очила и шалче и тайно ходела на молитва в църквата в столичния квартал "Кремиковци".
Актрисата била чест гост в дома на пророчицата, въпреки че когато била жива, не говорела много за това. Близки на Коканова разказват, че тя се прекланяла на баба Ванга и когато някой от нейното обкръжение имал някакъв проблем или мъка, тя го отвеждала към Рупите с кодовата фраза "Хайде да ходим малко по на юг".
Малко хора си спомнят, но за да отиде човек в друг град се изискваше открит лист от милицията, особено за района на Петрич, защото се водеше гранична зона и властите не искаха да допуснат някой да избяга зад граница.
След като през 1981 Коканова става народен представител, тя получава специален достъп и може да се придвижва свободно до Петрич.

При едно посещение на баба Ванга Невена става свидетел на странна сцена. Това се случва след като актрисата решава да мине през Петрич, за да посети пророчицата. Това става непосредствено след смъртта на Людмила Живкова, която умира мистериозно на 21.07.1981. Людмила приживе е чест гост на баба Ванга, като тя е разчитала на нейните напътствия.
Когато пристигнала при Ванга, Невена заварила гадателката страшно натъжена заради смъртта на Людмила. Тогава Ванга отправила неочаквана молба към Коканова. Тя я помолила да занесе цветя от градината на Рупите до гроба на Живкова.

За Ванга се е знаело, че не позволява късането на цветя, защото по този начин смятала, че погубва живот. Въпреки това в този случай решила да наруши това свое обещание.
Пред сащисаният поглед на актрисата, както била незряща, започнала да къса само...бели цветя. Не допуснала нито една грешка. Как ги е подбрала и усетила - никой не разбрал. Просто била наясно, че Людмила харесвала приживе белите цветя и цветове.



Властите постоянно се сърдели, че Коканова е твърде религиозна. Когато ходела в черквата в "Кремиковци", тя не казвала на никого за визитите си. Затова ходела и забрадена с шал и тъмни очила.

Но един път, около Рождество Христово, актрисата решила да се пречисти. Тя взела своя близка приятелка и отишли в манастирчето. Пред храмът се била събрала опашка, а Коканова търпеливо си чакала реда. В това време споделила на своята приятелка, че всъщност тя се чувства много грешна. Причината била, че постоянно си мислела за сърмите и киселото зеле, сготвени от майка ѝ, пък била дошла за причестяване.

Четете още: Ето кои са най-щастливите представители на зодиака според Ванга