Автор
Весела Георгиева

Коледна депресия? Да, съществува. Вижте как да я избегнете!

В много песни, книги и филми коледните празници са описвани като най-прекрасното време на годината. Но много хора точно по празниците се чувствай най-тъжни, самотни и непотребни...

В последните години все повече се говори за "коледна депресия". Но дали тя съществува?

Според много проучвания проблем създават не самите коледни и новогодишни празници, а периодът непосредствено след тях. Точно тогава расте броят на хората, споделящи, че са в депресия.



Явно активните хора с големи семейства трудно преживяват ваканционния сезон и той може да се превърне в изтощителна вихрушка от дейности. От друга страна, възрастните хора страдат от своята самота, докато приятелите им си отиват, а семействата се отдалечават.

Проучване на Националната здравна система в Англия от 2015 г. показва, че близо една четвърт от навършилите 65 години не очакват Коледа, като за много от тях това е така, защото „празничният сезон връща прекалено много спомени за близките, които са починали“.

И се оказва, че депресията по време на празниците е напълно реална и истинска.

Какви са признаците? Ако се чувствате по-уморени от нормалното, отлагате приготовленията, необичайно раздразнителни сте, несвързани със света и хората наоколо, страдате от проблеми със съня и апетита - значи е време да се замислите.

Наличието на финансови проблеми може да задълбочи проблема. Сериозни семейни ситуации и заболявания също са предразполагащи фактори. Ако сте наскоро сте се развели, ако партньорът ви си е отишъл от този свят или сте дете на разведени родители, Коледата може да се окаже доста труден момент.



Какво трябва да направите? Спрете за миг. Вслушайте се в себе си. Вижте колко много имате, колко хора ви обичат и за колко много приятели сте важни. Ако сте самотни, потърсете компания. Обадете се на познат, отидете на гости.

Не бива да поемате твърде много работа след празниците, предупреждават американски психолози. Поставяйте си малки цели, за да постигате по-лесно чувство на удовлетвореност.

Не живейте със спомените от празниците. Примирете се, че са свършили и не забравяйте, че ще има нови. „Себеубеждаването и оптимизмът са важни”, казват специалистите.

Също така се възползвайте от прекъсването на обичайния режим и започнете нови навици на работното място. Независимо дали ще е приятелско отношение към произволен колега или ставане от бюрото на всеки час – всичко помага.

Спомнете си какво най-много сте харесали по време на почивката си и го запазете в ежедневието си.

Най-ключова е комуникацията. Тъжните хора имат навика да се усамотяват.

„Насилвайте се да комуникирате, дори да не ви харесва. Компанията помага за справяне с депресията.”