Автор
Woman.bg

Коледно пазаруване с ограничен бюджет – 10 ценни съвета

Да оцелееш финансово след коледното пазаруване е мъчителна задача. Понеже сме наясно, че близките ни не очакват пожелания за световен мир, лесно може да се прилъжем и да изпразним сметките си около празниците. Макар че българите се самоопределят като скъперници, забравят за това си качество в края на годината.

Същите българи, които през цялата година се оплакват от липсата на пари и 13 заплата, пазаруват като луди около Коледа и посрещат Новата година, потънали в дългове.

Чудото на Рождество Христово става все по-комерсиално, но за да не обвинявате държавата и полиците, че няма с какво да си платите сметките следващия месец, прочетете няколко съвета, които ще са ви от полза при коледното пазаруване.

1. Планирайте Коледа, каквато може да си позволите

Дори и нации с по-широки джобове от нашите не тръгват към моловете без предварителен списък. При умното пазаруване не изпразвате портфейла си за три дни хапване и пийване на корем, а преценявате какво може да си позволите и как да разпределите средствата си. Определете бюджет за празниците и не надскачайте възможностите си, защото парите ще са ви нужни и след Коледа.

2. Пазарувайте онлайн

Моловете са доста разсейващи и дори да влизате за едно или две неща, може да излезете с 10 торби и нова прическа на плитчици. От друга страна, при онлайн търговията по-лесно ще спазите предварителния си списък за пазаруване и ще следите за какво харчите парите си. За да пестите от доставката, ограничете пазаруването до няколко сайта.

3. Не пазарувайте с децата си

Да се разхождате по магазините с деца около Коледа е гарантиран начин да осигурите безплатно шоу за останалите клиенти. Ако се стремите да сте в крак с определен бюджет, без да обяснявате какво може и не може около всяка лъскава витрина, оставете децата у дома.

4. Проверете къде са намаленията

Друг номер на ловкото пазаруване е предварително да проверите къде ще има намаления. Направете една разузнавателна акция на празен джоб и отбележете местата, където има най-големи промоции.

5. Плащайте в кеш

За да не се увличате в разходи и да купувате точно това, което ви е необходимо, плащайте в брой. Така ще знаете с колко пари разполагате и няма да се поддавате на импулсивни покупки – нещо, на което много хора са склонни, когато плащат с карта.

6. Подарете ваучери

Евтин и в същото време ефектен подарък за приятел или роднина е ваучер от сайтовете за групово пазаруване. С таван от около 10 лева може да подарите на някои от близък масаж, маникюр, педикюр, козметична процедура, билет за театър, тренировка по бокс или урок по танци.

7. Направете част от подаръците сами

За да спестите пари от подаръци, отделете време и направете част от тях сами. Може да изненадате любимите си хора с домашно приготвени лакомства, козметика или сантиментална вещ, която представя най-хубавите ви моменти заедно.

8. Започнете с най-евтиното и завършете с най-скъпото

Хитър трик, който според психологията върши работа, е да купите най-скъпия предмет от списъка си последен. Наблюденията на експертите показват, че сме по-склонни да пилеем парите си, ако започнем пазаруването от най-скъпото. Но ако го оставим за финал, разумът ще ни кара да пестим.

9. Разменяйте си подаръци

Ако парите не ви стигат и може да си позволите само един подарък, помолете за размяна на подаръци. Така ще купите само една вещ и няма да се наложи да теглите заеми. Разбира се, взаимно се ограничете до конкретна сума, за да не се червите, когато получите хубав парфюм, а вие подарите чифт пантофи.

10. Не забравяйте по-възрастните

У нас е прието да се подготвят подаръци само за децата, все едно възрастните нямат право да се радват на празника. Дори да сте с ограничени средства, пак може да напишете най-хубавия си спомен в една картичка и да благодарите на хората, които са ви отгледали.

Коледа е най-топлият семеен празник, но спомените, които ни оставя, никога не са свързани с купчината подаръци под елхата. В съзнанието ни се запазва атмосферата, домашно приготвените вкусотии и присъствието на хората, които обичаме. Затова какъвто и бюджет да сте определили за предстоящите празници, не забравяйте, че най-ценното, което може да подарите, е времето си.

Автор: Антония Руменова