Коя е лейди Брабърн? Вижте разтърсващата история на най-вярната и всеотдайна приятелка на принц Филип

Едно от най-близките и доверени лица на херцога на Единбург - графиня Маунтбатън от Бирма, ще се присъедини към опечалените членове на семейството на погребението на принц Филип днес. 32 години по-младата от принца дама е съпруга на кръщелника му Нортън. С нея Филип става екип за състезания с карети през 1994 г. и двамата обикалят заедно страната. Херцогът е единствената ѝ опора, когато Нортън Кнатчбул, 3-ти граф Маунтбатън от Бирма, я изоставя за кратко през 2010 г. заради любовна афера с модна дизайнерка.



Пени е плътно до принца от мига, когато той се заема да я учи да управлява карета през 1994 г. до сетния му дъх.

От години нито едно частно кралско събитие не е започнало без покана за Пени Брабърн. Около Бъкингамския дворец тя е известна просто като „и също така ...“ поради автоматичния начин на добавяне на името ѝ в списъка с гости.

Сега 67-годишната графиня - Пенелопа "Пени" Кнатчбул, известна преди като лейди Ромзи, а по-късно и като лейди Брабърн - ще се присъедини към монарха, четирите деца на кралицата и Филип и осемте им внуци и съответните им съпрузи на службата в параклиса "Сейнт Джордж" до броени часове.



Бъкингамският дворец заяви по-рано, че кралицата е изправена пред „някои трудни“ решения, свързани с ограничения избор на гости на събитието. Заради пандемичните мерки те трябва да бъдат не повече от 30 души, а не както по традиция - 800.

Включването на Пени в малката група от 30 души е показател за това колко близки са били тя и Филип до смъртта му.

Сред имената в списъка с тридесетте души, които ще присъстват на службата в памет на съпруга на кралица Елизабет II, ще бъдат и още трима роднини от страна на принц Филип от Германия.

На погребението ще присъстват още Камила, херцогинята на Корноул, Кейт, херцогиня на Кембридж, всички останали внуци на херцога и съпрузите им, децата на принцеса Маргарет, покойната сестра на кралицата, Бернхард, принц на Баден, Донатус, принц на Хесе и принц Филип на Хоенлое-Лангенбург.

Принц Чарлз, принц Андрю, принц Едуард и принцеса Ан заедно с принц Уилям и принц Хари - синовете на престолонаследника принц Чарлз, ще следват катафалката "Ланд роувър" в процесията до параклиса "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор.



Пенелопа Мередит по баща Истууд, лейди Брабърн, е дъщеря на пенсиониран майор. Той напуска училище на 15 и става месар, подобно на баща си и дядо си преди него, но умира богат човек, основавайки веригата ресторанти Angus Steakhouse, която впоследствие продава за няколко милиона.

За първи път Пени се запознава с херцога, на мач по поло, когато е едва на 20 години, и във връзка с лорд Ромзи, внук на Ърл Маунтбатън Нортън Кнатчбул.

На 25 август, 1979 г. бомбардировачи на ИРА взривяват малка лодка в морето край Мълагмор, Ко Слайго, където лорд Маунтбатън има ваканционен дом.

По време на взрива загива дядото на Нортън - Луис Маунтбатън, 14-годишния по-малък брат на Нортън - Никалас (на когото по-късно ще кръсти собствения си син), баба му по бащина линия - вдъхновяващата лейди Брабърн, и местно момче, което е било на гости при семейството. Братът близнак на Никалъс - Тимъти, и родителите му са ранени.

Трагичното събитие възпрепятства планираната по това време сватба, но въпреки това Пени и Нортън сключват брак два месеца по-късно - на 20 октомври 1979 г. Лейди Маунтбатън и съпругът ѝ имат три деца и двама внуци.



Впоследствие Пенелопе се издига до върховнен управител на Ромзи - исторически търговски град в Хампшир, Англия, и дом на философа и икономиста от 17-и век Уилям Пети и на британския премиер от 19-и век лорд Палмърстън.

По-късно Пени Маунтбатън основава Фонд за борба с детския рак. Покровител е на легиона на граничарите на графство Маунтбатън. Покровител и президент на различни други местни организации и благотворителни организации, тя споделя управлението на Broadlands Estates и семейния бизнес със съпруга си, докато не поема предприятията на пълен работен ден (когато той е диагностициран с болестта на Алцхаймер).

Пени Маунбатън преживява тежък удар, след като съпругът ѝ я напуска заради друга жена през 2010 г. 4 години по-късно той се завръща при нея, искайки ѝ прошка.

Един от най-старите ѝ семейни приятели споделя наскоро: "Често се чудя как Пени се справя с всички удари на съдбата. Но тя е силен характер - много по-силен от Нортън. Мисля, че Пени наследява силата на духа си от баща си. Той беше човек, който като че ли винаги знаеше къде отива.

Друг неин близък си спомня: "Тя беше една от най-естествените млади жени, които съм срещал, чаровни и контактни, но в никакъв случай нахални или флиртуващи".



В по-късните си години тя става един от редовните спътници на херцога на Единбург на събития за състезания с карети. Сред другите ѝ любими хобита е рисуването с акварели.

Любопитен момент от отношенията ѝ с принц Филип е продължителният и разтърсващ преди години телефонен разговор между двамата, чиито подробности бяха разкрити от електронен подслушвател.

По време на разговора Пени и Филип са обсъждали някои от най-личните и належащи проблеми на кралското семейство - от развода на Чарлз и Даяна, през личността на Камила Паркър Боулс, до операцията на тазобедрената става на кралицата-майка. Едно от многото доказателства, потвърждаващи изключителното доверие и уважение, което принц Филип е изпитвал към своята дългогодишна партньорка по управляване на карета и вярна приятелка - Пенелопа Маунтбатън.

Четете още: Кралицата се разпореди: Уилям и Хари ще стоят разделени на погребението на дядо си