Автор
Woman.bg

Коя е Шиниъд О’Конър: Певицата-бунтар между жаждата за живот и мислите за самоубийство

Шиниъд О’Конър загуби сина си! 17-годишният Невиим Неста Али Шейн О'Конър бе обявен за издирване, а след това се оказа, че е напуснал този свят...

„Моят красив син, Невиим Неста Али Шейн О'Конър, истинската светлина на моя живот, реши днес да сложи край на земната си борба и сега е с Бог. Да почива в мир и никой да не последва примера му. Моето момче. Обичам те толкова много. Почивай в мир", написа О'Конър в своя непотвърден акаунт в Туитър...

Мнозина от нас не са забравили уникалния ѝ глас и невероятните песни. И все пак днес решихме да си припомним коя е тя.

Редкият ѝ и чувствен тембър е от онези, които след като си чул веднъж, оставаш запленен за цял живот. Меланхоличен, с цвят на тъга, хипнотизиращ и божествено див. Във височините е силен, красив, завладяващ и гневен. Такава е и самата тя – понякога нежна и кротка, печална и скрита. Друг път – гръмотевица в ясно небе, объркана, яростна – на себе си и на света.

С лице на откъснато кокиче, посърнало от време и болка, от отчаяние и самота. С лице, похитено от наркотици и самоубийствени мисли.

През всичките си години на възход и падение, винаги и неотклонно, Шиниъд О’Конър изразява твърди позиции по теми с щекотлив и болезнен характер като правата на жените, религиозните догми, войната. Не щади с критиките си дори и Ватикана, папите и скандалите, често пъти разтърсващи Католическата църква, позовавайки се на хомосексуализма и сексуалните посегателства над деца.

Ние обаче ще я запомним преди всичко с нейния талант. Именно той и чарът ѝ я изстрелват на върха на славата с песента, която така и остана единственият и най-голям хит на О’Конър през всичките години на нейната музикална тягостна кариера. Nothing Compares 2 U („Нищо не може да се сравни с теб“) е песен, написана и композирана от Принс през 1990 г. и подарена на Шиниъд О’Конър. Певицата я оцветява в своята носталгична бленда и я превръща в една от най-слушаните балади от последното десетилетие на 20-и век. Преди година Крис Корнел също я изпя, придавайки й ново не по-малко очарователно и вълнуващо звучене. По неговия си ненатрапчиво завладяващ и красив начин.

Днес изпълнителката, която изряза великолепните си коси, за да докаже на света, че красотата не е във външността, отново е във фокуса на медийното внимание. Тъжното е, че поводът пак не е хубав. Тя загуби любим човек.

Шейн О’Конър изчезна от Нюбридж, Ко Килдър, на 6 януари 2022 г. Ирландската певица отдаде почит на сина си, като му посвети "Ride Natty Ride" от Боб Марли в Twitter.

„Това е за моят Шейн. Светлината на живота ми. Лъчът на моята душа. Моето синеоко бебе. Ти винаги ще бъдеш моята светлина. Винаги ще бъдем заедно. Никаква граница не може да ни раздели", казва О'Конър.

Зад гърба си певицата бунтар има четири брака. Майка е на четири деца и не крие от обществеността продължаващите спорове със семейството си за попечителство над тях.

Самата Шиниъд О'Конър страда от сериозно психическо заболяване. Тя бе диагностицирана с биполярно разстройство на личността. Вследствие на него певицата често изпада в състояния на тежка депресия. Болест, която съсипва душата. Онази частица от човешката същност, която има нужда не от присмех или сочене с пръст. А от любов!