Кралицата върна наградата 'Старица на годината': Как така, не я искам, още съм млада

21 октомври 2021 | 13:15
2040
0
Снимки: Getty/Images, Instagram, Twitter
0

Кралица Елизабет Втора бе удостоена с наградата "Старец на годината", която се присъжда всяка година от списание Oldie. За монарха на Великобритания обаче този жест явно се оказа обиден.

За да покаже, че годините за нея са просто само една цифра, тя учтиво отказа наградата с думите, че човек е толкова стар, колкото се чувства.

95-годишната Елизабет Втора изпрати официално съобщение до редакцията, в което посочва своите причини да не приеме статуетката. „Нейно Величество смята, че човек е точно толкова стар, колкото се чувства. Тъй като кралицата не смята, че влиза в задължителните критерии да получи тази награда, тя се надява да намерите по-добър победител“, пише в писмото.

През 2012 г. принц Филип, съпругът на кралицата, беше удостоен с наградата „Съпруг на годината“. Тогава той се пошегува, че няма нищо по-хубаво от това да ти напомнят, че годините си минават и ти продължаваш да остаряваш. „Но е хубаво някой да те помни въобще“, допълни той. Принц Филип почина през април тази година на 99 години.

The Oldie е месечно британско списание, което е насочено към възрастната аудитория и се описва като „по-лека версия на пресата, която в момента е обсебена от младите и известните личности“. Всяка година изданието организира наградна церемония, в която раздава статуетки в различни категории. В предишни години за „Старец на годината“ са били провъзгласявани Дейвид Хокни, Айлин Аткинс, Стенли Бакстър, Питър Блейк, Гленда Джаксън и Мойра Стюарт.

Въпреки отказа на кралицата, церемонията премина без други проблеми. Сред гостите дори беше и снахата на кралицата - Камила Паркър-Боулс. Тя връчи статуетки в категориите „Най-добър плетач на годината“ и „Най-хубав възрастен на годината“. Камила изнесе реч, започвайки с увлекателен разказ за стаята „Ейбрахам Линкълн“ в хотел Savoy, където се проведе събитието. Именно там американската общност се е събирала по време на Първата световна война, а Уинстън Чърчил е вечерял с подчинените си по време на Втората световна война.

„Това е стая с богата история, така че е подходяща обстановка за тазгодишните награди, които признават постиженията на редица забележителни възрастни хора, които имат специален принос за света и които все още не са загубили своя дух“, каза херцогинята. Тя цитира Ейбрахам Линкълн, който казва „Какъвто и да си, бъди добър“ и завърши с това, че всички присъстващи са добри хора и ги поздрави от сърце.

Съпругата на принц Чарлз цитира и поема от Джон Спароу, посветена на минусите на остаряването, но добави, че всъщност то си има и своите позитиви. „Да гледаш как децата ти растат, да се наслаждаваш на внуците си – да знаеш, че ще се приберат вкъщи, след като се видите; да намираш време за повече книги; да четеш The Oldie и да присъстваш на красиви обеди като този“, заяви със свои думи Камила.

За кралица Елизабет Втора, която все още се чувства млада, предстоящата 2022 г. се очертава да бъде доста празнична за нея. През юни тя ще отбележи 70 години от встъпването си на трона. За тогава вече са планирани пищни тържества и четиридневен уикенд.

Четете още: Как го прави: Кейт Мидълтън носи тоалети отпреди да роди три деца!
 

Коментари

Добави Коментар

Най-четени