Автор
Антония Михайлова

Красивото лице на "Сурва": Чудесата са там, където е добротата!

Тя е мила, скромна и ослепително чаровна. Учи в професионална гимназия по икономика и като всяко едно 16-годишно момиче обича да прекарва свободното си време в компанията на приятелите и семейството си. Носи красивото име Рая и днес цяла България говори за нея с възхищение.

За традициите и семейните ценности, за доброто и злото и за вярата в чудесата, си говорим с нежното лице на фестивала "Сурва" в Перник и най-красивото момиче - кукер, което покори всички ни с усмивката и обаянието си – Рая Максимова:


- Кое е разковничето, което запали у теб страстта към традициите?

Страстта ми към традициите се зароди, още когато бях съвсем малка. Разковничето са моите близки и най-вече дядо ми, който е майстор на кукерски маски.

- Какви са личните ти наблюдения към младите хора днес – уважават ли достатъчно традициите си и гордеят ли се те с българските си корени?

Хората са различни. Определено има много млади хора, които уважават българските традиции, но има и доста такива, които не го правят.

- Какво е за теб фестивалът "Сурва"? Как се роди в теб идеята да участваш и ти като кукер в него?

"Сурва" за мен е най-хубавият български празник. Мотивира ме да участвам в него емоцията, която не може да се опише, трябва да се изпита.

- Разкажи ни за костюма – кой го направи, колко тежи?

Костюмът е изработен от моя дядо и тежи около 23/25 килограма.

- Откога се допуска участието на жени в групите на "Сурва" и много ли са те според твоите наблюдения?

От доста време се допуска участието на жени в тази традиция и по мои наблюдения тази година на фестивала имаше много жени.

- Знаем, че в миналото честта да бъдат кукери се е падала единствено на мъжете. Какво според теб печели фестивалът от участието на жени в него?

Според мен няма нищо лошо в това жените да бъдат част и да запазват традицията. Всеки, който има желание, може да участва, независимо дали е мъж, или жена. С участието на жени фестивалът печели не само повече участници, но и повече зрители.

- Смяташ ли да търсиш по-добър живот извън България?

Извън България има много по-добри възможности за живот, всички знаем, че е така. За мен България е една, не мисля да я напускам и призовавам повече млади хора да останат тук и заедно да направим условията за живот тук по-добри.

- Кое е злото, което ти искаш да прогониш от света?

Злобата и завистта може би са нещата, които се надявам да изчезнат от хората.

- Кои са нещата, които те усмихват най-често?

Поводите ми за усмивки са от близките ми хора, приятелите и семейството ми.

- Кои са ценностите на твоето семейство? Кое е най-важното нещо, което научи от семейството си и искаш един ден да предадеш на децата си?

Нещото, към което моето семейство винаги се е стремяло и се стреми, е добротата. Това са хората, които ме научиха, че да помагаш е най-висшето човешко качество. Преди всичко да сме хора!

- Вярваш ли в чудесата?

Чудото е различно разбираемо понятие за всеки един човек. За мен чудесата са там, където е добротата!

Четете още: Най-красивото момиче - кукер, което покори социалните мрежи