Красота и мир, хванати ръка за ръка: Анджелина Джоли посети язидско село в северозападен Ирак (снимки)

02 февруари 2023 | 12:30
2263
3
снимки: Getty Images, Instagram
3

Анджелина Джоли винаги е била посланик на доброто и мира. Тя е също толкова известна с каузите си и с факта, че подава ръка на нуждаещите се, колкото и с ролите си в киното. 

Холивудската красавица за пореден път доказа, че е като истински ангел, когато посещава страна от третия свят. Вчера тя беше на посещение в язидското село Кочо в северозападен Ирак заедно с носителката на Нобелова награда за мир за 2018 г. и видна активистка за човешките права - Надя Мурад. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bru (@brunaantonageli)

Това село е родното място на Мурад, но за съжаление е и мястото, което я връща към най-ужасяващите моменти от живота ѝ. През август 2014 г. терористи от ИД ("Ислямска държава") нахлуват в територията на селото. Убиват майката и петимата братя на Надя Мурад, а тя и сестрите ѝ биват отведени в град Мосул и превърнати в сексуални робини. С времето успява да избяга, стига до бежанските лагери в Киркук, а след това се озовава в Германия, където живее и до днес. 

Така започва трудният ѝ житейски път, но Надя не се сломява пред нищо и през 2016 г. става посланик на Службата на ООН по наркотиците и престъпността, а само две години по-късно в ръцете си вече държи Нобелова награда за мир, която получава за „за труда ѝ да сложи край на използването на сексуалното насилие като оръжие за война и въоръжени конфликти“.

Анджелина Джоли и Надя Мурад посетиха местното гробище, където са погребани язидите, жертви на терористичната атака на ИД и разговаряха с местните. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @angeltresjolieog

Язидите са говорещо кюрдски език етнорелигиозно малцинство в Ирак. То практикува язидизма, чиито корени са в зороастризма. През 2014 г. банди на „Ислямска държава“ нахлуха в планинския район Синджар, където компактно живеят язидите и извършиха брутални репресии срещу тях, пише БТА.

Четете още: Последният удар на Даяна: Личните ѝ писма издадоха ужасяваща тайна, за която никога не сте предполагали
Още по темата

Коментари

3
  05 февруари 2023 | 22:26 отговор
 

ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАМЕ ЗАЕДНО С ФЕНТЪЗИ ИГРИТЕ В РАЗЛИЧНИ СПОРТОВЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ СПЕЙСТОВЕТЕ, А И ДА СПЕЧЕЛЕТЕ НАГРАДИ И РЕАЛНА ВЪЗМОЖНОСТ ПРОСТО ДА СЕ СЪЗТЕЗАВАТЕ С ДРУГИ ХОРА С РЕАЛНИ СПОРТИ ИГРАЧИ И ТОВА МОЖЕ ДА ВИ ДОНЕСЕ ПАРИЧНА НАГРАДА ДОКАТО СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ КАТО СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ САМО ОНЛАЙН ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЕТО И ГО ВЪВЕДЕТЕ В ГУГЪЛ ТЪРСАЧКАТА БЕЗ ТЯХ ВЕЧЕ СЕМЕЙСТВО НА ДНЛ ФЕНТЪЗИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ Е ПОЧТИ 3800 ФЕНТЪЗИ ЛЮБИТЕЛИ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

 
2 Жив
  03 февруари 2023 | 07:34 отговор
 

мъртвец е, а е и луда.

 
1 Ms. X
  02 февруари 2023 | 19:03 отговор
 

Слепи ли сте? Красота и празнота. Празен поглед, придружен с измамна фасада играеща роля на светица.

 

Добави Коментар

Най-четени