Автор
Woman.bg

Кристалина Георгиева: Равенство за мъжете и жените? А какво да кажем за незаплатената домакинска работа?

Не е тайна, че днес размерите на работната заплата на жените в много компании по света продължават да бъдат по-малко в сравнение с тези на мъжете. Това го потвърждават резултатите от статистиката по този въпрос. Все пак движение в положителна насока има. Докато през 1963 г. например, жените са получавали 59% от заплатата на мъжете, то днес процентът е нараснал до 77. И все пак в редица страни по света жените винаги са били и продължават да бъдат по-ощетяваната откъм възнаграждение половина на човечеството.

За съжаление България е сред държавите в Европа, в които разликите в заплащането между мъжете и жените са най-значими. Анализ на международен сайт за сравнение на заплати показва, че у нас господата получават от 28 до 30% по-високо възнаграждение в сравнение с дамите. Същата е ситуацията в Полша и Словакия. Хърватия и Словения пък са страните с най-малка разлика – средно от 10 до 11%.

Само около 6% от всички заети жени са сред топ десет на най-високоплатените служители. Донякъде причината за това според изследването е, че само малка част от жените заемат топ мениджърски позиции. Ако пък трябва да разсъждаваме защо е така, до голяма степен причината се корени в това, че в исторически план жените не са имали толкова добри условия за кариера, колкото техните колеги мъже. Този факт донякъде обяснява защо днес по-голямата част от компаниите залагат именно на мъже при търсенето на служители за ръководните си позиции.



Разрешаването точно на този проблем се оказа и приоритет на Кристалина Георгиева. От позицията на новата си длъжност – управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), тя призова жените никога да не се съгласяват да бъдат по-ниско платени от колегите си мъже.

Твърдата си решимост по този наболял за обществото ни въпрос Кристалина демонстрира в първия ден от есенните срещи на МВФ и Световната банка вчера. На тях тя даде ясна заявка, че ще се бори категорично в подкрепа на квотите, които ще дадат на жените по-голям достъп до ръководни постове.

"Квотите не са идеално решение, но са едно прагматично решение", подчерта тя, допълвайки, че "без квоти ще е нужно много, много време", докато се постигне равен достъп до най-висшите постове в компаниите.

На въпроса каква е рецептата за успех в света на бизнеса и на работното място, ръководителката на МВФ отговори: "Трябва да бъдете компетентна и да проявявате повече самоувереност, а също да се представяте в най-добрата си светлина."

Георгиева обърна внимание и на необходимостта да бъде решен проблемът с труда, за който не се плаща възнаграждение, а именно грижите за деца и възрастни хора, в това число и домакинските задължения, извършван най-често от жени.

"Жените полагат средно по два часа повече незаплатен труд на ден от мъжете. За какво равенство говорим, какво да кажем за незаплатеният труд вкъщи", отбеляза Георгиева. Тя припомни още, че дори в страните с най-голяма равнопоставеност в света като Норвегия например, жените полагат поне 20% повече незаплатен труд от мъжете, най-вече домакинска работа.

Често жените са принудени да носят бремето на домакинските задължения, а времето, посветено на незаплатен труд, отразява принудите, наложени от културните норми, липсата на обществени услуги и инфраструктура или политиките за отпуските по семейни причини, се отбелязва в доклада.

Четете още: Ето как да искате увеличение на заплатата