Автор
Woman.bg

Кръв от костенурки – истинският еликсир на младостта?

За лековитите способности на кръвта от костенурки се говори не от вчера. Много от старите хора вярват, че тя е съставена от множество микроелементи, които влияят благотворно върху човешкото здраве, при това до такава степен, че редовната й консумация според тях може да излекува дори и нелечими болести.

Поводът да си припомним или по-скоро проучим качествата на този странен лек е скандалното признание, дошло от още по-скандалната фолк певица Дебора – до скоро една от участничките в новия сезон на Big Brother: Most Wanted.

Оказа се, че чалга фурията е сред най-верните почитателки на костенуркова кръв. Миналата година тя втрещи феновете си, като призна, че пиела кръв от костенурка, за да се предпази от бръчки и болести. За пръв път за тайнствения еликсир на младостта тя научила съвсем случайно, когато се сблъскала преди време с жестока бъбречна криза. Тогава прочела, че кръвта от костенурка помагала при многобройни заболявания на различни органи от тялото.

Преди време медиите гръмнаха с новината, че самият Цар Киро (по рождение Кирил Рашков) отглеждал костенурки в двора си заради... кръвта им.
От живителната течност на достопочтените влечуги пиели всички членове на ромската фамилия. За лековитите свойства на кръвта от сухоземната костенурка Рашкови научили покрай тежкото заболяване на сина на Цар Киро. Самият той страда от няколко тежки заболявания и затова редовно пиел от нея.

Бразилците пък много обичат да консумират както кръв, така и месо от костенурки. То е сред любимите традиционни ястия на темпераментните граждани на страната на карнавалите. Месото от костенурка в Бразилия се смята за свещен деликатес, дарен от боговете! А кръвта, както и месните блюда от това интересно влечуго, се давали на спортистите за подсилване на организма поради богатото съдържание на протеини в тях.

Според защитниците на чудотворните качества на костенурковата кръв тя има способността да лекува редица заболявания – като се започне от анемия и хемороиди, и се стигне до СПИН и левкемия.

Не липсват обаче и противници на тази теория. Те предупреждават, че сляпата вяра в подобни чудотворни свойства може да доведе до обратния ефект и значително да влоши състоянието на самолекуващия се.

Така че, мили дами, имайте едно наум и по-добре стойте далеч от костенурки!