Къщи от бъдещето: Moebius

15 февруари 2011 | 17:35
36010
5
5

Някак ни се струва задължително домът да не се приема просто като място за пребиваване, а по-скоро като извор на вдъхновение, спокойствие и като още един начин да изразим себе си.

Точно такава е и къщата Moebius, проектирана от австралийското студио Tony Owen Partners.

Сградата, която се извисява над пристанището в Сидни, представлява интересна конструкция от метални панели, вплетени в стоманена рамка.

Част от едната стена се превръща в покрив, а след това се завърта така, че се превръща в тераса на втория етаж.

Къщата е фамилна и е довършена преди по-малко от месец.

Основната идея на дизайнерите е максимално да извлекат предимствата от местоположението на постройката по отношение на изглед, светлина, вентилация и удобство.

Освен това стремежът им е да не се получава сграда, която да е в разрез с околната среда, а по-скоро обратното.

Цялостната концепция на креативния екип е създаване на една форма, в която да се разместват дребни детайли, за да се получи едно непрекъснато движение на светлината вътре в жилището.

Резултатът е изумителен – конструкцията сякаш е „затворила“ в себе си слънчевите лъчи през целия ден, а осветлението впоследствие създава усещането, че те са останали вътре и след залез.

Освен всичко, къщата не е строена според традиционната схема „основи-етаж/и-покрив“, а по-скоро парче по парче, като автомобилите.

Иновативната форма и функционалността на сградата са в абсолютен синхрон, а и удобството на обитателите е напълно съобразено.

Още по темата

Коментари

5 Миро
  05 април 2010 | 12:57 отговор
 

Така е в любимата ми Австралия!:) Обичам я тази държава - за къщите,ако имаш вкус,въображение и вдъхновение нещата се получават!

 
4 КАБАК
  16 февруари 2010 | 12:52 отговор
 

Харесвам къщите, но повече харесвам природата. За това, когато си купя изоставено село - всичко ще вкарам под земята. На повърхноста ще остане природата с птиците, животните, дърветата, водата и цветята. Единственото вмешателство от моя страна ще бъдат - пчелните кошери и кошарите за животни. Без огради, пътища, мостове, комуникациони инсталации. Енергията за подземното село ще се осигурява от мини АЕЦ, докато не се намери иновативно решение да се ползва само слънчева енергия, но без загрозяващите колектори и ветрогенератори. Над подземното селце тревичка и цветя, искряща синева и блестящо слънце... А про-по, така си представям и бъдещето на земята. На пвърхноста чиста, жива и прекрасна природа с птици,цветя,чиста вода и всички животни на свобода, а под земята човеците. Надявам се всички военолюбци и извратеняци от кино, телевизия, реклама, радио, вестници ... да са преминали в друго измерениие от където никой не се връща... За да са щастливи децата ни !!!

 
3 Е.В.
  15 февруари 2010 | 23:12 отговор
 

Иначе къщата си е много интересна и сигурно много е мислено за удобството на живеещите в нея.......харесва ми

 
2 Е.В.
  15 февруари 2010 | 23:10 отговор
 

И аз от доста време чаках подобна статия, благодаря ви. Тази къща, с това остъкление е за хора, които не се крият и страхуват от други хора, нямат нищо против да ги гледат.....забележете, дори детското креватче е на показ. Странно ми е, защото ние в БГ все се крием зад дебели пердета.......нрави, традиции....дявол знае още какво....

 
1 Георги Динков от ХРИЗ 37,София
  15 февруари 2010 | 19:12 отговор
 

Който има пари и фантазия,воала! Жорж

 

Добави Коментар

Най-четени